Iron Maiden

Het was een beetje langs me heen gegaan, de vorig jaar (2003 dus) verschenen nieuwe cd van Iron Maiden. Maar fuck zeg, wat is 'Dance of death' een goed album! Beukende drums, lekkere gitaarsolo's, de snerpende stem van Bruce Dickinson - het is dat Iron Maiden nooit is weggeweest, want anders had dit album een glorieuze comeback betekent. Na drie toch wel wat tegenvallende albums (met 'The X Factor' uit 1995 als dieptepunt) komt 'Dance of death' als geroepen. Iron Maiden bestaat al sinds eind jaren zeventig maar valt gelukkig niet in de Spinal Tap-valkuil: de groep klinkt als vanouds, zonder over te komen als een gedateerde herhalingsoefening van op leeftijd zijnde rockers. 'Dance of death' bevat eigenlijk geen enkel slecht nummer en de hele tijd had ik zo'n gevoel van 'hè lekker!'. Iron Maiden is overigens een van de headliners op het Bospop-festival (2 en 3 juli in Weert). Hee, psst...

peter Donderdag 30 December 2004 at 6:23 pm | | review | Eén reactie

Webbed Hand Records

Tijdens een van mijn strooptochten zoektochten op internet stuitte ik op het internetlabel Webbed Hand Records, gespecialiseerd in duistere ambient en zweverige soundscapes. Of zoals ze het zelf zeggen: "Music aimed at the ears of introverted mystics, dreamers, and lateral thinkers." Muziek die op de achtergrond rondzoemt en naadloos in de omgeving opgaat. Momenteel luister ik het bijna 75 minuten durende Rain 1 van Djinnestan (rechtsklikken en Save target as - download is bijna 89 MB). Een hypnotiserend nummer dat door de maker zelf omschreven wordt als: "As if in a dream you find yourself strolling in a fairytale forest, dark and misty, peopled by the figments of childhood imaginings." Duister en sfeervol - alsof je jezelf een weg baant door een buitenaards landschap. Liefhebbers van bijvoorbeeld Lustmord of vroege Tangerine Dream moeten zeker eens gaan grasduinen in de archieven van Webbed Hand Records.

Araglin Woensdag 29 December 2004 at 11:55 pm | | interessant | Geen reacties

Sponstijd

De zon schijnt, er staat een vers kopje koffie naast mijn monitor - wat wil een mens nog meer. Nou, sponsen wellicht? Hoppa: vier soundtracks van horrorfilms (Bad Taste, Brainddead, Meet the Feebles en Heavenly Creatures), 'Voyager' van Enigma en 'The essential Babyface'. Verder: een groot aantal concertregistraties (onder andere Talking Heads, Frank Zappa, Bob Marley), Weird Al Jankovich, 'Pet Sounds' van de Beach Boys (zip-bestand), wat Nightwish en een zwik Ramones. We gaan gewoon door met 'Stop making sense' van de Talking Heads, Skinny Puppy's 'The greater wrong of the right', tracks van Deep Eynde, het debuut van de Engelse band Kassabian (aanrader!), een heleboel tracks van Nederlandse artiesten (Ilse DeLange, Direct, Dewi, Frans Bauer, Kane, Marco Borsato enzovoort) en alvast voor volgend jaar: Kerst met Frans Bauer. Tot slot vind je hier en hier van alles wat. As always: wees snel!

Araglin Woensdag 29 December 2004 at 12:38 pm | | sponstijd | Geen reacties

De Groene Amsterdammer weet het beter

Ik hou er niet van als anderen voor mij gaan bepalen wat 'goede' muziek is. En ik hou er al helemaal niet van als anderen beweren alleen maar naar 'verantwoorde' muziek te luisteren en mij hun mening proberen op te dringen. Zojuist las ik een muziekspecial van De Groene Amsterdammer. En al direct bij het redactionele voorwoordje fronste ik mijn wenkbrauwen. Ik citeer: "Wie alleen maar MTV en TMF kijkt, zou kunnen denken dat de muziek tegenwoordig één pot nat is. Een tragisch misverstand. Muziek is meer dan de laatste hitparade of clip. [...] Wat vroeger alleen in de concertzaal, op de radio, of met een grammofoon was te beluisteren, is nu dankzij cd en dvd nagenoeg overal beschikbaar. Thuis een opera zien en beluisteren: het is een enorme vooruitgang." Toe maar, dat zijn nog eens boude uitspraken! Het wordt echter nog erger...

"Maar vervlakking dreigt", vervolgt de redactie van De Groene Amsterdammer, "Illegaal kopiëren via de computer en downloaden van internet hebben de grote platenmaatschappijen de stuipen op het lijf gejaagd. En wat doen die grote bedrijven daartegen? Ze investeren steeds minder in nieuw talent, maar trekken zich juist terug op hun vertrouwde bastions. Sterker, ze lijken alleen nog maar geïnteresseerd in kinderen. Want die kunnen ze met hun met marketingtrucs nog verleiden. De weerstand daartegen groeit, en heus niet alleen onder de rijpere luisteraars. Ook De Groene Amsterdammer publiceert wekelijks artikelen waarin alle belangrijke muziekgenres op een minder oppervlakkige manier worden belicht. [...] Alles onder het motto: waar wij graag naar luisteren."

