Varia

Eind jaren tachtig (zo'n beetje tijdens de opkomst van de house), luisterde ik 's avonds vaak naar de diverse piratenzenders die toen welig tierden. In het weekend stemde ik regelmatig af op een of andere zender uit Almere, waar constant acid, italo en house werd gedraaid - in die tijd was dat nog heel bijzonder. Kratarknathrak wees me op de Duitse site Gomma, met tal van obscure mixen (klik op de hoofdpagina, selecteer Mixtapes/video's en vervolgens DJ Mix). Ik heb er lukraak enkele gedownload, en het klinkt allemaal best okee - ik krijg er zowaar een heus piratenzendergevoel van. Aangezien er geen aanvullende informatie wordt gegeven, heb ik geen idee waar ik nu precies naar heb geluisterd. Liefhebbers van vroege house, italo en vage electronica moeten zeker eens lekker gaan sponsen.

En als je hier niet zo voor in de stemming bent, breng dan eens een bezoekje aan Space Age Pop, waar je een schat aan informatie vindt over exotica, lounge en space age pop. Het leukste is de natuurlijk de gratis muziek, met onder andere 'Alfred, the King of Disco' (Dick Hyman), 'Middle East Mambo' (David Carroll and his Orchestra) en een bizarre uitvoering van Wagners 'Ride of the Valkyrie' (Stan Kenton and his Orchestra). En om je weekend helemaal goed te beginnen: download de concertregistratie van Pink Floyds 'Dark Side Of The Moon' (inclusief artwork), uitgevoerd in november 1974 in het Londense Wembley-stadion, of de cd-box 'Join the Dots - B-Sides and Rarities' van The Cure. De vier cd's worden aangeboden in 16 zip-bestanden, die via Rapidshare te downloaden zijn. Het kan dus wel even duren voordat alles compleet is.

peter Zaterdag 16 Juli 2005 at 12:38 pm | | sponstijd | Geen reacties

Neofolk-tijd

Ik maak ongetwijfeld een aantal mensen heel erg blij met een paar leuke gratis en volledig legaal te downloaden neofolk-verzamelaars. De Italiaanse website #neo-folk heeft na 'Ny Regret Du Passé, Ny Peur De L'Avenir...' (nog steeds te downloaden, scroll naar beneden) wederom een compilatie online gezet: 'Ad Perpetuam Gloriam'. In het zipje van 132 MB vind je tracks (en de hoesjes in hoge resolutie) van onder andere Foresta di Ferro, Bain Wolfkind, Parzival, Storm of Capricorn, The well of Sadness en Fin de Siècle, goed voor een uurtje vage ambient en neofolk - altijd leuk om je buren eens flink de stuipen op het lijf te jagen en je muzikale horizon eens grondig uit te rekken. De Duitse muzieksite Lichttaufe biedt eveneens een gratis verzamelaar aan, met nummers van onder meer In Gowan Ring, Neither Neither World, Martyn Bates en In My Rosary. Je moet je wel eerst registreren om in de downloadsectie te kunnen geraken. Het registreren is gratis, dus dat scheelt. Overigens staat de verzamelcd van de Duitse neofolk-site Neo-form nog steeds online, met artiesten als HERR, Von Thronstahl en Cawatana.

En als je je muziek iets harder wenst (en nog steeds aanstuurt op een slepende burenruzie), sla dan je slag met Italian Body Music, volume 1, 11 tracks van diverse Italiaanse EBM-artiesten, waaronder Syrian, XP8 en Blank. Met dank aan Hans D. van het onvolprezen Funprox- ik heb de meeste links schaamteloos gekopieerd netjes van hem overgenomen.

peter Woensdag 13 Juli 2005 at 12:28 am | | sponstijd | Geen reacties

EL-KA

Hoe zou het klinken als je twee liefhebbers van analoge elektronische muziek bij elkaar zet (natuurlijk wel inclusief al hun stoffige synthesizers) en al improviserend muziek laat maken? Waarschijnlijk komt de muziek van EL-KA behoorlijk dicht in de buurt. De twee vrienden HaJo Liese en Till Kopper, beiden groot Tangerine Dream-fan en 460 kilometer uit elkaar wonend, besloten in februari 2004 eens op de zolder van Kopper te gaan zitten en wat te gaan jammen. Het resultaat werd direct op tape gezet en fragmenten kun je op deze pagina downloaden (even scrollen, het gaat om de Reves Numerique). Het klinkt zeker niet onaardig, en behoorlijk retro. Tenminste, als je van die trage, stroperige elektronische muziek uit de jaren zeventig houdt - van die nummers die minimaal 10 minuten duren, en veel herhaling bevatten. Tevens vind je op hun pagina twee mp3's van live-optredens, die er eveneens mogen zijn.

