Jaarlijstje

Net nu ik had besloten om dit jaar eens geen jaarlijstje samen te stellen, stuurde Coen van FileUnder me een mailtje met het verzoek om mijn tien muzikale hoogtepunten eens op een rijtje te zetten. Ik ben er eens voor gaan zitten en heb in rap tempo een lijstje opgesteld van de tien albums die het afgelopen jaar veel tijd hebben doorgebracht in mijn muziekspeler. En dat betekent dus een lijstje zonder Radiohead, Bruce Springsteen, Arcade Fire, Maxïmo Park, Interpol en LCD Sound System, maar wel met (in willekeurige volgorde):

The Madd - Ongeneeslijk Biet (onweerstaanbaar aanstekelijke debuut-cd van Nederlandse bodem), Al Andaluz Project - Deus et Diabolus (grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen het Duitse Estampie en het Andalusische l'Ham de Foc), Create - Space Time Continuum (op reis door de kosmos met Stephen Humphries, zijn vierde en beste album), David Arkenstone - Myths & Legends (Arkenstone bewijst op eenzame new age/wereldmuziek-hoogte te staan en levert een verzorgd pakketje af: cd, dvd (met helaas nogal knullige videoclipjes) en opmerkelijk genoeg nog een cd met geluidseffecten en samples, die je tegelijkertijd met de eerste cd moet beluisteren), Nattefrost - Underneath the Nightsky (de originaliteitsprijs wint de Deen Bjorn Jeppesen niet, maar zijn stevig in de Berlijnse School gewortelde sequencermuziek hapt wel bijzonder heerlijk weg), Brad Paisley - 5th Gear (fijne countryliedjes. punt), Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows - Les fleurs du mal (ik weet niet steeds niet zo goed wat ik van dit intrigerende album moet vinden, nog maar een keertje opzetten dus...), The Orb - The Dream (Dr. Alex Paterson keert na diverse experimentele uitstapjes weer terug naar zijn wortels – eindelijk!), Janine Jansen - Concertos & Romance (Mendelssohn en Bruch zagen er nog nooit zo goed uit!) en Omnia - Alive! (voorganger 'Pagan Folk' was ijzersterk, maar dit album stelt toch wel een klein beetje teleur – toch in de Top 10 omdat Omnia zo'n symphatieke band is).

Grootste teleurstelling (op muzikaal gebied dan) is toch wel dat net zoals vorig jaar het langverwachte nieuwe album van synthlegende Johan Timman is uitgesteld tot medio 2008. Ik las op zijn site dat hij alles heeft weggegooid en weer opnieuw is begonnen. Zucht. En wat zijn jullie favorieten van het afgelopen jaar?

peter Donderdag 27 December 2007 at 11:52 pm | | lijstjes | Vier reacties

2005

De laatste week van 2005 zullen er hoogstwaarschijnlijk nog maar weinig nieuwe albums verschijnen. Met een veilig gevoel kan ik dan ook mijn Jaarlijstje samenstellen - en dat ging eigenlijk verbazingwekkend soepel. De nu volgende opsomming is niet zozeer een overzicht van de beste albums van het afgelopen jaar, als wel de albums die de meeste tijd op mijn mp3-speler hebben doorgebracht.

In willekeurige volgorde: Josh Rouse -  Nashville, Vitalic - OK Cowboy, Deine Lakaien - April Skies, Al Stewart - A beach full of shells, Brad Paisley - Time Well Wasted, The Bravery - The Bravery, Editors - The Back Room, Sopor Aeternus - Like A Corpse Standing In Desperation, Sigur Ros - Takk en Kate Bush -  Aerial.

Leuker is het echter om alvast een voorschot te nemen op het nieuwe jaar. Zo kijk ik reikhalzend uit naar het nieuwe album van synthesizerpionier Johan Timman dat in de zomer van 2006 zal verschijnen. Volgend jaar zal tevens duidelijk worden of de retrowave-hype doorzet als onder andere The Killers, The Bravery en Editors nieuwe cd's zullen uitbrengen. Verder zal ongetwijfeld Sopor Aeternus van zich laten horen, vind ik het wel weer eens tijd worden voor een teken van leven van Type O Negative, hoop ik dat Madonna's 'Confessions on a Dance Floor' een synthpop-revival inluidt (die kans lijkt me overigens klein, maar een mens mag toch hopen, nietwaar?) en is de kans groot dat de emmer met nederrap volgend jaar over ons wordt leeggegoten.

