Downloaden maar!

Dit wordt een enigszins warrig stukje - ik denk, ik zeg het alvast. Enige tijd geleden zette ik mijn eerste 'New Age, World & Lounge Mix' online. Oftewel: een uurtje chillen op relaxte muziek. Kort daarna maakte ik een nieuwe mix, die ik her en der postte, om 'm vervolgens helemaal te vergeten - dat had waarschijnlijk te maken met de overweldigende respons (ahum: één reactie, en nog op een Amerikaans forum ook). Dus daarom gaat 'ie in de herkansing op Araglin.nl: 'New Age, World & Lounge Mix #2' (192 kbps, 86 MB). Ga lekker op de bank of in bad liggen, zet je mobiel voor een uurtje op stil en laat de naadloos in elkaar overlopende tracks van onder andere Omnia, Diane Arkenstone, Karunesh en Johannes Linstead als een zomers briesje over je heen komen. In het zipje vind je overigens een txt-bestandje met de tracklisting.

Wie liever heel wat anders downloadt, moet eens een bezoekje brengen aan de site van Radio 4. Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van dirigent Bernard Haitink zijn drie prachtige symfonieën (om precies te zijn: Georges Bizet - Symfonie in C, Robert Schumann - 1e Symfonie en Ludwig van Beethoven - 3e Symfonie, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest) gratis te downloaden in een prima kwaliteit van 320 kbps. Je moet je wel even gratis registeren, maar dan heb je ook wat. Vorig jaar organiseerde Radio 4 iets soortgelijks, toen het Koninklijk Concertgebouworkest 120 jaar bestond en de tien symfonieën van onder andere Franz Schubert (Symfonie no. 8 'Unvollendete'), Jean Sibelius (Symfonie no. 2), Felix Mendelssohn (Symfonie no. 4 'Italiaanse') en Antonin Dvorák (Symfonie no. 8) zijn nog altijd te downloaden. Aanrader!

Geen zin in klassiek? De Nederlander Meesha biedt op zijn website diverse albums ter download aan. Niet alles is even leuk, maar vooral het sterk door Jean Michel Jarre geïnspireerde instrumentale 'Novia' is erg geinig. En tot slot: altijd op de hoogte blijven van updates en andere ongein? Ik ben al een tijdje te volgen op Twitter (een soort online sms'en). Voeg me gerust toe!

peter | Maandag 23 Maart 2009 at 12:10 am | sponstijd | 2 reacties

Virtueel blokje om

Dat de grote platenmaatschappijen in zwaar weer verkeren mag als bekend worden verondersteld: de cd-verkopen zijn al tijden behoorlijk aan het inzakken, EMI ontslaat wereldwijd een derde van zijn werknemers en de cd-single is door zowel Sony/BMG als EMI ten grave gedragen. Met de beschuldigende vinger wordt gewezen naar downloadende consument, maar ik blijf erbij dat onzin is om elk gedownload album gelijk te stellen aan gederfde inkomsten. En hoewel het downloaden natuurlijk een rol speelt, denk dat er veel meer factoren van invloed zijn. Een van de belangrijkste is misschien wel dat er zoveel andere manieren zijn om aan (gratis) muziek te komen.

Zo ben ik al sinds jaar en dag een fervent Last.fm-gebruiker (inclusief de vele streaming zenders), zet ik af en toe een Shoutcast-zender op, breng ik regelmatig een bezoekje aan een van de vele duizenden netlabels, MySpace- en artiestenpagina's (zoals bijvoorbeeld de site van Mike Carss, die sfeervolle ambient maakt onder de noemer Altus en zijn albums gratis aanbiedt), download ik podcasts (zoals het wekelijkse Dreamscape van en met Ron Boots) en houd ik de luisterpaal van VPRO's 3voor12 in de gaten. Eveneens een aanrader is Jamendo, waar je gratis duizenden albums kunt streamen en downloaden (via een directe download of bittorrent). Dankzij een overzichtelijke tagcloud kom je in een handomdraai nieuwe albums en (totaal onbekende) artiesten op het spoor (vooral de ambient/space-sectie is lekker gevuld), hoewel ik eerlijk moet toegeven dat ik nog geen een album ben tegengekomen waar ik diep van onder de indruk was. Jamendo werkt volgens het creative commons-principe: je mag de muziek gratis downloaden voor niet-commercieel gebruik.

