Araglin.nl 2.0

Als het goed is, gaat in de loop van vandaag de nieuwe Araglin.nl-site live. Araglin 2.0 is een feit! Met grote dank aan Peter Boorsma, die talloze vrije avonden en weekenden heeft opgeofferd om een prachtige nieuwe site in elkaar te knutselen! Niet alleen is de banner vervangen en vind je in de zijbalk aan de rechterkant allerlei hippe fratsen (zoals een tagcloud en live Twitter- en Last.fm-feeds), ook de entry's zelf zijn aangepast. Geen woordenbrij meer, maar keurige alinea's met een witregel - Araglin.nl is nog nooit zo leesbaar geweest!

En hoewel de overgang ogenschijnlijk prima is verlopen, moet er onder de motorkap nog wel een en ander worden afgesteld. Zo functioneert de archievenpagina nog niet naar behoren, werken de interne links niet meer (oftewel de kruisverwijzingen naar entry's elders op Araglin.nl), en zien de oudere stukje (klik vooral eens op 'Lees een willekeurig stukje' onder het zoekvenster) er bijvoorbeeld anders uit. Allemaal zaken die de komende tijd worden aanpakt. Mocht je zelf nog rare dingen tegenkomen, laat gerust een reactie achter of stuur een mailtje! Tips, goede raad en al dan niet opbouwende kritiek is eveneens van harte welkom!

peter Zaterdag 10 Oktober 2009 at 01:24 am | | overig | Negen reacties

Sound of Silence / Jubileum

Ach verrek, ik heb ook nog een weblog! Ik zou het bijna zijn vergeten... Ik kreeg al een bezorgd mailtje of er misschien iets aan de hand was (lees: of ik al geboeid en gekneveld was afgevoerd door Tim Brein van Stichting Kuik - zoals hij zichzelf onlangs megalomaan voorstelde in een interview met NRC Handelsblad), maar gelukkig kon ik ontkennend antwoorden.

Nee, ik had last van het bekende euvel: tijdgebrek. Heel veel tijdgebrek. Want er moest gewerkt worden, concerten bezocht, de derde editie van Nouveau Noir (op vrijdag 6 november - reserveer alvast een plekje in je agenda!) op poten gezet, flauwe moppen getwitterd, Stargate gekeken (ik ben nu halverwege seizoen zeven) en meer van die dingen. En toen het eenmaal weer wat rustiger was geworden, besloot ik het loggen even op een laag pitje te zetten - om na ruim twee weken met een schok wakker te worden.

Oeps, dat was nu ook weer niet de bedoeling. Vooral ook omdat Araglin.nl eind vorige week precies vijf jaar bestond. Jawel, vijf jaar alweer! Toen ik in de zomer van 2004 besloot om een weblog te beginnen, kon ik niet vermoeden dat ik in 2009 nog steeds bezig zou zijn. En belangrijker nog: dat ik er nog steeds lol in zou hebben. De teller staat inmiddels op 1325 entry's met oeverloos geneuzel over (voornamelijk) muziek. Mijn schrijftempo is in vergelijking met een paar jaar geleden behoorlijk ingekakt (ik beloof beterschap), maar daar staat tegenover dat ik het op deze manier voorlopig nog wel even volhoud.

Ik had de stiekeme hoop tegelijk met mijn 'jubileum' een nieuwe site te kunnen presenteren, maar helaas: Araglin 2.0 heeft enige vertraging opgelopen. Achter de schermen wordt druk gesleuteld, en ik hoop over een maand of wat live te kunnen gaan met een opgefrist weblog, voorzien van de nieuwste snufjes. Inhoudelijk verandert er verder helemaal niets; ik blijf vrolijk doorloggen over de meest uiteenlopende artiesten en genres, waarbij ik niet op een decennium meer of minder kijk. Als je nog iets mist of je afvraagt waarom jouw favoriete artiest maar niet voorbijkomt: laat een reactie achter of stuur een mailtje! Op naar de tien jaar!

peter Woensdag 23 September 2009 at 12:58 am | | overig | Vier reacties

Draaien

DJ Araglin komt naar je toe deze zomer! Om maar eens een ouwe Veronica-slogan van stal te halen. Afgelopen weekend stond ik namelijk in hartje Friesland achter de draaitafels, waar ik voor een uitzinnige menigte een opzwepende live set in elkaar aan het knutselen was - nou ja, eigenlijk was ik in Friesland voor een bruiloft en was ik door de bruid en bruidegom gevraagd om wat gezellige muziekjes te draaien tijdens het feest 's avonds en bestond mijn draaitafel uit een versterker waar ik mijn notebook op had aangesloten. Ik stond weggestopt tussen het koffiezetapparaat en een spoelbak en had de grootste moeite de dansvloer vol te krijgen. Vriendin Eva heeft weliswaar al aan een halve toon genoeg, maar het is natuurlijk zaak om meer mensen aan het dansen te krijgen - ook al is het buiten op het terras nog zo lekker weer.

