RIAA

Het is maar goed dat ik de activiteiten van de Recording Industry Association of America (RIAA) niet met net zo'n scheef oog in de gaten houd als ik doe met Stichting Brein, de Nederlandse evenknie – ik zou tijd te kort komen. De RIAA spant om de haverklap rechtszaken aan (de teller staat momenteel op meer dan 26.000), die tot nu toe altijd buiten de rechtszaal worden geschikt. De Amerikaanse Jammie Thomas was echter overtuigd van haar onschuld, weigerde de aangeboden schikking en liet (als eerste!) haar zaak voorkomen.

Volgens de RIAA stonden in haar gedeelde Kazaa-folder op haar computer in totaal 1702 tracks. Hoewel ze volgens haar advocaat slachtoffer is van een hacker, heeft de jury haar een boete opgelegd voor 24 nummers (naar verluidt mp3'tjes van Guns 'n Roses, Vanessa Williams, Janet Jackson, Gloria Estefan, Sara McLachlan, Aerosmith, Def Leppard, Green Day, Bryan Adams, No Doubt, Sheryl Crow, Richard Marx en Destiny's Child). De alleenstaande moeder van twee kinderen moet maar liefst 222.000 dollar (157.000 euro) betalen wegens het illegaal aanbieden van muziek. Dat komt neer op 9.250 dollar per nummer. "Dit is wat er gebeurt als je niet met ons schikt", waarschuwde RIAA-advocaat Richard Gabriel.

Opvallend is dat de rechtszaak duidelijk maakte dat de muziekindustrie niet hoeft te bewijzen dat de aangeklaagde persoon achter de computer zat op het moment dat er vanaf zijn of haar pc muziek werd aangeboden. Tevens werd vastgesteld dat er al sprake is van inbreuk op het auteursrecht als iemand muziek via p2p aanbiedt; het is niet nodig dat iemand anders de betreffende muziek downloadt om in overtreding te zijn. Tja. En wederom vraag ik me af hoe ze in vredesnaam bij dat dat bedrag van 222.000 dollar zijn gekomen. Thomas' advocaat wist wel los te peuteren dat men geen idee had hoeveel schade de platenmaatschappijen nu eigenlijk hadden geleden door de acties van de vrouw en hoe vaak de tracks in kwestie zijn gedownload. Het blijkt niet te gaan om de werkelijke schade, maar om de in de Copyright Act vastgelegde forfaitaire schade, variërend van 750 tot 150.000 dollar per nummer. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

peter Zondag 07 Oktober 2007 at 11:27 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.