Lees meer »

peter Dinsdag 28 December 2004 at 10:45 pm | | overig | Eén reactie

Grint - alternative 80's

Zaterdag 15 januari niets te doen? Kom daar naar 'Grint - alternative 80's' in de ACU te Utrecht. Samen met MH en Hans D. draait ondergetekende de leukste hits uit de jaren tachtig, waarbij de nadruk ligt op new wave, indie, industrial, EBM, synthpop en gothic. Om eens met wat namen te strooien: Clan of Xymox, Sisters of Mercy, Flock of Seagulls, The Cure, Spandau Ballet, The Smiths, New Order, Echo and the Bunnymen en Classix Nouveaux zullen zeker de revue passeren. Ik zal me in ieder geval storten op dansbare eighties - niets is zo stom als een lege dansvloer. Wat praktische informatie: de deuren gaan om 22:00 uur open, de entree is slechts 2,50 euro. De ACU is klein, gezellig en hanteert uiterst schappelijke drankprijzen: Voorstraat 71, 3512 AK Utrecht, 030-2314590 - op zo'n 10 minuten loopafstand van het Centraal Station. En tot zover deze post vol schaamteloze zelfpromotie. Tot de vijftiende!

Araglin Dinsdag 28 December 2004 at 1:24 pm | | concerten | Geen reacties

Sponstijd!

Iets later dan gebruikelijk, maar tradities zijn er om in ere te houden: maandag sponsdag! Om gelijk van start te gaan: 'How to dismantle an atomic bomb' van U2, Cat Stevens' 'Greatest hits', twee albums van Leo Kottke en 'Dance of death' van Iron Maiden. Verder: 'Love songs' van Barry White, de soundtrack van Oceans Twelve, Snoop Dogs 'Paid tha cost to da boss', Michael Jacksons 'Off the wall' en 'Thriller'. Twee albums van Nightwish: 'The best of' en 'Oceanborn', de soundtrack van The Incredibles, The Arcade Fire's 'Funeral', en 'La stavaganza' van Vivaldi (ogg vorbis). Een grote hoeveelheid dance (onder andere DJ Tiësto en Robert Miles), wat Franz Ferdinand en een zwik Aphex Twin. En tot slot: wat voorgelezen sprookjes (Engelstalig) en een heleboel Star Trek-samples. Hier moet je de laatste week van 2004 wel mee door kunnen komen. En zoals altijd: wees er snel bij; de links verdwijnen als je er alleen al naar kijkt...

peter Maandag 27 December 2004 at 8:15 pm | | sponstijd | Geen reacties

Torrent

Een enthousiast torrent-gebruiker ben ik nooit geweest. Als ik een film wil zien, ga ik wel naar de videotheek. En wat betreft muziek was het altijd een kwestie van geluk of het album dat je zocht in de lijsten voorkwam. De heksenjacht op BitTorrent-sites die momenteel aan de gang is (en waarbij het populaire Suprnova.org het onderspit moest delven), is, gezien vanuit het oogpunt van de muziek- en filmindustrie, begrijpelijk, maar het is dweilen met de kraan open. Er zijn inmiddels tientallen nieuwe torrent-sites opgedoken (vaak met de nodige irritante popups, hoewel TorrentSpy en TorrentSearch nog wel aardig zijn) en ook Google wordt ingezet als torrent-zoeker. Het wordt de huis-tuin-en-keuken torrenter echter niet gemakkelijk gemaakt, en wellicht hopen de diverse antipiraterijorganisaties dat de gebruiker uit frustratie de handdoek in de ring gooit. Totdat er weer een nieuw p2p-programma opduikt natuurlijk.

Araglin Vrijdag 24 December 2004 at 11:48 pm | | sponstijd | Vijf reacties

Winter wishes

Als je het even gehad hebt met 'Last Christmas' of de zoveelste uitvoering van 'Jingle Bells', is de 'Winter wishes'-compilatie van het Amerikaanse Silber Records een verfrissende douche. Achttien tracks van mij totaal onbekende artiesten (onder andere Rollerball, Remora en Peter Aldrich) die laveren tussen dreigende ambient, rammelende lo-fi en experimentele jazz. Niet alle nummers zijn even geslaagd, maar er zitten een paar juweeltjes tussen (zoals een ambient-uitvoering van 'Silent night' die me wist te verrassen). En het mooiste van alles (en geheel in lijn met de Kerstgedachte): de compilatie is geheel gratis en als een zip-bestand van 58 MB (inclusief artwork) hier te downloaden. En als je toch bezig bent, Silbermedia heeft ook nog een mp3-sectie.

Als je de muziek maar niets vindt, gebruik 'Winter wishes' dan om je schoonouders tijdens de Kerstdagen eens vroeg naar huis te krijgen... (Met dank aan Hans D. en diens Funprox.)

arnold Donderdag 23 December 2004 at 11:12 pm | | sponstijd | Geen reacties

Sponstijd

En even een sponslog tussendoor - omdat het bijna Kerstmis is. Om in de stemming te komen: Masters of Gregorian Chant van Gregorian, Cafe del Mar ? volume 11 (zip-bestand) en wat rare Kerstliedjes. Verder in de aanbieding: Elephant van The White Stripes, Starsailors Love is here, Remixen 81-04 van Depeche Mode (rar-bestand, wachtwoord is www.mpak.de) en Tenacious D van het gelijknamige duo. Als je van wat steviger muziek houdt, download dan Rammstein live tijdens het Duitse Bizarre-festival (1997) of Queens of The Stone Age live in The House of Blues. Nog steviger? Haal dan je hart op met Atari Teenage Riot, Lateralus van Tool of Kreators Enemy of God. Tot slot: een album van Fatboy Slim, een flinke scheut jazz, een aantal dj-sets, een zwik Star Trek-samples (altijd leuk) en een fijne open dir met pop, rock en reggae. As always: snel klikken! De links verdwijnen al als je er naar kijkt. En op verzoek: Devastatin Dave.