En tot slot, als je echt niet meer weet wat je moet draaien (die kans lijkt me extreem klein, maar toch), stem dan af op Radio Astronomy, waar je 24 uur per dag live geluiden uit de kosmos krijgt voorgeschoteld. Wat je precies hoort, hangt af van de objecten die door de diverse radiotelescopen wereldwijd worden bestudeerd, zoals bijvoorbeeld de planeet Jupiter, zonnestraling of het gekraak en geknars van pulsars. Interessant! Geloof ik.

peter | Zaterdag 26 Januari 2008 at 11:53 pm | sponstijd | Reageer

Araglin Radio

In een grijs verleden heb ik ooit eens wat zitten rommelen met een eigen internetradiozender via Shoutcast. Dat was leuk, maar het zette weinig zoden aan de dijk. Een Shoutcast-zender is eigenlijk alleen leuk als je vaker uitzendt dan één keer per week een paar uur voor een tiental luisteraars. Na een maandje Araglin Radio vond ik het dan ook wel weer welletjes. Fast forward naar een paar dagen geleden. In een vergeten doos stuitte ik op mijn oude Sweex-microfoon. Geinig, dacht ik, handig als ik ooit nog eens wil gaan skypen.

En net toen ik mezelf een hoedje schrok bij het horen van mijn eigen stem, kreeg ik een mailtje van iemand die mijn oude Araglin radio-posts op het spoor was gekomen en vroeg of deze uitzendingen nog ergens te beluisteren waren. En toen viel het kwartje. Waarom sloeg ik niet aan het podcasten? Vol goede moed en niet gehinderd door enige kennis omtrent radiomaken, zocht ik wat leuke nummers bij elkaar, zette vriendin Eva achter de microfoon en sleutelde ik met het gratis programma Audacity een mp3'tje in elkaar.

Al doende leert men en deze eerste Araglin Radio-podcast is dan ook voornamelijk bedoeld als 'testcase', een proefuitzending om eens te zien wat er allemaal mogelijk is. Vriendin Eva zat in eerste instantie wat onwennig achter de microfoon, maar kreeg er gaandeweg steeds meer lol in. Het bleek vooral lastiger dan ik dacht om haar stem goed op te nemen – maar dat kan ook aan de gebruikte microfoon liggen, een el cheapo- exemplaar van de MediaMarkt. Toen L-rs hoorde dat ik aan het podcasten was geslagen, vroeg hij al of ik een antiplopkousje gebruikte – nee, dus. Goed idee voor de volgende keer, in ieder geval.

Deze eerste, een uur durende Araglin Radio-uitzending staat geheel in het teken van easy listening, exotica en een scheutje space age en dat betekent dus muziek en overspannen orgeltjes van onder andere Bert Kaempfert, Yma Sumac, Pérez Prado en Klaus Wunderlich. De complete playlist vind je hier. Het mp3'tje kun je hier downloaden (128 kbps, 59 MB). En nogmaals: het gaat om een eerste probeersel: reacties, commentaar en tips zijn van harte welkom!

peter | Zaterdag 03 November 2007 at 11:52 pm | sponstijd | 2 reacties

Sponstijd

Voordat ik dit stukje tik, is het wellicht handig eerst wat deuren open te zetten. O, wacht – ze staan al open. Goed. Wie op zoek is naar gratis (en legale) muziek, doet er goed aan regelmatig langs de sites van kleinere (online) labels als Comford Stand en artiesten zelf te surfen; vaak worden er talloze mp3'tjes en complete albums aangeboden. In de meeste gevallen gaat het weliswaar om wat minder bekende namen, maar dat maakt het er mijns inziens alleen maar leuker op.

Zo duikelde ik zojuist per ongeluk achter elkaar drie albums op. SynGate Records specialiseert zich in elektronische muziek en de sampler 'The Collective' is bedoeld als een eerste kennismaking - twintig tracks van onder andere EL-KA, E-motion en Frank Klare, die alle facetten van het genre bestrijken (variërend van de sequencers van de Berlijnse school tot rustieke downtempo ambient). Van een geheel andere orde is het album 'Quinta Essentia' van de Fransman TAT, dat zich zo'n beetje ophoudt in het grensgebied tussen gothic, ritual en neofolk. Apart is wel het minste wat je over dit gratis te downloaden album kunt zeggen.