Aanvankelijk draaide ik wat niets-aan-de-hand dingen, om langzamerhand over te schakelen op de laatste hits, fijne meestampers en 'hippe kledingzakenmuziek' (zoals Eva het kernachtig verwoordde). Echt veel resultaat boekte ik niet, en het werd dan ook tijd voor zwaarder geschut: onvervalste discoklassiekers. Want zeg nu zelf, wie kan er stil blijven staan op de klanken van Earth, Wind & Fire, KC & The Sunshine Band of The Jackson 5? Nou, een heleboel mensen, zo bleek, want tot mijn verrassing gebeurde er helemaal niets (afgezien dan van vriendin Eva, die een vriendin had opgetrommeld en nog altijd de dansvloer onveilig maakte).

Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen en na de nieuw aangeschoven (voornamelijk mannelijke) bruiloftsgasten eens grondig te hebben bestudeerd, besloot ik het over een andere boeg te gooien met 'Thunderstruck' van AC/DC. En zie, zag ik daar enkele hoofden lichtjes heen en weer gaan? Ik twijfelde vervolgens een fractie van een seconde, maar besloot toen om snoeihard 'Luie flikker' van Jovink en de Voederbietels erin te slingeren. Een goede keuze, al zeg ik het zelf, want direct stroomde de dansvloer vol met enthousiaste headbangers, en maakte ik nieuwe vrienden die enthousiaste verhalen vertelden over Zwarte Cross, dat een week of wat eerder had plaatsgevonden (wist ik veel), en me probeerden vol te gieten met bier. En vanaf dat moment was de rest van de avond (en nacht) een eitje. Kortom, met Jovink maak je vrienden!

peter Donderdag 20 Augustus 2009 at 01:04 am | | overig | Drie reacties

Vakantie

Wegens overweldigend succes is mijn vakantie overigens geprolongeerd - maar wees gerust, nieuwe stukjes volgen over een paar dagen!

peter Maandag 10 Augustus 2009 at 10:59 pm | | overig | Twee reacties

Maastricht

O ja, vriendin Eva en ondergetekende zitten nu een paar dagen in Maastricht (typte hij op zijn netbookje). Het aantal updates is omgekeerd evenredig aan het mooie weer... ;-)

peter Zaterdag 25 Juli 2009 at 11:33 pm | | overig | Geen reacties

Plaatjes draaien

Zo, eindelijk weer eens tijd voor een stukkie. Dit weekend bevond ik me voornamelijk achter de draaitafels tijdens het eerste Amateur Kunst Festival in Utrecht, dat niet geheel toevallig werd georganiseerd door vriendin Eva (en ze heeft het meer dan uitstekend gedaan!). Drie dagen lang achter elkaar de huis-dj uithangen en interessant rondsjouwen met grote speakers en meters kabel. Ahum.

Het lijkt wel alsof ik heel geleidelijk een alternatieve carrière aan het opbouwen ben: de afgelopen tijd draaide ik toch wel om de week tijdens een of ander (relatief kleinschalig) feestje. Erg leuk om te doen. Overigens stelde dit niet al te veel voor. Het is niet zo dat ik als een ware Tiësto urenlang live sets naadloos en dampend in elkaar liet overvloeien, met een scheef oog de groupies in de gaten houdend. Nee, ik was aan het knutselen met twee cd-spelers en een mengpaneel.

Mijn opdracht luidde in de meeste gevallen 'gezellige muziek waar je zo lekker op kunt dansen' en dat houdt dus automatisch in dat ik standaard mijn twee 'Corné Klijn's Disco Classics' dubbelaars in de cd-koffer had liggen. Je kunt namelijk nog zo je best doen, Earth, Wind & Fire werkt altijd. Ik las ooit in het gratis muziekblaadje Live XS een interview met een dj, die behoorlijk zat af te geven op collega's die precies draaien wat het publiek wil horen. Stel je voor! Het is juist de bedoeling om de mensen op te voeden en met nieuwe muziek in aanraking te laten komen.