Till Kopper is al talloze jaren bezig met het verzamelen van synthesizers en mag in zijn vrije tijd graag knutselen met sequencers en drummachines (en zo te zien bij medefans langs gaan om muziek te maken), een groot aantal van zijn tracks vind je op zijn site. Niet alles is even leuk, vernieuwend of bijzonder. Alleen 'No Sense - Nonsense', nota bene een afgekeurde track voor een Klaus Schulze-tribute, steekt met kop en schouders boven de rest uit. De rest is voornamelijk leuk als je eens wilt horen wat voor sound die synths van vroeger hebben.

En nu ik toch bezig ben, een link op de site van Kopper bracht me naar de pagina van Boele Gerkes, die ook al tientallen jaren bezig is met elektronische muziek en maar liefst 202 tracks online heeft geslingerd. Ik heb er een paar beluisterd, en wederom: best aardig als je geen al te hoge verwachtingen hebt. Overigens speel ik zelf geen instrument, maar alleen al voor de show zou ik best wel een mini moog in een hoekje van mijn woonkamer willen zetten...

peter Maandag 04 Juli 2005 at 11:59 pm | | sponstijd | Eén reactie

Exotische sponspost

Een cocktail, dansende meisjes in rieten rokjes, gekwetter van exotische vogels, rammelende orgels, opa die op zolder aan het rommelen is tussen oude muziekinstrumenten... Met andere woorden: een sponspost met een thema! Een goed idee, nietwaar? Deze keer een duik in een ander universum, de space age- en exotica-wereld... Vrijwel alle hier aangeboden albums zijn niet, nauwelijks of zeer moeilijk in de winkels te vinden en dienen dus voor het nageslacht bewaard te worden (en zo krijgt Araglin.nl subtiel een educatief tintje).

Om te beginnen: 'The Forbidden Sounds of Don Tiki', een album in de beste traditie van Martin Denny en dat betekent tropische ritmes en de chocoladebruine stem van Don Tiki zelf (deel 1 en deel 2). En nu we het toch over Denny hebben, op 'Exotica ? The Best of' (deel 1 en deel 2) zijn al zijn hoogtepunten verzameld (bereid je dus maar voor op een hoop getjilp en bongoritmes uit Donker Afrika). Van een geheel andere orde is de muziek van Yma Sumac. Onvoorstelbaar wat een bereik deze zangeres heeft. Luister naar haar swingende en hoogst intrigerende album 'Mambo!'. Als dat allemaal nog niet bizar genoeg is, luister dan naar tien verschillende uitvoeringen van de Henry Mancini-klassieker 'Moonriver' of naar Lenoard Nimoy's 'Highly Illogical' (inderdaad, Dr. Spock vergrijpt zich aan talloze klassiekers uit de jaren zestig).

Verder heb ik nog 'Easy Lounging' van  Peter Thomas Sound Orchester (deel 1 en deel 2) in de aanbieding en twee fijne verzamelaars (en tevens een leuke introductie tot het genre): Get Easy, volume 1 ? The Classic Collection' (deel 1 en deel 2) en 'The History Of Space Age Pop, Volume 3 - The Stereo Action Dimension' (deel 1 en deel 2). Alles bevindt zich in zipjes die worden aangeboden via Rapidshare (klik op Free en wacht een minuut). Let erop dat je maar één keer per uur via deze Duitse dienst mag downloaden, tenzij je een premium account aanschaft.

peter Maandag 13 Juni 2005 at 11:13 pm | | sponstijd | Eén reactie

Neofolk

De website Neo-Form.de is geheel gewijd aan neofolk en industrial. Op de site vind je een groot aantal (Duitstalige) interviews, artikelen en een actief forum. Leuk natuurlijk, maar het leukste is de gratis verzamel-cd die sinds kort online staat, het 17 tracks tellende 'Neo-form 1'. Op deze compilatie zijn (in het genre) bekende namen te vinden als HERR, Volksweerbaarheid (allebei uit Nederland), Von Thronstahl en Cawatana. Het is een fikse download (90 MB, 192 kbps), die zeker de moeite waard is als je eens wat anders wilt horen. En om het pakket helemaal compleet te maken: het cd-hoesje is in hoge resolutie te downloaden.