peter Donderdag 23 December 2004 at 3:11 pm | | sponstijd | Vier reacties

Saybia

Het zou te makkelijk zijn om een grap te maken als 'saai-bya', dus dat doe ik ook niet. 'These are the days' is het tweede album van het Deense Saybia. In recensies wordt vaak gesproken van 'sfeervolle, integere rock', waarbij dan steevast de namen van Radiohead, Coldplay en Keane voorbij komen. De leden van Saybia worden zelf behoorlijk moe van die vergelijkingen, maar na beluistering van het nieuwe album (en het debuut 'The second you sleep') ontkom je er niet aan. Fijne luisterliedjes, met een flinke dot melodrama en bombast. Apart is het zeventien minuten durende 'Untitled', dat door zijn trage drums en psychedelische klanken wel wat weg heeft van Sigur Ros. Maar op de een of andere manier trek ik een heel album van Saybia niet; het wordt me na een nummer of vijf allemaal wel heel erg dramatisch. Zanger Soren Huss torst al het wereldleed op zijn schouders en heeft het maar zwaar. Kop op, jongen!

peter Woensdag 22 December 2004 at 11:45 pm | | review | Geen reacties

Tophits

Op de site van De Telegraaf las ik zojuist een overzicht van de best verkochte albums en singles van 2004 in Nederland. Ik dacht altijd dat je toch wel een paar honderdduizend cd's moet hebben verkocht om in de Top 5 te komen, maar 180.000 exemplaren van 'Feels like home' van Norah Jones is genoeg om op één te belanden. Op de tweede plaats staat 'Anastacia' van de gelijknamige misthoorn en op drie 'Het allerbeste van André Hazes'. Geen van de drie albums heb ik gekocht; hoewel ik Norah Jones wel een keer cadeau heb gegeven aan iemand met slaapproblemen. De best verkochte singles zijn: O-zone - Dragostea din tei, Dinand Woesthoff - Dreamer/Gussies song, Counting Crows & Blof - Holiday in Spain, Boris - When you think of me, en André Hazes - Zij gelooft in mij. En ook deze singles heb ik aan me voorbij laten gaan. Overigens gaat het alleen om de 'toonbankverkopen'; ik vraag me af hoe de downloadjaarlijstjes eruit zien.

peter Woensdag 22 December 2004 at 12:43 am | | lijstjes | Vijf reacties

Gwen Stefani

Nu No Doubt zo'n beetje ergens op de achtergrond voortsuddert, brengt Gwen Stefani haar soloalbum Love.Angel.Music.Baby uit. Ze heeft de hulp ingeroepen van onder andere Dr. Dre, The Neptunes, Linda Perry, Dallas Austin, Andre 3000, Jimmy Jam & Terry Lewis - en zo klinkt het ook. Het album is een vreemd allegaartje, waarbij Stefani heen en weer springt tussen gladde r&b-tracks, minimale electro, afschuwelijke 80's ballads (kan iemand Gwen vertellen dat het verboden is om dit genre nieuw leven in te blazen?) en wave-achtige nummers. De grote variatie is tegelijkertijd het leuke en irritante aan het album. Het lijkt wel alsof Stefani Madonna naar de kroon probeert te steken als dé trendsetter van 2005. Maar helaas slaagt Gwen er niet in om van haar debuut één geheel te maken en de producers haar wil op te leggen. De single What you waiting for is erg fijn, maar dat niveau wordt op haar debuut nergens meer gehaald.

peter Maandag 20 December 2004 at 8:06 pm | | review | Twee reacties

Sponstijd

Wat zou een maandag zijn zonder een sponspost? Dodelijk saai; bij een nieuwe week horen nu eenmaal verse mp3'tjes! We gaan gelijk van start met The best of the BeeGees (CD1 en CD2), This time van Culture Club, en No Doubts Rock steady. Albums die je zeker eens moet binnenhalen zijn Franz Ferdinand van de gelijknamige band en Hot Fuss, het ijzersterke debuut van de Engelse rockgroep The Killers. Verder in de aanbieding: Sade's Diamond Life, ?Madonna - The Immaculate Collection, de grootste hits van Guns 'n' Roses, Eric Claptons Unplugged en wat bootlegs en outtakes van Queen. Fans van Apoptygma Berzerk komen hier ongetwijfeld aan hun trekken en Pixies-liefhebbers kunnen hun lol op met een concertregistratie (10-06-2004). Niet leuk? Download dan een heleboel Kerstliedjes of wat bigband-muziek. En tot slot: hier en hier vind je van alles wat. Zoals altijd: wees er snel bij - de links verdwijnen waar je bij staat.

peter Maandag 20 December 2004 at 2:05 pm | | sponstijd | Geen reacties

Miljaar!

