Incredible Bongo Band

Overdag was Michael Viner een keurige A&R-manager bij platenmaatschappij MGM, maar in zijn vrije tijd leefde hij zich met een groep vrienden uit op bongo's, conga's, djembés en wat ze verder maar voor percussie-instrumenten in handen konden krijgen. Toen op een gegeven moment een artiest niet kwam opdagen voor een studiosessie, besloot Viner om dan maar zelf enkele nummers op te nemen. Hij trommelde zijn vrienden op, verzon een ludieke bandnaam en ging aan de slag. Na een avondje roffelen, stond er een groot aantal tracks op tape: voornamelijk instrumentale, funky bewerkingen van bekende deuntjes, waarbij, logischerwijs, de opzwepende percussie alle aandacht naar zich toetrok.

In 1972 zette hij twee van deze tracks op de soundtrack van de B-film 'The Thing With Two Heads' (dat verscheen op het MGB sublabel Pride, dat nota bene door Viner zelf was opgestart) en een jaar later was de tijd rijp voor het debuutalbum van de Incredible Bongo Band. De lp 'Bongo Rock' (met naar verluidt medewerking van Ringo Starr) zette weinig zoden aan de dijk, en datzelfde lot was ook opvolger 'Return of the Incredible Bongo Band' (1974) beschoren. Viner had echter grootste plannen: hij was druk bezig met het regelen van opnamesessies met The London Symphony Orchestra en had zelfs het plan opgevat voor een heuse bongosymfonie.

Het liep allemaal wat minder voorspoedig; zijn klassieke plannen liepen op niets uit en toen bongomaatje en goede vriend Jim Gordon psychisch in de problemen raakte, leek de Incredible Bongo Band een stille dood te sterven. Totdat begin jaren tachtig hiphoppioniers Kool Herc en Grandmaster Flash de Incredible Bongo-lp's herontdekten en hevig aan samplen sloegen. Vooral 'Apache' was in trek: de Shadows-cover kenmerkte zich door een lang uitgesponnen bongobreak die onder meer de basis vormde voor de gelijknamige hit van de Sugarhill Gang. Luister zelf: 'Bongo Rock' (192 kbps, 92 MB) heeft nog niets van zijn opzwepende (bij vlagen nogal manische) karakter verloren.

peter Donderdag 01 November 2007 at 11:47 pm | | weird

drie reacties

Leuke muziek en hoe gek iets kan lopen zeg.
Ik was jaren op zoek naar deze muziek en heb het album pas gekocht.
Bij de Tros werd “Bongo Rock” gebruikt als tune voor de Gouden Uren.
Groeten Peter

Peter Dekker, (E-mail ) - 02-11-’07 19:22

Een bongobreak is ook nog gebruikt in een Things That Make You Go Hmmm (of een andere deun van) ehm, die ene band van dat nummer. Clivelle et Cole ofzo… dinges….

Lars, - 05-11-’07 14:02

Sterke tekst lars! C&C Music Factory bedoelde je toch? Ofzo?

Araglin, - 05-11-’07 15:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.