Can't stop the music

Je hebt goede en slechte films, B-films, cultfilms én dan is er nog 'Can't stop the music'. Laatstgenoemde stijgt dankzij zijn groteske eigenaardigheid ver boven alle classificaties uit en vormt een genre op zichzelf. Het vreemde is dat regisseur Nancy Walker en filmmaatschappij EMI een onverwoestbaar vertrouwen in 'Can't stop the music' hadden. De film kostte 20 miljoen dollar (de helft van het budget was bestemd voor promotionele doeleinden) en groeide uit tot dé flop van 1980. 'Can't stop the music' heeft zelfs de twijfelachtige eer om als eerste een 'razzie' (de prijs voor de slechtste film) in de wacht te slepen.

De pseudo-autobiografische film verhaalt over het leven van Jacques Morali (gespeeld door een piepjonge Steve Gutenberg), een jonge componist op zoek naar de grote doorbraak. Met de hulp van zijn huisgenoot annex supermodel (Valerie Perrine) stelt hij een groep van zes stoere mannen samen. De mannen (onder wie een indiaan, cowboy, een besnorde politieagent en een bouwvakker) worden gevolgd op hun weg naar roem en succes. Oftewel: het zwaar aangezette verhaal van de Village People.

'Can't stop the music' duurt bijna twee uur en de eerste drie kwartier heb ik met open mond ondergaan. Het is meer dan verbazingwekkend hoeveel geestverruimende waanzin, onwaarschijnlijke plotgaten, tenenkrommende dialogen en totaal misplaatste humor een film kan bevatten. O ja, en laat ik vooral al die halfnaakte, besnorde mannen niet vergeten die om de zoveel seconden door het beeld lopen. Want hoewel 'Can't stop the music' in de markt is gezet als een familiefilm, spat de onderhuidse homo-erotiek van het scherm. Hilarisch is de scène waarin de Village People voor het eerst de plaatselijke YMCA binnenstappen, spontaan in zingen uitbarsten en je de daaropvolgende minuten wordt getrakteerd op beelden van gewichtheffende mannen, worstelende mannen, zwetende mannen, mannen onder de douche, mannen die – enfin, je hebt een beeld gekregen, neem ik aan.

Normaal gesproken heb ik een grondige hekel aan films waarin iedereen spontaan in zingen uitbarst, maar voor 'Can't stop the music' maak ik een uitzondering. Je moet het zien om het te geloven! Op het prettig gestoorde CosmoBells vind je 15 Rapidshare-linkjes voor dit ehh... miskende meesterwerk.

peter Woensdag 07 November 2007 at 11:29 pm | | film

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.