In mijn jeugd verslond ik de albums van Suske en Wiske, en zodra ik de kans krijg, doe ik dat nog steeds. De albums van Marc Verhaegen, de opvolger van Paul Geerts, vind ik dan wat minder, maar dit terzijde. Zojuist heb ik 'De duistere diamant' gekeken, een heuse Suske en Wiske-film van de Vlaamse regisseur Rudi Van De Bossche. Het verhaal volgt grotendeel de plot van het album (voor de liefhebbers: deel 121). En hoewel het leuk is om Suske en Wiske in levenden lijve te zien, valt de film wel wat tegen. Céline Verbeek is een goede Wiske (hoewel vriendin Eva vond dat een Wiske geen borsten hoort te hebben) en ook Barabas en Jerom komen goed uit de verf. Lambiek is al iets minder geloofwaardig, Thekla Reuten loopt nogal verveeld door de film, Suske is een bordkartonnen karakter, en Peter Van Den Begin als Sidonia is om te huilen. Inderdaad, Sidonia wordt gespeeld door een man. Dit hoeft natuurlijk geen bezwaar te zijn (zoveel vrouwen zijn er niet met schoenmaat 48, een lengte van 1.90 en een grote neus - denk ik), maar Van Den Begin maakt van Sidonia een irritant kirrende travestiet.

Wat het stripalbum zo sterk maakt, is het feit dat je pas op het einde weet wie de Zwarte Ridder is. In de film is de verrassing er al snel af. Natuurlijk is de film gemaakt voor een jong publiek, maar ik denk dat de tenenkrommende grappen alleen grappig zijn als je zwaar onder de medicijnen zit. De gastrollen van Urbanus, Herr Seele en Willeke van Ammelrooy maakten gelukkig een hoop goed. Ik heb na het bekijken van de film de desbetreffende Suske en Wiske nog eens gelezen, en gelukkig: het album is nog steeds ijzersterk.

En o ja: op de dvd stond nog een 'behind the scenesf'. En die was slecht! Een half uur lukraak achter elkaar geplakte beelden, opgenomen op de set en in de nasynchronisatiestudio. Zonder commentaar en informatie. Op een gegeven moment raakt de cameraman de weg kwijt en krijg je drie minuten lang zenuwachtige heen en weer-shots in het duister voorgeschoteld. En als de sessies in de studio beginnen, krijg je een minuut lang een close-up te zien van het knipperende 'Record'-lampje - let wel: het lampje in de gang buiten de studio. Tjonge jonge.

peter Zondag 19 December 2004 at 11:21 pm | | film | Vijf reacties

De schimmige wereld van Sopor Aeternus

Er zijn maar weinig artiesten die zo door mysteries en raadselen omgeven worden als het Duitse Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows. De meest wilde geruchten over de formatie worden verspreid. Zo zou Sopor Aeternus een bedenksel zijn van het label Apocalyptic Vision, slechts bedoeld om dankzij een slim bedacht imago cd's kunnen verkopen. Volgens anderen zou zanger/es Anna-Varney Cantodea in een grot leven ergens in Frankrijk. En weer anderen beweren dat Anna-Varney jarenlang in een donkere kamer heeft geleefd, zichzelf in leven houdend met rattenvlees.

Aangezien een groot aantal bezoekers via een Sopor Aeternus-zoekopdracht op mijn log belandt, werd het eens tijd voor een uitgebreid artikel. De wereld van Anna-Varey is niet voor iedereen weggelegd; onderwerpen als de dood, transseksualiteit en eenzaamheid zijn nu eenmaal thema's die niet in ieders belevingswereld zijn te vinden.

Of zoals ene APB het verwoordt op de officiële Sopor Aeternus-fansite: "Wat is hier nu aan de hand? Waar slaat al dat gedweep met de dood, pijn en zelfmoord op? [...] Zoek een baan, doe aan sport, eet gezond en evenwichtig en probeer jezelf verder te vormen. Je zult zien dat zo al je problemen worden opgelost. [...]" De grote aantrekkingskracht van Sopor Aeternus is echter juist deze morbide geheimzinnigheid. Anna-Varney is een vande weinige artiesten die blijft verrassen, zichzelf steeds vernieuwt en de luisteraar op het verkeerde been weet te zetten.

Lees meer »

peter Zaterdag 18 December 2004 at 11:52 pm | | bio | 42 reacties

Easy listening

Ik heb vandaag tenminste één collega tot wanhoop gedreven. Ik was namelijk in een 'easy listening'-bui. En dan bedoel ik niet muziek van Céline Dion of die afschuwelijke Lionel Richie, maar van die zwaar georkestreerde flinterdunne pop uit de jaren vijftig en zestig van Percy Faith, Henry Mancini, Herb Alpert, Paul Mauriat en Mantovani, om eens wat namen te noemen. Kitscherig, aalglad en heel zoet. Met de wereldwijde doorbraak van rock 'n' roll begin jaren zestig verdwenen al die easy listening-orkestjes naar de achtergrond en kregen ze het stempel 'ouderwets' opgeplakt. In de jaren zeventig weerklonken Mantovani-echo's in de space age pop-rage, om uiteindelijk een vast plekje te veroveren in restaurants en liften waar ook ter wereld. Het is grappig om te merken hoe je al die evergreens vaak na enkele seconden moeiteloos mee kunt neurieën. Ik ben in ieder geval in mijn nopjes met 'Theme from a summer place' van Percy Faith.

