Gamma

Dr. Jeffrey Thompson doet al jaren onderzoek naar de manier waarop geluidsgolven invloed uitoefenen op het menselijk brein. Zo onderzocht hij onder meer de hersengolven van mediterende Tibetaanse monniken en ontdekte dat de hersenactiviteit van gevorderde mediteerders een aanzienlijk grotere hoeveelheid gammapatronen vertoont. Hersenactiviteit op 40 Hz wordt in verband gebracht met 'het hogere bewustzijn' en mentale perceptie - zodra iemand onder narcose wordt gebracht, verdwijnen de gammapatronen. Volgens de wetenschapper werken de gammagolven in de diverse hersengebieden op een holistische manier samen tijdens mystieke en sjamanistische ervaringen en zorgen ze ervoor dat je bewustzijn op deze manier naar een hoger niveau wordt getild. Tja, heel erg duidelijk was het cd-boekje nu ook weer niet.

Jeffrey Thompson heeft diverse cd's uitgebracht met rustgevende new age-muziek. Ze klinken op het eerste gezicht niet zo heel bijzonder, ware het niet dat het muziek is met een doel. Thomson heeft de lange, ogenschijnlijk eindeloos voortzoemende tracks namelijk vol gestopt met gammafrequenties. Het idee is dat je hersenen zich onbewust focussen op deze golven en je automatisch in een diepe meditatieve staat belandt, inclusief een verhoogd bewustzijn. Ofzo. Ik heb weinig verstand van dergelijke materie en moet bekennen dat ik weinig opzienbarends bespeur als ik naar tracks als 'Inner Mind' en 'Connecting to the Infinite' luister, maar misschien ben ik daar te ongeduldig voor. Ik zet Thompsons 'Gamma Meditation System' vaak 's nachts op; het is fijne, bijna dark ambient-achtige muziek die naadloos opgaat in de omgeving en de traag voortschrijdende nacht. Luister zelf (320 kbps): cd 1/1, cd 1/2, cd 2/1 en cd 2/2. De eerste cd bevat gammagolven op 40 Hz, terwijl cd 2 je in 'hypergamma' moet brengen. Naar verluidt een verhoogde meditatieve staat (op 100 Hz), waarbij je zinzuigen worden aangescherpt en je makkelijker persoonlijke veranderingen teweegbrengt.

peter Vrijdag 09 November 2007 at 11:55 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.