Verder struikelde ik over de verzamelaar '30 Days' van het Canadese label The Pepper Mill. ''This album was created in thirty days by thirty different artists, in a sort of chain-collaboration where one finished at midnight and passed it on to the next to continue the set [...]'', zo valt op de site te lezen. De compilatie bevat tracks van onder andere Venetian Snares, Domotic en Polichinelle. Laatstgenoemde kende ik ook niet, maar het blijkt een project te zijn van Bloem de Ligny, die tegenwoordig door het leven gaat als Serafina Ouistiti, in Londen woont en samen met ene Bubu experimentele knip-en-plak liedjes maakt. Heb je zelf iets leuks opgesnord, drop een link in de comments!

peter | Dinsdag 04 Juli 2006 at 12:49 am | sponstijd | 3 reacties

Downloaden

Het is een discussie die ik de afgelopen jaren vele malen voorbij heb zien komen: is het downloaden van muziek via p2p-programma's verantwoordelijk voor de dalende cd-verkoop? Volgens platenmaatschappijen is hier geen twijfel over mogelijk en getuige de felle acties van onder meer de RIIA en de Nederlandse Stichting Brein is er geen ruimte voor discussie. Zelf denk ik precies het tegenovergestelde: de mogelijkheid om muziek te downloaden zorgt ervoor dat je muzikale horizon wordt verbreed en je met nieuwe en interessante muziek in aanraking komt, waardoor de kans groter is dat je (al dan niet online) meer en breder georiënteerde muziek gaat aanschaffen - zo werkt het in ieder geval bij mij.

En dat is ook precies de conclusie van onderzoek dat is uitgevoerd door de Canadian Recording Industry Association (CRIA). De organisatie vroeg een groot aantal mensen naar de herkomst van de muziek op hun pc en de uitkomsten zijn opmerkelijk. De meeste muziek blijkt namelijk afkomstig te zijn van geripte (en gekochte!) audio-cd's. Op de tweede plaats komt het downloaden via p2p-netwerken. Volgens de CRIA gaat 25 procent van de ondervraagden niet tot de fysieke aanschaf over na het beluisteren van een mp3'tje. Je kunt het ook omdraaien: 75 procent doet dat dus wel. Verder blijkt dat Canadese jongeren tussen de 13 en 17 de meeste muziek aanschaffen, juist naar aanleiding van p2p-netwerken.

Lees meer »

peter | Maandag 20 Maart 2006 at 8:52 pm | sponstijd | Reageer

Download Dag

Vandaag (dinsdag 29 november) is het DownloadDay. Onder het motto 'Hun stem voor jouw stem' wordt aandacht gevraagd voor de online Big Noise-petitie van Novib tegen oneerlijke handelsregels. In ruil voor het invullen van de petitie mag je gratis muziek (van bekende namen als Racoon, Anastacia, Franz Ferdinand en KT Tunstall) downloaden via www.downloadday.nl (niet geschikt voor Firefox!). Zoals ik al eerder schreef, is 'gratis' een rekbaar begrip, want het gaat om met DRM beveiligde wma-bestanden, die je vijf keer mag beluisteren. Wil je de gedownloade tracks op cd branden of nog vaker beluisteren, dan moet je de nummers online aanschaffen. Er gaat weliswaar 10 procent van het bedrag naar Novib, het blijft nog steeds een kat in de zak. Maar omdat de actie op zich prijzenswaardig is, doe ik vandaag ook mee!

Novib heeft samen met de Vara de verzamelaar 'My style... my noise (De Make Trade Fair CD)' samengesteld, met daarop tracks van Nederlandse artiesten die deze actie een warm hart toedragen en belangeloos een nummer hebben afgestaan. De cd is gratis op te halen bij diverse wereldwinkels. De tracklisting ziet er als volgt uit: Acda en de Munnik - Lopen tot de zon komt / Blof (duet met Harry Kymani) - Nishike / Stuurbaard Bakkebaard - Lied van de meeuwen / Stef Bos - Stad van goud (Egoli II) / Krezip - That'll be me / Lohues & The Louisiana Blues Club - Scheuvel Blues / Th? Lau - De vriendschap / Spinvis - Aan de oevers van de tijd / Boudewijn de Groot - Op weg naar mijn lief / Ernst Jansz - Van vaders en geliefden en Pete Philly & Perquisite - Hope.