peter Vrijdag 17 December 2004 at 11:43 pm | | interessant | Geen reacties

Verjaardagsfeestje

Woensdagavond waren we in Leiden voor een verjaardagsfeestje. Op zich niet zo heel zo logwaardig, ware het niet dat het feest plaatsvond op de zolder van het Leidse LVC en H.E.R.R. een optreden verzorgde. Het aantal bezoekers viel ietwat tegen, maar wat wil je ook op een koude, regenachtige woensdagavond. Het mini-concert van H.E.R.R., het neofolkproject van Michiel Spapé (live ondersteund door twee slagwerkers, een cellist en een zanger), werd in het begin geplaagd door wat technische probleempjes, maar na verloop van tijd klonk het toch best wel goed, zeker als je bedenkt dat dit pas hun tweede optreden was. En onder het genot van een stukje taart genoten we van de bombastische muziek, gestaag voortrollende marsritmes en opruiende teksten. Altijd leuk op een verjaardagsfeestje! Op de H.E.R.R.-site kun je wat samples beluisteren en het uitstekende debuutalbum 'Es regnet das Leben heraus' bestellen.

peter Donderdag 16 December 2004 at 11:40 pm | | concerten | Geen reacties

Sponsen

Even een snel sponslogje tussendoor. Om maar gelijk goed van start te gaan: DJ Ti?sto live tijdens de Smirnoff Experience 2004, zeven albums van Enigma, een zwik ongesorteerde metal, de soundtrack van Final Fantasy X, en 2 Pac?s Classic Collection Vol 1. Verder in de aanbieding: Sting (er zullen vast wel mensen zijn die dat leuke muziek vinden), de soundtrack van het Whitney Houston-vehikel The Bodyguard, nog maar een keertje Come away with me van Norah Jones en wat gezellige Kerstliedjes. En we gaan gewoon door met The Deftones? White Pony, Demanufacture van Fear Factory, Maroon 5's Songs about Jane, Pretty Hate Machine van Nine Inch Nails, de nieuwe Eminem (rar-bestand), en hoppa acht albums van The Clash. Als klap op de vuurpijl nog een fijn open dirretje met tientallen albums (Jean-Michael Jarre, Madonna, Queen, Tom Waits en noem het maar op). As always: wees er snel bij, de links verdwijnen waar je bij staat.

peter Donderdag 16 December 2004 at 3:34 pm | | sponstijd | Geen reacties

Shadowtrax

Het leek me wel een leuk idee: Shadowtrax.net, een downloadportal voor 'schwarze Musik'. Oftewel: muziek downloaden die zo ruwweg in de genres gothic, industrial, metal en EBM valt. Niets ten nadele van de huidige muziekdiensten, maar muziek die wat minder 'gangbaar' is, vind je er niet. De onderhandelingen met onafhankelijke en kleine labels zijn nog in volle gang, luidt het dan. Shadowtrax beloofde dit gat in de markt te vullen. De dienst moest zo medio 2004 online gaan en begin dit jaar vulde ik dan ook enthousiast een vragenlijstje in. Zojuist vroeg ik me af hoe het eigenlijk met Shadowtrax stond. Slecht, kennelijk. De site is offline en de domeinnaam is vrij. Jammer, want ik vind het nog steeds een goed initiatief. Als je de genrelijsten van bijvoorbeeld iTunes doorspit kom je heel veel eigenaardigheden tegen, maar 'black metal' of 'synthpop' vind je nog steeds alleen bij de betere p2p-diensten. Zo schiet het niet op natuurlijk.

Araglin Dinsdag 14 December 2004 at 11:42 pm | | overig | Eén reactie

Westlife

Het zou een jaar of vier geleden een leuk idee zijn geweest: als boyband een cd met bigband-covers opnemen. Zoiets zou nu (zeker na Robbie Williams' 'Swing when you're winning') hopeloos achterhaald en gedateerd overkomen. Alsof je na het eten van een kroket in een snackbar besluit om het zakje mosterd leeg te zuigen. De Ierse groep Westlife slaat de plank dan ook behoorlijk mis met hun nieuwe album. Na het beluisteren van 'Allow us to be frank' snap ik gelijk waarom Bryan McFadden de groep heeft verlaten; tjonge jonge wat een futloos, uitgekauwd en inspiratieloos aftreksel van Rat Pack-klassiekers als 'Kick in the head' en 'Fly me to the moon'. Ik zag Westlife gisteren optreden ter gelegenheid van de lancering van een Nederlandse muziekwinkel en was toch wel onder de indruk. Nou ja, op een andere manier dan bedoeld.