Voor beide standpunten valt wel wat te zeggen, maar ik ben bang dat ik toch in eerste instantie ga voor de volle dansvloer en niet vies ben van verzoekjes. Als het eenmaal loopt, gooi ik er altijd wel wat Bert Kaempfert en Perez Prado doorheen – puur voor mijn eigen plezier, want de hele avond gezellige kneiters, beukende trance en Top 40-hits hou ik ook niet vol. Maar goed, de komende dagen wordt het weer wat rustiger (pas op 26 juni tijdens de eerste editie van Nouveau Noir ga ik weer aan de bak, en draai ik fijne wave, batcave en synthpop – komt allen!), en kan ik eindelijk Araglin.nl voorzien van verse stukjes. Iemand trouwens nog suggesties voor de cd's die ik moet gaan aanschaffen met mijn gestaag uitdijende voorraad entertainmentbonnen?

peter Dinsdag 16 Juni 2009 at 12:31 am | | overig | Geen reacties

Araglin 2.0

Ken je dat verhaal van die weblogger die eens in de zoveel tijd roept dat het toch echt eens tijd wordt voor een restyling en/of make-over? Om dan na een hoop gezucht en veel omhaal van woorden toe te geven dat dat toch niet gaat – o, wacht: ik heb heuglijk nieuws! Beter laat dan nooit, want nu gaat het écht gebeuren. En eerlijk gezegd was het hoog tijd. Al bijna vijf jaar dobbert Araglin.nl in een rustieke kosmische zee, nauwelijks aangetast door de waan van alledag.

Maar ja, al bijna vijf jaar dus ook dezelfde vormgeving. Geen drama natuurlijk, maar een likje verf kan geen kwaad. Wat zeg ik? Likje verf? De eerste heipalen staan op het punt om in de grond  getimmerd te worden, want als je iets doet, moet je het goed doen. Araglin.nl wordt van de grond af aan opnieuw gebouwd, inclusief tal van hippe functies (of althans, dat hoop ik tenminste). Mijn vragen aan jullie: wat mag er absoluut niet ontbreken? Welke opties missen jullie? Wat kan er absoluut beter in een nieuwe versie? Of wat moet juist behouden blijven? Ik zie de reacties graag tegemoet! Op naar 'Araglin.nl 2.0'!

peter Zaterdag 02 Mei 2009 at 12:33 am | | overig | Vijf reacties

Joe Diffie

Ik kan het niet zo goed verklaren, maar ik heb een zwak voor countrymuziek. En dan bedoel ik niet zozeer de alt.country-variant van bijvoorbeeld Steve Earle (ook leuk, daar niet van), als wel de rechttoe-rechtaan country: mannen met cowboy-hoeden, laarzen en snorren, die (soms nogal chauvinistisch) over hun auto's, alcohol en vrouwen zingen. In Amerika is dergelijke muziek de gewoonste zaak ter wereld - wellicht een beetje zoals wij hier naar André Hazes en Frans Bauer luisteren. Niemand doet het, maar in de kroeg met een paar biertjes zingt iedereen uit volle borst mee.

Tijdens de afgelopen Mega Platen- en CD-beurs liepen er geen cowboys rond, wel een hoop oudere mannen met snorren (of in ieder geval een ferme bos neushaar). Er komt vroeger of later een moment, zo bedacht ik me, waarop je je als vijftigplusser niet meer met goed fatsoen kunt vertonen in een leren jack en een te strak bandshirt waar een bierbuik onder vandaan piept - maar ik dwaal af. Terwijl ik door immense Jaarbeurshal aan struinen was, stuitte ik op een standje met een bescheiden afdeling vriendelijk geprijsde country. En dan nu eens niet met de geijkte namen (Johnny Cash, Dolly Parton en, vooruit, Garth Brooks). Nee, tot mijn verrassing kwam ik cd's tegen van onder andere Little Texas, Michael Peterson, Kenny Chesney en Brooks & Dunn. Supersterren in Amerika, in Nederland kunnen ze anoniem over straat lopen.