Een best aardige compilatie, die via deze link binnen te sponsen is (mp3, 128 kbps). Na het downloaden natuurlijk wel even de online petitie tekenen. Voor wat, hoort wat, nietwaar?

peter | Dinsdag 29 November 2005 at 12:28 am | sponstijd | Reageer

Kratarknathrak

Pieter Winkelaar (alias de dj en muzikant die zich bedient van de bijna onuitsprekelijke naam Kratarknathrak) heeft onlangs zijn nieuwe album 'Dogun Teatime' uitgebracht, en naar goede gewoonte gaat het ook deze keer om een online release, gratis te downloaden via Laidback Electronica (inclusief artwork). 'Dogun Teatime' telt tien tracks die laveren tussen ambient, electro, industrial en intelligent techno (als dit genre nog bestaat tenminste). Het knispert allemaal fijn je speakers uit, met het nodige elektronische gebliep, geratel en enkele intrigerende (film)samples. Ik vind het wel wat weg hebben van de relaxte techno die begin jaren negentig opkwam, Carl Craigs 'Dreamland', latere Speedy J, Psyche, Orlando Voorn, dat werk. Kratarknathraks ep 'Retrograad' (meer ambient getint, in de stijl van 'Cumulonimbus II - Ambient Recordings 2003-2005', verkrijgbaar bij de betere p2p-handelaar) is eveneens te downloaden via Laidback Electronica.

Overigens maakt Pieter onder de naam The Peoples Republic of Europe snoeiharde industrial (niet aan mij besteed) en is hij bassist van de new wave-format Fertile Reality, die eveneens aan gratis releases doen (zo is onder meer het best aardige album 'The Dune of the Mill' van het net te plukken). Daarnaast doet ie nog veel meer op zijn label New Darkness Recordings, maar ik heb geen om dat allemaal uit te gaan zoeken. Bovendien heb ik 'm nu al weer genoeg veren in de kont gestoken...

peter | Maandag 07 November 2005 at 9:47 pm | sponstijd | 2 reacties

Sponspost

Om het weekend heelhuids door te komen een heuse sponspost! Dat is lang geleden... Om te beginnen een tip van vaste Araglin.nl-bezoeker Peter van Noort: de speciale editie van 'War of the Worlds' (6 cd's!) van Jeff Wayne, inclusief remixen en outtakes. Verder: Chopins 'Mazurkas, opus 6, 7, 17, 24, 30, 33 en 41' (Rapidshare: deel 1, deel 2 en deel 3), Hector Berlioz' 'Les Troyens' (Rapidshare: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6 en deel 7), Tchaikovsky's 'The Liturgy of St. John Chrysostom' (Rapidshare: deel 1, deel 2 en deel 3), 'The best of Donovan', 'Let Them Eat Cake' van Motorpsycho, Gorillaz' 'Demon Days', Frank Blacks 'Show Me Your Tears', 'Antichrist superstar' en 'Lest We Forget' van Marilyn Manson en 'The Fat of the Land' van The Prodigy.

En om vrolijk verder te gaan: Spacekees en Terilekst (Nederlandstalige rap), 'Monk's Music' van Thelonious Monk with John Coltrane (Rapidshare: deel 1 en deel 2), Dream Theaters 'Octavarium', 'Purple Rain Live' (cd 1) van Prince, 'Moon Safari' en 'Talkie Walkie' van Air, het hilarische 'Monty Python Sings' (Rapidshare: deel 1 en deel 2) en tot slot het eigenaardige album 'Mambo!' van Ymac Suma. Zoals altijd: wees er snel bij - zolang de bandbreedte strekt! Overigens kun je al voor 1,86 euro een Rapidshare Premium-account aanschaffen, goed voor 48 uur min of meer onbeperkt downloaden; dat scheelt een hoop wachttijd... En als je nog niet uitgesponst bent: breng dan eens een bezoekje aan Best of Both Worlds, Open Dir en Schrikdraad.

