Confetti's

Het verhaal gaat dat dj Marc Grouls tijdens een set in de club Boccaccio in het Belgische Destelbergen per ongeluk de single 'Flesh' van A Split Second op 33 toeren draaide in plaats van 45 toeren. De pitch-control stond op +8 en je zou verwachten dat het resultaat helemaal nergens naar klonk. Het tegendeel was het geval: toen Grouls zijn fout ontdekte, ging het publiek al compleet uit zijn dak en besloot hij het er maar bij te laten. Na afloop kwamen diverse mensen enthousiast vragen welke plaat ze hadden gehoord en Grouls besefte dat hij op iets bijzonders was gestuit.

De daaropvolgende weken probeerde hij te achterhalen wat hij nu precies had gedaan en legde hij de kiem voor wat later zou uitgroeien tot de 'new beat': dance met een traag tempo (100 tot 115 bpm) en met de nodige invloeden uit de ebm- en acidhoek. Bekende new beat-groepen waren The Lords of Acid (opgericht door Maurice Engelen, oftewel Praga Khan), Erotic Dissidents, Miss Nicky Trax en Poésie Noire. Zoals dat wel vaker gaat (zie de jumpstyle-rage van dit moment) werd new beat opgepikt door de media en zo rond 1988 ontstonden er binnen de kortste keren commerciële spin-offs.

Succesvol was met name Confetti's. Dit was eigenlijk de naam een discotheek in Brasschaat, opgericht door producers en dj's Serge Ramaekers en Dominic Sas. Als promotiestunt hadden de twee het plan opgevat een single uit te brengen, 'The sound of C'. Er werd een groep bij elkaar getrommeld en de single werd zonder al te hoge verwachtingen op het publiek losgelaten. Groot was de verbazing toen het nummer een grote hit werd en Peter (die als ober werkte in Confetti's en zich voor de gelegenheid had uitgedost als kapitein) en danseressen Marleen, Tania, Hilde en Daniëlla uitgroeiden tot internationale sterren. Ook 'C in China', 'C day live' en 'The house of C' werden grote hits en het Confetti's-debuut '92...Our First Album' (uit 1989) een klapper.

In 1991 was de new beat-rage over zijn hoogtepunt heen en stierf de groep een stille dood. Peter maakte later naam als Mister X. een acteur/danser in discotheek Club X in Wuustwezel, kreeg psychische problemen en trok zich terug uit de schijnwerpers. '92...Our First Album' (192 kbps, 66 MB) heeft anno 2007 niet zo heel veel meer om het lijf, maar ach...

peter Zondag 28 Oktober 2007 at 5:18 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.