Natuurlijk kocht ik een stapel, en luister ik nu naar Joe Diffie, mijn glas Jack Daniels binnen handbereik. Diffie ziet eruit als een vrachtwagenchauffeur, beschikt over een aangename stem en maakt lekker in het gehoor liggende country-rock (afgewisseld met de nodige zoete ballads) - niet wereldschokkend, gewoon fijn. Aanvankelijk roerde de nu 50-jarige Diffie voornamelijk in de grote honky tonk-pot, om op zijn latere albums wat meer rock-invloeden te integreren. Ook Diffie zingt over verscheurde harten, zijn pickup-truck en over hoe mooi en geweldig Amerika wel niet is, maar valt op door zijn humor en woordspelingen. Luister tijdens het line-dancen eens naar 'Third Rock from the Sun' uit 1994 (320 kbps, 68 MB), waarop Diffie er voor het eerst wat meer rock ingooide.

peter Zondag 19 April 2009 at 11:42 pm | | overig | Geen reacties

International Record Store Day

Het is een rare vicieuze cirkel. Cd-verkopen dalen, en in poging het tij en de gemiste inkomsten te keren, schrappen steeds meer platenwinkels met een botte bijl in het muziekaanbod en word je getrakteerd op een gestaag uitdijende hoeveelheid dvd's en allerhande soorten games. Met als gevolg dat er minder cd's worden verkocht, het aanbod schraler en schraler wordt, je noodgedwongen naar het internet uitwijkt en de platenzaak zoals we die kennen uiteindelijk uit het straatbeeld verdwijnt.

En hoewel de voortekenen er niet goed uitzien (na Boudisque Amsterdam is nu ook Boudisque Utrecht failliet en ik las dat tal van Van Leest-vestigingen worden omgetoverd in Game Mania-winkels, terwijl de Free Record Shop zich voornamelijk gaat richten op games), zo ver is het nog lang niet. Een duwtje in de rug kan echter geen kwaad, dus loop aanstaande zaterdag (18 april) eens je lokale platenzaak binnen en doe eens gek: koop een cd of lp.

Waarom nu juist zaterdag? Nou, het is dan International Record Store Day, oftewel: de internationale viering van de onafhankelijke platenzaak. Dit initiatief ontstond in 2007 toen diverse Amerikaanse winkels de handen ineen sloegen en met live optredens, kortingsacties en wat dies meer zij de muziekliefhebber naar hun winkels probeerden te lokken. Ook in Nederland staan de ketens Concerto en Plato stil bij International Record Store Day. In hun winkels zijn onder meer Amarins, Lucky Fonz III, The Horse Company en The Sheer te bewonderen (niet echt mijn kopje thee ben ik bang) en liggen er grote stapels cd's voor een zacht prijsje in de schappen (of althans, daar ga ik vanuit). Meer info hier - en nee, ik word niet gesponsord.

Zelf zal ik ongetwijfeld die zaterdag ook de nodige muziek aanschaffen, maar niet bij de eerder genoemde winkels. Ik bevind me dan in de Utrechtse Jaarbeurs, waar dit weekend de 31ste editie plaatsvindt van de Mega Platen & CD Beurs - want wat is er nu fijner dan je te worstelen door kilometers en kilometers vinyl en cd's?

peter Vrijdag 17 April 2009 at 12:18 am | | overig | Twee reacties

Hacker

Het had wat voeten in aarde, maar Araglin.nl is weer online! En voor wie zich nu afvraagt 'huh? Heb ik wat gemist dan?', van gisteravond tot vandaag was mijn log niet bereikbaar. Een of andere  hacker zonder sociaal leven vond het nodig om mijn vertrouwde, saaie openingspagina te vervangen door een in BreEzaH-taal opgestelde warboel. Ik zuchtte eens diep. Er zijn duizenden, zo niet miljoenen weblogs, waarom moet nu uitgerekend die van mij worden uitgekozen?

Gelukkig bleek het slechts om een zogenoemde 'defacement' te gaan: alleen de voorpagina was aangepast – het zou een beetje jammer zijn als bijna vijf jaar aan archieven door een of andere malloot naar de eeuwige weblogvelden zou zijn geholpen. Natuurlijk, ik maak zo af en toe een back-up, maar je kent het wel: de laatste dateert alweer van een tijdje geleden...

Ik snap die hackers niet. Het is alsof er in het holst van de nacht iemand aan de deur zit te morrelen, door een halfopen keukenraampje naar binnen is geklommen en in de woonkamer een drol heeft gedraaid. En alsof dat niet genoeg was, moest de poep ook nog worden uitgesmeerd. En wie moet de boel weer opruimen? In ieder geval: ik ben weer online en zal de komende dagen weer ouderwets stukjes gaan tikken!

peter Woensdag 08 April 2009 at 12:35 am | | overig | Zes reacties