peter | Vrijdag 28 Oktober 2005 at 9:04 pm | sponstijd | 2 reacties

Sponstijd

Zo, wat dachten jullie van wat te sponsen? Wie een beetje borstcrawlt door de getijdenstroom van het internet komt voldoende leuks tegen. En terwijl ik me aan het afdrogen ben, een rijtje volstrekt willekeurige Rapidshare-links: Boards Of Canada's 'Twoism' (deel 1 en deel 2), David Gray's 'Life in Slow Motion' (split archive, dus eerst alles downloaden: deel 1, deel 2, en deel 3), Alan Jacksons 'Here in the Real World' (split archive, deel 1 en deel 2, wachtwoord is p4t2e), Elvis Presley's '2nd To None' (deel 1 en deel 2, wachtwoord is ilovesuperman), het debuutalbum van A Flock of Seagulls uit 1982 (deel 1, deel 2 en deel 3), 'The 12-inch Mixes' van Spandau Ballet (deel 1, deel 2 en deel 3), Hayseed Dixie's 'A Hot Piece Of Grass' (wachtwoord is ilovesuperman), Sufjan Stevens' 'Illinois' (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5, wachtwoord is GTA), 'Retaliation' van Carnivore (de eerste band van Peter 'Type O Negative' Steele, deel 1 en deel 2, wachtwoord is kru5ty), 'Kraftwerk - Singles (1974-2004)' (via Momoshare, zonder beperkingen te downloaden: deel 1, deel 2 en deel 3).

En wat open dirretjes: 'American Idiot' van Green Day, Fleetwood Macs 'Rumours', Radioheads 'Hail to the Thief', 'Silent Alarm' van Bloc Party, Jennifer Lopez' 'Rebirth', Coldplay's 'A Rush of Blood to the Head', 'Tea for Tillerman' van Cat Stevens, 'Apocalyptica plays Metallica', 'Risk' van Megadeath (check de parent voor Star Wars-soundtracks), 'Purple Rain' van Prince, 'Takk' van Sigur Ros en het hilarische 'Bill Cosby talks to kids about drugs' uit 1971. En nu heb ik geen zin meer... As always: zolang de voorraad strekt, verzoekjes mogen in de comments! (En als je nog nooit Rapidshare hebt gebruikt: klik op Free, minuutje wachten en vervolgens het bestand downloaden - na een uur mag je het volgende bestand downloaden.)

peter | Maandag 05 September 2005 at 01:31 am | sponstijd | Reageer

Sponstijd

De laatste tijd weinig updates op Araglin.nl (voor mijn doen dan); niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat ik eigenlijk mijn Farscape-schade aan het inhalen ben. Jaren geleden werd deze geniale Australische SF-serie ook in Nederland uitgezonden, maar na de nodige zender- en tijdstipwisselingen raakte ik de draad kwijt. En dat was jammer, want Farscape is uiterst fijne serie, met intrigerende plotwendingen, leuke personages en uitstekende special effects. En terwijl ik vanavond seizoen 2 afrond (nog twee seizoenen en een miniserie te gaan), moeten jullie je maar vermaken met wat muziek. Ik heb een groot aantal Rapidshare-links verzameld, en een willekeurige greep levert het volgende rijtje op. Leef je uit!

Om te beginnen 'Big Time' van Litte Texas (fijne country-rock, deel 1 en deel 2), het debuut van Nouvelle Vague (wave-klassiekers in een bossa nova-jasje, deel 1 en deel 2, wachtwoord is sth), de grootste hits van The Human League (deel 1, deel 2 en deel 3, wachtwoord is newsguy), 'The Twelve Inch Mixes' van Spandau Ballet (aanrader!, deel 1, deel 2 en deel 3), het debuut van A Flock of Seagulls (eveneens zeer aan te raden, deel 1, deel 2 en deel 3), 'Nirvana Cafe' van Karunesh (uiterst plezierige new age/wereldmuziek, deel 1 en deel 2), Zuco 103's 'Outro Lado' (deel 1 en deel 2, wachtwoord is chill), 'Matter + Form' van (deel 1, deel 2 en deel 3, wachtwoord is krid) en 'FuturePerfect' (zipje) van VNV Nation. Tot slot nog wat open dirretjes: 'Nuit blanche' van Vive la Fete, Eminems 'Marshall Mathers LP' en 'Encore', 'Unknown Pleasures' van Joy Division, het debuut van Miss Kittin & The Hacker (check de parent voor de rest van de Kittin-albums), in deze dir het complete oeuvre van de Duitse electroformatie :Wumpscut: en als toetje Kraftwerks 'Minimum Maximum'. As always: zolang de bandbreedte strekt!

peter | Vrijdag 22 Juli 2005 at 12:12 am | sponstijd | Reageer