En voor degenen die nog nooit van neofolk hebben gehoord: neofolk is ontstaan uit de new wave en industrial scene van de vroege jaren tachtig, en maakte aanvankelijk naam als 'apocalyptic folk'. De term 'folk' heeft weinig te maken met de muziek van protestzangeres als Bob Dylan of de zweverige muziek van Clannad. Apocalyptic folk (een term die later vervangen zou worden door 'neofolk') grijpt terug op de Angelsaksische folkloristische muziek waarbij een belangrijke plaats is weggelegd voor akoestische instrumenten. Het minimalisme van het instrumentarium zorgt ervoor dat de nadruk komt te liggen op de zang en de songteksten. Het gebruik van synthesizers, samples en instrumenten als klokken en trommels geeft het geheel een donker en apocalyptisch randje.

Ruwweg zijn er twee thema's te onderscheiden die voortdurend terugkomen in de songteksten: de esthetisering van strijd en oorlog, en een weemoedig verlangen naar lang vervlogen heidense en paganistische tijden. Dit uit zich op verschillende manieren. Bands als Von Thronstahl en A Challenge of Honour maken bombastische, masculiene muziek, vol tromgeroffel, samples en industri?le soundscapes. Daarentegen klinkt de muziek van bijvoorbeeld Forseti, Of the Wand and the Moon en Sonne Hagal bijna lieflijk. De 'Neo-form 1'-sampler is een aardige kennismaking met het genre.

peter Zaterdag 11 Juni 2005 at 4:54 pm | | sponstijd | Drie reacties

Beethoven

Afgelopen zondag is BBC Radio 3 gestart met The Beethoven Experience. De hele week staat in het teken van Ludwig van Beethoven, een van de grootste componisten die ooit heeft geleefd. Zelf reserveer ik deze titel overigens voor Mozart, terwijl anderen Bach beschouwen als De Gigant, maar hoe het ook zij, de komende week wordt er op BBC Radio 3 alleen maar muziek van Beethoven uitgezonden, afgewisseld met portretten, en uiteenzettingen over de historische context waarin je zijn werken moet plaatsen. Als kers op de taart speelt het BBC Philharmonic onder leiding van Gianandrea Noseda om de zoveel dagen een symfonie van Beethoven.

Leuk initiatief natuurlijk, maar ik heb geen radio en al helemaal geen BBC Radio 3. De BBC zou de BBC niet zijn als er geen geweldige website in het leven is geroepen, met een schat aan Beethoven-wetenswaardigheden, van serieuze informatie (waarbij de nodige deskundigen van stal zijn gehaald) tot een heuse Beethoven-quiz. Het leuke is dat de gespeelde symfonieën een dag later online staan en een week lang gratis te downloaden zijn. Zo staan bijvoorbeeld vandaag Symfonie 1 en 3 op het programma (128 kbps, respectievelijk 28 en 50 MB). Nu ben ik geen deskundige op het gebied van klassieke muziek, maar deze uitvoeringen klinken toch wel erg goed.

De derde symfonie van Beethoven (oftewel de 'Sinfonica Eroica') is een onbetwist meesterwerk. Oorspronkelijk wilde Beethoven deze symfonie wijden aan Napoleon Bonaparte, maar toen hij hoorde dat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond, ontstak hij in woede en schreeuwde: 'Is ook hij maar een gewoon mens? Nu zal ook hij alle rechten van de mens vertrappen en alleen zijn eigen ambities najagen. Hij zal een tiran worden!' Beethoven verscheurde het titelblad van zijn symfonie en begon mokkend zijn derde symfonie te herschrijven...

Admin Maandag 06 Juni 2005 at 11:52 pm | | sponstijd | Drie reacties

Sponstijd revisited

Het is maandag en dat betekende lange tijd Sponsdag!. Trouwe bezoekers (ik heb zowaar een aantal mailtjes van verontruste mensen ontvangen, waarvoor mijn dank!) hebben gemerkt dat het aantal pure sponsposts de laatste tijd op de vingers van een vuurwerkhand te tellen was (niet dat er niets te sponsen viel op Araglin.nl, toch?); de laatste tijd had ik het een beetje gehad met het doorspitten van virtuele achterafstraatjes. Bovendien zijn YouSendIt- en Rapidshre-links aan een gestage opmars bezig, en dat is lang niet zo leuk om te vermelden (om nog maar te zwijgen over het feit dat dergelijke links net zo snel verdwijnen als dat ze opduiken). Om er weer een beetje in te komen, heb ik even een kwartiertje mp3'tjes gesprokkeld.

