Margaret Singana

Het geheugen is maar een raar iets. Ik fietste in een miezerige regenbui naar huis en opeens begon ik 'We are growing' van Margaret Singana te zingen, het titelnummer van de ooit zo populaire serie 'Shaka Zulu'. Geen idee waarom. In mijn geheugen was deze Veronica-serie over het leven van de legendarische Zoeloe-leider extreem spannend, maar ik vermoed dat het eigenlijk wel meeviel – als ik nu een aflevering van Miami Vice of Knight Rider terugzie is het eerder aandoenlijk dan spectaculair. De voornaamste reden waarom Shaka Zulu is doorgedrongen tot de canon van de jaren tachtig, heeft te maken met de onverwachte nummer 1-hit van Margaret Singana in de nazomer van 1989. Het zou bij deze ene hit blijven, maar Nederland maakte op deze manier wel kennis met een Zuid-Afrikaans ikoon.

Margaret Singana (1938-2000), beter bekend als 'Lady Africa', was in haar thuisland een gevierd zangeres en musicalster. Ze was de eerste zwarte muzikant die op de nationale muziekzender Radio 5 te horen was en maakte naam in musicals als 'Sponono' en 'Ipi Tombi'. Met haar door Yes-gitarist Trevor Rabin geproduceerde lp 'Where is the love' (uit 1976) brak Margaret ook in de rest van Afrika door. Het wereldwijde succes van de Shaka Zulu-serie zorgde ervoor dat de Zuid-Afrikaanse zangeres door het grote publiek werd omarmd. Het is dan ook des te schrijnender dat ze aan haar succes weinig overhield: kaalgeplukt door gehaaide managers en vechtend tegen een slepende ziekte overleed de aan een rolstoel gekluisterde Margaret Singana in 2000 op 62-jarige leeftijd.

De Shaka Zulu-soundtrack gaat niet de muzikale geschiedenisboeken in als een meesterwerk, maar is aardig genoeg om niet vergeten te worden. 'We are growing' is in drie verschillende versies op het album te vinden en de overige tracks zijn een zomers allegaartje van Afrikaanse en Westerse ritmes met songteksten in de Zoeloe-taal isiZulu. Zoals gezegd niet schokkend, maar geinig genoeg om even het druilerige weer te vergeten. Luister zelf (320 kbps, 88 MB).

peter Maandag 05 November 2007 at 11:55 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.