Lees meer »

Araglin Dinsdag 14 December 2004 at 12:58 am | | concerten | Geen reacties

Queen

Kort maar krachtig. Gezien op Music for Robots: een hilarische cover van Queens 'Radio Ga Ga' door Electric Six. Nou ja, eigenlijk is de cover niet zo heel bijzonder. De videoclip daarentegen is briljant. De single is overigens gisteren (13 december) uitgekomen en volgens de leden van de Engelse rockgroep is hun versie van 'Radio Ga Ga' dé perfecte nummer 1 voor Kerstmis...

peter Dinsdag 14 December 2004 at 12:40 am | | interessant | Geen reacties

Sponstijd

Om de week goed te beginnen gaat er niets boven een stapel verse mp3?tjes. Om te beginnen: Zien van Marco Borsato (zip-bestand), Jay-Z's Bring it on, the best of (rar-bestand) en The best of the Spice Girls. Verder: Hayseed Dixie vergrijpt zich aan AC/DC-klassiekers (aanrader!), DJ Tiësto en de soundtrack van Need for Speed Underground 2. Niet leuk? Download dan het meesterwerk Smile van Beach Boy-opperhoofd BrianWilson of het debuutalbum van Velvet Revolver. Tot slot nog wat ongesorteerde open dirretjes: muziek uit de jaren zestig, van alles wat, een groot aantal dance-tracks, een grote open dir (met onder andere Shania Twain, Joe Satriani, The Killers en de nieuwe U2 - wel wat traag helaas), wederom van alles wat, ongesorteerde pop1, ongesorteerde pop2, gospels en spirituals en tot slot een zwik trance-mixen. As always: wees er snel bij, de links verdwijnen sneller dan Geert Wilders van de publieke tribune.

peter Maandag 13 December 2004 at 11:33 am | | sponstijd | Geen reacties

The incredibles

We twijfelden tussen 'Bridget Jones II' en 'The incredibles'. De keuze viel uiteindelijk op de nieuwe Pixar. Een gelukkige beslissing bleek later, want 'The incredibles' is een uiterst vermakelijke film die de volle twee uur weet te boeien. Gelukkig mikt regisseur Brad Bird op een iets ouder publiek (nou ja, 'ouder' - laten we zeggen vanaf 9 jaar), want hoewel 'Finding Nemo' een leuke film is, had ik wel het gevoel voortdurend naar een kinderfilm te kijken. 'The incredibles' dendert lekker voort, ziet er prachtig uit en ik heb een paar keer hard moeten lachen. In mijn jeugd verslond ik superheldencomics als Spiderman, de Fantastic Four en de X-Men en het is leuk om al die clich?s voorbij te zien komen, met een Pixar-draai natuurlijk.

En tot slot nog wat te zeuren: het verhaal (superhelden moeten zich aanpassen aan het 'gewone' leven) is wel ietwat magertjes. Gelukkig blijft een expliciete moraal (het blijft een Amerikaanse film) achterwege.

peter Zondag 12 December 2004 at 11:15 pm | | film | Geen reacties

Top 2000

Hét luisterkanon in deze donkere dagen schijnt de Top 2000 van Radio 2 te zijn; een door de luisteraars zelf samengestelde lijst van de 2000 beste platen ooit. Ik heb de stempagina eens bekeken en werd daar toch wel ietwat treurig van: alweer een groot aantal tracks van de Beatles, de Stones, Queen en noem ze allemaal maar op. Het lijkt wel alsof de tijd sinds 1990 heeft stilgestaan - rap of dance is niet te bekennen en alleen uit de nostalgische jaren zestig is 'zwarte muziek' opgenomen. Nu behoor ik niet tot de beoogde doelgroep, hoef ik natuurlijk niet te luisteren, en blijft 'One' van Metallica een geniaal nummer, maar ik verbaas me over de onwrikbaarheid en voorspelbaarheid van dergelijke lijstjes, die, net zoals de feestdagen, volgens een vast patroon verloppen. Over het algemeen ben ik dol op lijstjes die met muziek te maken hebben, maar in december beginnen ze een beetje mijn neus uit te komen.

peter Vrijdag 10 December 2004 at 11:44 pm | | lijstjes | Geen reacties

Ambient Nights

De term 'new age-muziek' wordt nauwelijks meer gebruikt, niet in de laatste plaats vanwege het stigma van 'muziek voor zweverige mensen die geitenwollen sokken dragen'. Nee, nu luister je naar 'ambient', 'chill out' of 'lounge' - andere namen voor hetzelfde. Relaxte muziek die zo'n beetje op de achtergrond je kamer vult - en dan bedoel ik niet van dat kleffe Celtic Myst-geneuzel. DJ Alex Hephaestion heeft een groot aantal ambient-mixen online gezet die zeer de moeite waard zijn; 320 kbps, gemiddeld 80 minuten en prachtig artwork. De mixen zijn verdeeld in Ambient Dreams (ietwat uptempo), Sol Systems (behoorlijk spacy en extreem ruuuuuustig), Etni City (wereldmuziek) en Club Nights (uptempo). Het enige nadeel is misschien dat je de mixen moet downloaden via BitTorrent; een goede Torrent-client is Azareus, die je hier kunt downloaden. Ik heb inmiddels een aantal mixen binnen en ben helemaal relaxed...

peter Donderdag 09 December 2004 at 9:34 pm | | sponstijd | Eén reactie

Sponsen

En wederom wat mp3'tjes om de koude decemberdagen door te komen. Om te beginnen het uitstekende album Birthmarks van Vlaming Ozark Henry, het debuutalbum van het Roemeense O-Zone (je weet wel, van de zomerhit Dragostinea din tei) en een live-set van discodiva Donna Summer. Verder: Bauhaus Swing the heartache, vier albums van Rage Against the Machine en The Church of Hawkwind van de gelijknamige space-rockers. Als dit allemaal te 'gewoontjes' is, luister dan eens naar het ronduit psychedelische Brainwave Mind Voyage of het kerstalbum van Herb Alpert & The Tijuana Brass. En wat heb ik nog meer in de aanbieding: losse tracks van Kyuss en een dozijn surftracks.  Tot slot: een mega open dir vind je hier (veel bekende namen), en hier, hier en hier van alles wat - altijd leuk om jezelf te verrassen. Wees er snel bij - de links zijn in de meeste gevallen geen lang leven beschoren.

peter Donderdag 09 December 2004 at 3:25 pm | | sponstijd | Zes reacties

Boring!

