Ontdekkingsreis

Dat YouTube tot aan de nok toe gevuld is met geinige clips mag als bekend worden verondersteld. Wie zoekt op artiest of trefwoord, komt binnen luttele seconden terecht in een waar walhalla. Zeldzame concertregistraties, langvergeten interviews – je kunt het zo gek niet bedenken of het is te bekijken.

Enige probleem is misschien dat er zo weinig structuur in zit. Je krijgt weliswaar verwante links voorgeschoteld, maar dat schiet niet heel erg op. En juist daarom is muziekdienst Yamelo zo handig.

De hoofdpagina van Yamelo bevat de mediaspeler van YouTube, een tijdlijn, pictogrammen van muziekclips en een groot aantal tags, Door te klikken op een jaartal of artiest krijg je grootste hits uit dat jaar of van de muzikant in kwestie geserveerd. Zoekopdrachten zijn te verfijnen in de tijdbalk zodat je in een oogwenk de zomerhits van (pak 'm beet) 1984 op het spoor komt. Yamelo verkeert nog in een bètastadium (een uitnodiging is inmiddels niet meer nodig geloof ik - is dat wel het geval, stuur een mailtje!), maar alles werkt al naar behoren. Aan de playlist wordt gewerkt! En nee, ik heb geen aandelen.

Ook leuk is Musicovery, een soort online iPod, waarbij je de mogelijkheid hebt om het genre, de stijl, de periode en eventueel je stemming aan te geven. Muziek naar wens schalt vervolgens uit de speakers. Artiesten zijn via een boomstructuur met elkaar verbonden (scrollen met muisknop ingedrukt) en nummers zijn toe te voegen aan je playlist of een zwarte lijst te plaatsen (als je ze dus nooit meer wilt horen).

Tot slot stuitte ik op Orb, dat er verdraaid handig uitziet. Deze dienst beheert al je media (muziek, foto's en video's). Het geinige is dat je je eigen bestanden van afstand kunt benaderen – dus lekker op werk fijne muziek streamen vanaf je thuis-pc. Ik heb Orb nog niet getest, maar ga daar eerdaags eens mee stoeien. Nog meer leuke linkjes? Drop ze in de comments!

peter Dinsdag 16 Oktober 2007 at 11:55 pm | | interessant

drie reacties

Leuk he, Yamelo :-)

Onno, - 17-10-’07 12:03

Lijk mij leuke site maar je moet inderdaad aangemeldt zijn dus iemand moet je aanmelden.
Kun je mij hierbij helpen?
Alvast dank.
Dario
Nijmegen

Dario, (E-mail ) - 17-11-’07 19:27

@Dario: check je mail, uitnodiging is verstuurd!

Araglin, - 18-11-’07 23:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.