Shaman Dancing

Op werk draai ik altijd wel muziek. Vaak bewandel ik de gulden middenweg en schalt er een vrolijke potpourri waar niemand zich een buil aan kan vallen uit mijn speakers. Af en toe roept er iemand 'Volgende!' of 'Sky Radio!', en druk ik braaf op de skip-knop. Het komt echter wel eens voor dat ik wat afdwaal en langzaam maar zeker beland op minder gangbaar terrein. Zo draaide ik vanmiddag het album 'Shaman Dancing' (2006) van de Nieuw-Zeelander David Antony Clark. Ik besloot te beginnen met het bijna een kwartier durende titelnummer vol tribalpercussie, brulkikkers, vogelgeluiden en gechant van oude indianensjamanen. Toen dit nummer was afgelopen keek het meisje tegenover me (dat af en toe aanschuift om data in te voeren) me lichtelijk in de war aan. ''Dat was ehhh.. raar,'' zei ze. ''Ik hou denk ik meer van normale muziek...''

Inderdaad, David Antony Clark pakt het anders aan dan de meeste new age-musici die hun muziek een sjamanistisch en tribal-achtige sfeer proberen mee te geven (een trommeltje hier, een panfluitje daar). Tijdens het luisteren naar 'Shaman Dancing' krijg je het gevoel zélf mee te doen, of in ieder geval bovenop de sjamanistische lip te zitten. Natuurgeluiden, voortrollende percussie en onverstaanbare klanken versmelten tot een hypnotiserend geheel, waarin elementen uit de Noord-Amerikaanse indianentraditie hand in hand gaan met eeuwenoude Tibetaanse klanken. Bijzonder is dat Clark voor enkele nummers gebruikmaakt van de proto-Indo-Europese taal (PIE), de door wetenschappers gereconstrueerde moeder van alle Indo-Europese taalgroepen (waaronder het Latijn, Sanskrit, Hindi, Engels en het Spaans). Clark gebruikt PIE-woorden en een mogelijke grammatica voor de opzwepende (en vreemd vertrouwd klinkende) chants en visualisaties. Enkele Tibetaanse monniken en Chief Dancing Thunder van de Susquehannock-stam vormen de spreekwoordelijke kers op de taart.

Het album is lastig te vinden (alleen in Italië, zo lijkt het wel), hoewel je op Last.fm enkele tracks kunt downloaden. Gelukkig biedt Rapidshare uitkomst (deel 1 en deel 2 - met dank aan de oorspronkelijke uploader). Aanrader voor wereldmuziek/tribal/new age-liefhebbers!

peter Dinsdag 02 Oktober 2007 at 11:55 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.