Wijsje

''Andere mensen die ik leuk vind zijn degenen die gedreven worden een wijsje te vinden dat in hun hoofd zit, waar ze gek van worden; een wijsje dat ze in hun ademhaling kunnen horen als ze rennen voor de bus, of in het ritme van hun ruitenwissers als ze van hun werk naar huis rijden. Soms is het iets doodgewoons en voor de hand liggends de oorzaak van de obsessie: ze hebben het op de radio gehoord in een club. Maar soms is het als bij toverslag in ze opgekomen. Soms is het opgekomen omdat de zon scheen en ze iemand zagen die er leuk uitzag, en ineens merken ze dat ze een flard van een liedje lopen te neuriën dat ze in geen vijftien of twintig jaar hebben gehoord; op een keer kwam er een man omdat hij een plaat had gedróómd, alles, de melodie, de titel en de zangers. En toen ik de single voor hem vond (het was een oud reggaenummer, 'Happy go lucky girl' van de Paragons), en het vrijwel precies zo klonk als in zijn slaap bij hem was opgekomen, gaf de blik op zijn gezicht me het gevoel dat ik niet een man een platenzaak was, maar een vroedvrouw of een schilder, iemand in wiens leven het transcendente doodgewoon is. [...]

Op zaterdagen kun je goed zien waar Dick en Barry voor zijn. Dick is zo geduldig, enthousiast en zachtzinnig als een onderwijzer: hij verkoopt mensen platen waarvan ze niet wisten dat ze die wilden, omdat hij intuïtief weet wat ze zouden moeten kopen. Hij babbelt wat, legt iets op de draaitafel en binnen de kortste keren geven ze hem vrijwel achteloos vijf pond-biljetten, alsof dat precies was waavoor ze gekomen waren. Barry walst intussen over mensen heen tot ze zich gewonnen geven. Hij beschimpt ze omdat ze de eerste Jesus & Mary Chain-lp niet hebben, en dan kopen ze 'm. Hij lacht ze uit omdat ze Blonde on Blonde niet hebben, zodat ze hem kopen, en hij barst los in ongeloof als ze tegen hem zeggen dat ze nog nooit van Ann Peebles hebben gehoord, en dan kopen ze ook iets van haar. [...]''

(Fragment uit Nick Hornby's 'High fidelity', Uitgeverij Atlas, 1995. Vertaling: Anneke Goddijn. Wees gerust, ik heb 'm nu uit – voor de tweede keer. Misschien moet ik de film ook nog maar een keer gaan bekijken...)

peter Maandag 01 Oktober 2007 at 11:54 pm | | overig

vier reacties

Als je de film nog niet hebt gezien moet je dit zeker gaan doen…lijstjes en nog eens lijstjes, soms hilarische lijstjes. John Cusack (een van mijn favoriete acteurs) speelt erg goed maar ook Jack Black is hier duidelijk op zijn plaats.
De film is doorspekt van goede muziek…het verbaast met dat nou juist jij als muziekliefhebber deze film nog niet gezien hebt…het is een aanrader….

peter van noort, - 02-10-’07 19:38

Tuurlijk heb ik ‘m gezien! Alweer een tijdje geleden, dus vandaar mijn verzuchting. :-)

Araglin, - 02-10-’07 21:46

Mmmmmja, ik bedenk me net dat mijn laatste zin op twee manieren valt te lezen. Ik bedoelde dus: misschien moet ik de film ook voor een tweede keer gaan bekijken. ;-)

Araglin, - 02-10-’07 21:51

Ik ken ook zo’n verhaal over een wijsje dat maar in mijn kop bleef spoken! Het was een Oosters, of in mijn oren in elk geval exotisch wijsje.Dit wijsje hoorde ik – of all places- in een Nederlands Sinterklaasprogramma toen ik een jaar of 13 was.In dat programma zong Jasperina de Jong diverse zgn Sinterklaasliedjes uit allerlei landen ,gemaakt op bekende melodie?n uit die landen .In een soort vernederlandst taaltje. Zo zong ze in het Weens, het Schots, het Zweeds en dus ook het melodietje waarover ik het had en wat ik maar niet uit mijn hoofd kreeg : Uska Dara. Dit was een heel oud Ottomaans ( Turks)liedje dat eigenlijk “?skudar A Gider Iken “heet en via Amerika in 1952 gepopulariseerd werd door Eartha Kitt . Hier kwam ik pas achter toen ik in Rotterdam zoals elke maandagmiddag- mijn vrije dag- op de platenafdeling van Ter Meulen in Rotterdam deze plaat hoorde.Ze speelden net Uska Dara van Eartha Kitt toen ik binne kwam lopen en ik herkende het meteen : hier moest ik meer van weten .Ik was toen 15 of 16 jaar. De LP waarvan dit nummer kwam was die week in reclame en zo kocht ik mijn ??rste Eartha Kitt LP , waarop ook al die andere heerlijk plagerige, ondeugende liedjes stonden zoals I Wanna Be Evil, Apr?s Moi, Santa Baby , Oldfashioned Girl ,etc.
Ik was gewonnen voor Eartha Kitt ,maar wist absoluut niet wie zij verder wasen pas later, in 1983 toen zij haar discoplaten begon uit te brengen zag ik haar ook op TV. En vanaf die tijd begon ik al haar platen te verzamelen , haar disco, zowel als al haar oudere platen die zij in wel 12 talen zong.Later ben ik ook naar Eartha’s concerten gegaan ,ontmoette haar een aantal keren , onderhield een paar jaar een correspondentie met haar en intussen heb ik een enorme verzameling van haar muziek, in zowel 78 toerenplaten , 10“LPs, 12“LPs, EPs , maxi- en gewone singles, CDs, films, optredens, interviews , boeken vol foto’s en knipsels en brieven , posters, concertprogrammaboekjes, boeken ,etc. Wat zo’n simpel optreden van Jasperina de Jong op een sinterklaasprogramma teweeg kan brengen ,he… Pas een jaar of 5 geleden vond ik die single met al die Sinterklaasliedjes in een tweede hands platenzaak. Die single heet “de Sinternationale” !

Bastiaan Mol, (E-mail ) - 09-11-’08 10:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.