100 X 100: In ogni senso

Het is geen meesterwerk en wordt niet onderschat of miskend. En bovendien heb ik 'In ogni senso' al in geen vijftien jaar meer opgezet. Waarom het dan toch in mijn 100X100-overzicht is te vinden? Omdat dit vijfde album van Eros Ramazzotti niet alleen zijn internationale doorbraak betekende, maar ook mijn allereerste cd was.

Ik groeide op in een tijd waarin platenzaken de overstap maakten van vinyl naar cd. Tot ongeveer 1990 waren lp’s bijna de helft goedkoper dan cd’s, daarna werd dit verschil snel goedgemaakt. 'In ogni senso' betekende mijn afscheid van analoge wereld - of in ieder geval voorlopig...

[13] Eros Ramazzotti – In ogni senso (1990) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Zondag 28 November 2010 at 7:11 pm | | 100x100, Standaard | Twee reacties
Gebruikte Tags:

100 X 100: October Rust

Bombastisch, zwartromantisch, melancholisch en botergeil. Oftewel: precies wat je als puber nodig hebt. De perfecte soundtrack voor het najaar, als de bladeren verkleuren en de avonden langer worden. Nog altijd kan ik 'October Rust' van begin tot eind meezingen, inclusief het ludieke gesproken intro. En, toeval of niet, ook vriendin Eva kent alle nummers uit haar hoofd.

'October Rust' was mijn eerste kennismaking met Type O Negative en sindsdien ben ik de groep rond Peter Steele blijven volgen. De bassende machofrontman leed zwaar aan het leven en zal in mijn herinnering voortbestaan als de ultieme belichaming van de green man.

[12] Type O Negative – October Rust (1996) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Maandag 22 November 2010 at 11:43 pm | | 100x100 | Geen reacties
Gebruikte Tags:

100 X 100: Ki

Mijn ouders kregen ooit van kennissen Kitaro's 'Ki' cadeau. Ik geloof niet dat zij zaten te wachten op dergelijke new age-muziek en ik ontfermde me dan ook nieuwsgierig over het cassettebandje. Informatie ontbrak en ik heb lang gedacht dat Kitaro een klein Japans mannetje was met een sik - wat tot mijn verrassing nog klopte ook.

'Ki' was mijn eerste kennismaking met Kitaro en ik had het slechter kunnen treffen, het is namelijk een van zijn meest kosmische albums. Kitaro leerde me al vroeg dat er méér is dan Top 40-muziek en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.

[11] Kitaro – Ki (1981) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Zaterdag 20 November 2010 at 12:31 am | | new-age, 100x100 | Drie reacties
Gebruikte Tags: , , ,

100 X 100: The Orb

Werkweek middelbare school, 1991. Ik was voor het eerst in Engeland. In Londen om precies te zijn. Na vier hectische dagen vol excursies zaten we op vrijdagavond in de bus naar Harwich om daar de veerboot te pakken. Iedereen was moe en staarde glazig voor zich uit. Uit de geluidsinstallatie klonk - opmerkelijk genoeg - hypnotiserende ambient, doorspekt met metrogeluiden en lichte beats.

Drie dagen later kocht ik een dubbel-cd die me voortaan niet alleen steevast zou meenemen naar Londen en deze dromerige busrit, maar ook zou uitgroeien tot een van de beste en avontuurlijkste albums van de jaren negentig.

[10] The Orb - The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld (1991) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Vrijdag 12 November 2010 at 12:22 am | | 100x100 | Drie reacties
Gebruikte Tags: , , ,

100 X 100: Music for Airports

We wonen officieel nét buiten het centrum van Utrecht, hoewel dit in feite slechts tweehonderd meter scheelt. Handig, want je bent zo in het stadshart. Nadeel is misschien de murmelende achtergrondruis van auto’s en stadsbussen. Maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend geraakt.

Later als ik groot ben - of als onze huidige woning eens goed geïsoleerd wordt - lijkt het me het toppunt van muzikaal geluk om ’s ochtends Brian Eno’s 'Ambient 1: Music for Airports' op te zetten en te ervaren hoe de muziek bijna 'ademend' door de woonkamer golft. Eno in zijn puurste vorm, zonder autogeluiden.

[9] Brian Eno - Ambient 1: Music for Airports (1978) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Dinsdag 09 November 2010 at 12:43 am | | 100x100 | Drie reacties
Gebruikte Tags: , , ,

100 X 100: Staring at the sea

Het hotel vlakbij het Amstel Station verhuurde ook kamers aan studenten. Ik ging regelmatig langs bij een studiegenoot die op de bovenste verdieping woonde. Niet alleen voor hem, maar ook voor het meisje dat op dezelfde afdeling een kamer had.

Ze hield van punk en wave en zo zag ze er ook uit. Ik was stiekem een beetje verliefd. Na het eten van culinaire hoogstandjes als kip met een prutje of ragout met rijst (ik kan het niemand aanraden), kwam ze af en toe spontaan even langs voor een praatje en een sigaretje. Ze wilde altijd één specifiek album horen.

[8] The Cure - Staring At The Sea - The Singles (1986) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Dinsdag 02 November 2010 at 9:32 pm | | 100x100 | Vijf reacties
Gebruikte Tags: ,

100 X 100: Oxygène

Ik was begin jaren tachtig nog maar een klein ventje en begon net een beetje naar de Top 40 te luisteren. In de platenkast van mijn vader stuitte ik op 'Oxygène', het debuutalbum van Jean Michel Jarre uit 1977. De lp klonk als niets dat ik ooit had gehoord: vervreemdende, golvende elektronische muziek, vol met spacy geluiden.

Toen ik een week of wat later een kungfufilm met Jackie Chan zat te kijken, kwam tot mijn verbazing opeens het nummer 'Oxygène part II' voorbijzetten. De conclusie was snel getrokken: Jean Michel Jarre is cool! En dat vind ik eigenlijk nog steeds.

[7] Jean Michel Jarre – Oxygène (1976/77) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Dinsdag 02 November 2010 at 12:33 am | | elektronisch, 100x100 | Twee reacties
Gebruikte Tags: , ,