Zojuist heb ik 'Lost in translation' gekeken - nu ja, gekeken. Na 45 minuten vond ik het welletjes en riep ik de hulp in van de vooruitspoelknop om me door de film van Sofia Coppola heen te worstelen. Wat een saaie bedoening zeg - er gebeurt geen drol. En van die enge Scarlett Johansson krijg ik de rillingen. Boring! Daarna was het tijd voor 'Resta in Ascolto', de nieuwe cd van Laura Pausini. Na haar Engelstalige avontuur 'From the inside' (2002) heeft Pausini weer een Italiaans album opgenomen, en tijdens het luisteren begon ik spontaan zure pizzaboertjes te laten. Midtempo ballads worden afgewisseld met midtempo ballads die worden afgewisseld met ballads. Mierzoet en hoewel ik de teksten niet versta, lijkt het me stug dat ze zingt over perverse seks, lustmoorden en kipsat?. Elk moment verwachtte ik een Sky Radio-tune te horen en een ober die een mandje met stokbrood en kruidenboter voor me neer zette. Boring!

Araglin Woensdag 08 December 2004 at 9:41 pm | | overig | Vijf reacties

Arcana

Afgelopen weekend verraste vriendin Eva me met 'The new light' van Arcana, een verzameling nog niet eerder verschenen (demo)tracks ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van deze Zweedse groep. Het album bevat prachtige muziek, in een fraai vormgegeven A5-digipack (waarvan er slechts 2000 zijn gemaakt). Achter Arcana schuilt Peter Bjargo, die in 1994 besloot om middeleeuwse muziek te maken "based on the romantic images we all have on the middle ages, and doing that through a very personal point of view." Een vrolijk mens is hij kennelijk niet, want de tot dusverre uitgebrachte Arcana-albums zijn somber, dreigend en bovenal hoogst intrigerend. Muziek die traag je speakers uitdruipt, dik en stroperig. Een opvallend nummer is het Arabisch getinte 'Wings of Gabriel' dat de cd afsluit. Als dit de richting is die Bjargo uitgaat, dan ben ik erg benieuwd naar de nieuwe Arcana, die medio 2005 moet verschijnen.

peter Dinsdag 07 December 2004 at 11:50 pm | | review | Eén reactie

Van Helsing

Het is lang geleden dat ik zo'n lachwekkend slechte film heb gezien als 'Van Helsing', een bont allegaartje van weerwolven, vampiers en het monster van Frankenstein. Gelukkig is het allemaal zo slecht dat het weer vermakelijk wordt; de Oost-Europese accentjes werken op de lachspieren, het verhaaltje en de personages zijn flinterdun, de dialogen en grapjes zijn onnozel, bijkans de hele film bestaat uit (overigens schitterende) special effects - ik heb me dus ruim twee uur prima vermaakt. Kate Beckinsale heeft een neusje voor het kiezen van slechte films, want 'Underworld' (waarin ze eveneens constant in strakke pakjes liep) was net zo slecht. Het meest moest ik overigens lachen om de achterflap van de dvd: "Van Helsing, een intense actiefilm geregisseerd door Stephen Sommers [?], geeft een authentiek beeld van de legendarische Dracula, Wolfman en het monster van Frankenstein." Intense actiefilm? Authentiek beeld? Boehahahahaha.

Araglin Dinsdag 07 December 2004 at 10:05 pm | | film | Twee reacties

Sponstijd

Emmers gereed, want we gaan weer sponsen! Een nieuwe week dien je immers te beginnen met verse muziek. Om op gang te komen eerst deze gigantische open directory met tracks van tientallen artiesten. Verder: 'The silent force' (rar-bestand), het nieuwe album van Within Temptation, de nieuwe Bad Religion 'The empire strikes first', de grootste hits van Korn, 'Het beste van Gorki live', 'Machina II' van de Smashing Pumpkins en de Guns 'n' Roses-klassieker 'Appetite for Destruction'. Niet leuk? Dan heb ik nog Katie Melua, 'Hello' van Status Quo en Laura Pausini's 'The best of' in de aanbieding. Mocht er nog steeds niets van je gading bij zitten, hier vind je wat ongesorteerde metal (vooral veel Slipknot), een verzameling classic rock, en wat tracks van Depeche Mode en U2. En als je je wilt laten verrassen: hier, hier en hier van alles wat. Zoals altijd: wees er snel bij - de links verdwijnen waar je bij staat.