Om te beginnen: de soundtrack (inclusief een filmpje) van de cultklassieker 'The Rocky Horror Picture Show', zes albums van Tori Amos (haar laatste zit er niet bij, overigens), 'Musicology' van Prince (meer in parent) en een album van No Doubt. Verder heb ik nog in de aanbieding: 'O' van Damien Rice, 'With Teeth', het nieuwe album van Nine Inch Nails, Bloc Party's 'Silent Alarm', een album van Sigur Ros en de verzamelaar 'Back to the 90's'. Tot slot: een heleboel tracks van Michael Bubl?, Bjorks 'Medulla' (rar-bestand) en als klap op de vuurpijl alle liedjes van het Eurovisie Songfestival 2005 (in wma-formaat, maar who cares). Zoals altijd: wees er snel bij ? zolang de bandbreedte strekt!

peter Maandag 06 Juni 2005 at 01:01 am | | sponstijd | Twee reacties

Pet Sounds

'Pet Sounds' is zonder twijfel het beste album van de Beach Boys. Waarschijnlijk ook wel van de jaren zestig en misschien wel één van de muzikale hoogtepunten van de vorige eeuw. Naast traditionele instrumenten gebruikten de Beach Boys (en dan met name muzikaal genie Brian Wilson) op 'Pet Sounds' onder meer fietsbellen, een theremin en exotische instrumenten uit Hawai, cola-blikjes en hondengeblaf. Bekende tracks zijn 'Wouldn't It Be Nice', 'God Only Knows', 'Caroline No' en 'Sloop John B', maar eigenlijk bevat het album louter hoogtepunten (zoals de wat minder bekende nummers 'You Still Believe in Me', 'Don't Talk', en 'I Know There's an Answer'). Al direct na het uitkomen in 1966 werd het album beschouwd als een creatieve mijlpaal.

Goede dingen zijn er soms om flink door de mangel te halen en dat is precies wat het Hippocamp-project heeft gedaan: ''Hippocamp Ruins Pet Sounds is an open-ended experiment conducted out of reverence, curiosity, and awareness of the sobering fact that you can't improve upon perfection.'' Concreet komt dit erop neer dat de Beach Boys-tracks flink onder handen zijn genomen en van een (soms wat al te voor de hand liggend) vervreemdend elektronisch jasje zijn voorzien. Een aardig initiatief, maar na beluistering krijg ik wel ontzettende behoefte om het origineel op te zetten... Je kunt het complete remix-album hier downloaden. (Met dank aan Baby Grandpa voor de tip!)

peter Zaterdag 21 Mei 2005 at 12:20 pm | | sponstijd | Eén reactie

Sponstijd

Het is maandag en dat betekent sponsdag! Het zal eens niet... Niet zo heel erg veel weliswaar - als je je helemaal suf wilt sponsen, lees dan de post die hieronder staat. Enfin, om goed te beginnen: 'Wonderlijke muziek van de Efteling' (18 tracks, met onder meer 'De indische waterlelies', 'De rode schoentjes' en 'Carnaval festival' - heb ik het hele weekend lol van gehad), een fijn open dirretje met oude en obscure funk en een andere dir met fijne 80's muziek en wat disco. Verder heb ik nog in de aanbieding: Nirvana's 'Nevermind', Interpols 'Brownies', het debuut van de Dresden Dolls (aanrader!), 'The diary of Alicia Keys' (rar-bestand), de Scissor Sisters, 'The deep end' van Madrugada, Mark Knopflers 'Sailing to Philadelphia' (zip), 'By the way' van de Red Hot Chili Peppers (meer in de parent), de 'Platinum collection' van Genesis (rar) en DJ Shadows' 'In tune and on time'. As always: wees er snel bij - zolang de bandbreedte strekt!

peter Maandag 09 Mei 2005 at 01:07 am | | sponstijd | Eén reactie

The Hype Machine

Om met een open deur te beginnen: er zijn honderden, voornamelijk Engelstalige, muziekweblogs te vinden op internet, om nog maar te zwijgen over de sites die allerhande die open dirretjes bij elkaar sprokkelen. Het valt me op dat de meeste muzieklogs zich voornamelijk richten op (relatief) obscure artiesten en genres, maar dit wordt goedgemaakt door het feit dat vaak een mp3'tje wordt aangeboden ter kennismaking, waardoor je op eenvoudige wijze op het spoor van interessante namen wordt gezet. Nu kun je natuurlijk zelf op zoek gaan naar logs om fijn te sponsen, bookmarks van anderen afgrazen of zoekopdrachten in Google invoeren - de meest eenvoudige oplossing is echter The Hype Machine. Op deze site vind je een keurig overzicht van tientallen muzieklogs, alle mp3'tjes die ze aanbieden en een doorklik naar de desbetreffende entry. Als je gebruikmaakt van Firefox en de DownThemAll-plugin slurp je in één keer talloze mp3's binnen. Handig!

peter Zondag 08 Mei 2005 at 1:22 pm | | sponstijd | Geen reacties