Verder heb ik het gevoel dat het 2005 ontbrak aan een écht goed grensverleggend metal-album? Of heb ik deze simpelweg over het hoofd gezien?

peter Dinsdag 27 December 2005 at 2:25 pm | | lijstjes | Drie reacties

Stokje

Saskia (van Images-and-Words) reikte mij een muzikaal stokje aan, en wie ben ik om 'm te weigeren?

Wat is de totale grootte aan muziekbestanden op je computer? Een slordige 100 GB; ik brand veel op cd op ruimte te creëren.
Wat is je laatst gekochte cd?
Als ik cd's koop, blijft het (helaas) niet bij één als ik afreken. Mijn laatste aangeschafte cd's zijn: T.O.Y. - 'Space radio', De/Vision 'Two',  18 Summers - 'Phoenix from the flame', de rockverzamelaar 'Guitar Center', Nancy Sinatra - 'Nancy Sinatra' en het heerlijke metalalbum 'Iron' van Ensiferum.
Wat is letterlijk het laatst geluisterde nr voor je dit bericht las?
Ophelia's Dream - 'Saltarno', afkomstig van het uitstekende nieuwe album 'Not a second time' van deze Duitse 'heavenly voices'-formatie.
Geef vier nummers door die je heel vaak luistert of die veel voor je betekenen. De laatste tijd luister ik veel naar countryzanger Brad Paisley (en dan vooral zijn uptempo werk), metalgroep Children of Bodom en (vreemd genoeg) Chinese muziek. Mijn muzikale obsessies kunnen echter wekelijks (of zelfs dagelijks) verschillen. Mijn alltime favoriet is echter Sopor Aeternus - zijn cd 'Todeswunsch' kan ik niet vaak genoeg horen.
Aan welke 4 (of 5) personen geef jij het stokje door en waarom?
Hoewel ik het vermoeden heb dat Lars (van l-rs.org) een stronthekel heeft aan dit soort dingen, krijgt ie 'm toch. Ik ben benieuwd of hij het stokje aanneemt en of hij inderdaad de hele dag alleen maar naar Bach en acid luistert...

peter Vrijdag 14 Januari 2005 at 11:54 pm | | lijstjes | Geen reacties

Lijstje

Ik was eigenlijk niet van plan om een jaarlijstje te maken, maar per ongeluk floepte er gisteravond toch nog eentje uit. Sorry. Overal duiken de meest onzinnige lijstjes op, dus die van mij kan er ook nog wel bij. Deze tien albums zijn niet zozeer de beste van 2004, als wel de tien albums uit 2004 die de meeste tijd in mijn cd-speler hebben doorgebracht (en dat nog steeds doen): Nancy Sinatra - Nancy Sinatra, Sopor Aeternus - La chambre d'echo, Lais - Douce victime, Kassabian - Kassabian, Killers - Hot fuss, HERR - Es regnet das Leben heraus, John 5 - Vertigo, Franz Ferdinand - Franz Ferdinand, Interpol - Antics en Alan Jackson - What I do. Grootste flop vond ik 'Always outnumbered, never outgunned' van de Prodigy en dat afschuwelijke temerige geneuzel van die Jamie Cullum. Grootste verrassing was toch wel, op de valreep van 2004, het weergaloze comebackalbum van Nancy Sinatra.

Araglin Maandag 03 Januari 2005 at 9:14 pm | | lijstjes | Geen reacties

Tophits

Op de site van De Telegraaf las ik zojuist een overzicht van de best verkochte albums en singles van 2004 in Nederland. Ik dacht altijd dat je toch wel een paar honderdduizend cd's moet hebben verkocht om in de Top 5 te komen, maar 180.000 exemplaren van 'Feels like home' van Norah Jones is genoeg om op één te belanden. Op de tweede plaats staat 'Anastacia' van de gelijknamige misthoorn en op drie 'Het allerbeste van André Hazes'. Geen van de drie albums heb ik gekocht; hoewel ik Norah Jones wel een keer cadeau heb gegeven aan iemand met slaapproblemen. De best verkochte singles zijn: O-zone - Dragostea din tei, Dinand Woesthoff - Dreamer/Gussies song, Counting Crows & Blof - Holiday in Spain, Boris - When you think of me, en André Hazes - Zij gelooft in mij. En ook deze singles heb ik aan me voorbij laten gaan. Overigens gaat het alleen om de 'toonbankverkopen'; ik vraag me af hoe de downloadjaarlijstjes eruit zien.