Araglin Maandag 06 December 2004 at 8:51 pm | | sponstijd | Geen reacties

Dynamo Open Air 2005

Het meest geplaagde Nederlandse festival van de afgelopen jaren is ongetwijfeld Dynamo Open Air. Het bekende metalfestival had onder meer te kampen met weerbarstige gemeentes, vogelbroedseizoenen, de MKZ-epidemie en zwierf van locatie naar locatie. Hoewel de officiële site er nog het zwijgen toe doet, vindt er in 2005 gelukkig eindelijk weer een Dynamo-editie plaats. De gemeente Hellendoorn heeft haar toestemming verleend voor een ééndaagse variant van het festival op 7 mei 2005. De organisatie rekent op 15.000 bezoekers. De eerste band is al bekend gemaakt: de Zeeuwse band Gorefest rond brulboei Jan-Chris de Koeyer. En als ik gelijk mijn verlanglijstje mag spuien: als Children of Bodom, Nile, Ayreon, Type O Negative, Altar en Orphanage (of zijn die uit elkaar?) van de partij zijn, zit een retourtje Hellendoorn er wel in. Overigens wordt op hetzelfde terrein twee dagen eerder het Dauwpop-festival georganiseerd.

peter Zondag 05 December 2004 at 11:48 pm | | overig | Geen reacties

Company of wolves

Het is altijd gevaarlijk om een film waar je goede herinneringen aan hebt, jaren na dato nog eens te bekijken. Zo viel 'The Goonies' (uit 1985) nogal tegen en ook 'Excalibur' (1981) had ik beter niet kunnen kopen. 'The company of wolves' (1984) is in mijn geheugen een uitstekende surrealistische horror/fantasy-film. En gelukkig is 'ie dat nog steeds.

De film van regisseur Neil Jordan staat bol van duistere sfeerbeelden en symboliek over weerwolven, Roodkapje, seksualiteit en de dood. En nu, jaren later, begrijp ik pas het script van Angela Carter over weerwolven en hun seksuele connotatie. Het welbekende sprookje van Roodkapje is natuurlijk een metafoor voor ontluikende vrouwelijkheid, de wolf in het verhaal staat voor de wellustige wereld van mannen, seks en lust. Maar ja, toen ik de 'The company of wolves' als klein jongetje zag, vond ik de film vooral griezelig en geheimzinnig.

Admin Zaterdag 04 December 2004 at 01:32 am | | film | Geen reacties

Sponstijd

Buiten is het koud, maar gelukkig snort binnen de pc en is het zo langzamerhand weer tijd geworden om je breedbandverbinding terug te verdienen. Om te beginnen de nieuwe cd van No Doubt-zangeres Gwen Stefani (niet zo heel veel soeps als je het mij vraagt) en wat liedjes van de Beatles. Verder: 'Remixes 81-04' van Depeche Mode (rar-bestand, wachtwoord is www.mpak.de), 'Ali B.'s 'Het leven van de straat' (ietwat trage ftp-server) en de bootleg 'Tom Waits live in Berlin Nov 15, 2004'. Knuffelrockliefhebbers moeten eens in deze directory neuzen. Hou je meer van pompende beats, dan heb ik de live-sets van DJ Tiësto (30-10-2004, Gelredome) in de aanbieding. Tot slot nog drie open dirretjes met van alles wat, da's altijd leuk: hier, hier en hier. Zoals altijd: wees er snel bij; de linkjes zijn sneller verdwenen dan Patty Brard een klysma kan inbrengen. Mocht je zelf iets op het spoor zijn gekomen, drop een link in de comments.

peter Donderdag 02 December 2004 at 10:43 pm | | sponstijd | Geen reacties

Charity & violence

De nieuwe versie van 'Do they know it's Christmas?' is niet om aan te horen. En dat is jammer, want het is voor een goed doel - de hongerende mensen in Soedan. Ik heb echter niet zoveel zin om een single te kopen die ik vervolgens nooit zal draaien. Dit Band Aid-dillema kan uiterst eenvoudig worden opgelost volgens de makers van deze site. Koop zoveel mogelijk exemplaren van 'Do they know it's Christmas?' als je budget toelaat, en vernietig de singles vervolgens op ingenieuze wijze. Je kunt ze bijvoorbeeld verbranden, in de magnetron stoppen, met pijlen doorboren of er je luidruchtige buurman mee het zwijgen opleggen. Tot slot stuur je de foto's van je acties naar bandaiddilemma@gmail.com, waarna ze vervolgens online worden gezet. Om de makers van Band Aid Dilemma te citeren: 'Charity. Violence. You know it makes sense.'

Araglin Donderdag 02 December 2004 at 9:50 pm | | interessant | Geen reacties

Don Tiki

Een cocktail, dansende meisjes in rieten rokjes, gekwetter van exotische vogels, primitieve ritmes die ergens diep uit het oerwoud komen - Don Tiki heeft het allemaal. De Amerikaanse groep maakt exotica in de zuiverste zin van het woord, zonder over te komen als na-apers van grootheden als Martin Denny en Les Baxter. Bandleider 'Perry Coma' (oftewel Kit Ebersbach) is verantwoordelijk voor vrijwel alle composities, die een extra dimensie krijgen door de chocoladebruine stem van Delmar deWilde. Don Tiki heeft tot nu toe drie albums uitgebracht en vooral de tweede cd "Skinny dip with Don Tiki' is briljant - als je tenminste van psychedelische tropische eilandenmuziek houdt. Op hun site kun je fragmenten van enkele liedjes beluisteren en drie videoclips bekijken. Ik ben even de donkere krochten van het internet ingedoken, om naar boven te komen met het geniale 'The natives are restless'. Aloha!

Araglin Woensdag 01 December 2004 at 9:25 pm | | interessant | Geen reacties