peter Woensdag 22 December 2004 at 12:43 am | | lijstjes | Vijf reacties

Top 2000

Hét luisterkanon in deze donkere dagen schijnt de Top 2000 van Radio 2 te zijn; een door de luisteraars zelf samengestelde lijst van de 2000 beste platen ooit. Ik heb de stempagina eens bekeken en werd daar toch wel ietwat treurig van: alweer een groot aantal tracks van de Beatles, de Stones, Queen en noem ze allemaal maar op. Het lijkt wel alsof de tijd sinds 1990 heeft stilgestaan - rap of dance is niet te bekennen en alleen uit de nostalgische jaren zestig is 'zwarte muziek' opgenomen. Nu behoor ik niet tot de beoogde doelgroep, hoef ik natuurlijk niet te luisteren, en blijft 'One' van Metallica een geniaal nummer, maar ik verbaas me over de onwrikbaarheid en voorspelbaarheid van dergelijke lijstjes, die, net zoals de feestdagen, volgens een vast patroon verloppen. Over het algemeen ben ik dol op lijstjes die met muziek te maken hebben, maar in december beginnen ze een beetje mijn neus uit te komen.

peter Vrijdag 10 December 2004 at 11:44 pm | | lijstjes | Geen reacties

Top 90

Een tijdje geleden zond 3FM een door luisteraars samengestelde Top 90 van de jaren 90 uit. Ik heb de lijst zojuist eens aandachtig bekeken (ik ben wat laat, I know), en wat me opviel was dat het allemaal zo verantwoord is; van die PinkPop-rockmuziek voor net niet helemaal alternatieve jongeren. Als ik aan de jaren negentig denk, dan begin ik gelijk 'U can't touch this' van M.C. Hammer of 'Mr. Vain' van Culture Beat te neuriën. Maar die klappers staan weer niet in de lijst. Grappig zijn wel de noteringen van Charly Lownoise & Mental Theo ('Wonderfull days' op 39) en de Party Animals ('Have you ever been mellow', op 55). Op de nummer 1 ('Smells Like Teen Spirit') heb ik niets af te dingen, maar ik zit nu al een tijdje te denken welke single bij mij op nummer 1 zou staan. Er schieten wel wat namen door me heen ('There she goes' van The La's en Becks 'Loser' bijvoorbeeld ), maar die zijn het nét niet. Vreemd. Ik denk nog even verder.

peter Vrijdag 29 Oktober 2004 at 11:17 pm | | lijstjes | Eén reactie

Apple iTunes Music Store

De Apple-marketingmachine draait op volle toeren. Gisteren werden de Europese iTunes Music Store-winkels met veel bombarie gelanceerd. Nu bestaan legale muziekdiensten al een tijdje, maar het lijkt wel alsof Apple denkt opnieuw het wiel te hebben uitgevonden

Vier redenen waarom ik geen muziek bij Apple aanschaf:

1) Om muziek te kunnen kopen moet je verplicht iTunes downloaden - ik heb echter al een uitstekende mediaspeler en dito brandprogramma. Overbodig dus.
2) De tracks worden aangeboden in het aac-formaat van Apple, en zijn dus niet af te spelen op mijn mp3-speler. Ik heb geen behoefte aan een iPod.
3) Ik vind 99 cent per nummer te duur.
4) De Nederlandse iTunes-winkel is nota bene in het Engels en artiesten van eigen bodem zijn nauwelijks te vinden.

Kortom: een staaltje muziekmonopolie van de bovenste plank. De Apple-winkel is slechts een gewiekste manier om iPods aan de man/vrouw te brengen.

peter Woensdag 27 Oktober 2004 at 8:30 pm | | lijstjes | Geen reacties

Audioscrobbler

Het idee achter Audioscrobbler is briljant in zijn eenvoud. Audioscrobbler is een plugin voor je mediaspeler en houdt bij welke muziek je draait. Aan de hand van deze gegevens maakt Audioscrobbler een 'muziekprofiel' aan, en kun je precies zien welke tracks van welke artiesten het meest uit de speakers schallen. Aardig is dat je je profiel kunt vergelijken met anderen, en zo gemakkelijk nieuwe muziek op het spoor komt. Ik ben dol op zinloze lijstjes, en de oplettende lezer zal vast wel gezien hebben dat mijn muzikale profiel open en bloot op straat ligt (zie de rechterkolom), hoewel ik wel regelmatig mijn stats leeggooi en met een schone lei begin. Audioscrobbler is geheel gratis en werkt met vrijwel alle mediaspelers. En nee, dit is geen advertentie - ik vind het gewoon een geinig progje.

Lees meer »

peter Maandag 25 Oktober 2004 at 10:58 pm | | lijstjes | Drie reacties