Pogonophobia

Wie lijdt aan pogonophobia, heeft een abnormale, disproportionele angst voor baarden en snorren. Dit klinkt grappig (en lijkt me vooral lastig tijdens de feestdagen), maar wie last heeft van deze ziekte wordt ernstig belemmerd in zijn dagelijks leven. Pogonophobia kan leiden tot paniekaanvallen en zorgt er voor dat mensen in een isolement geraken. Tot de symptomen behoren kortademigheid, een onregelmatige hartslag, overmatig zweten en duizeligheid. De fobie is goed te behandelen, al dan niet met medicijnen.

Tja, het is maar goed dat de Zweden Bax Svensson en Göran Svensson voor hun project zo'n eigenaardige naam hebben gekozen, want echt veel informatie heb ik niet over het duo. Naar verluidt komen ze uit een klein dorpje in het zuiden van Zweden en begin dit jaar verscheen hun in eigen beheer uitgebrachte album 'The father, the son and the holy plant' in een beperkte oplage van vijftig stuks. Bax Svensson maakte eerder deel uit van de Zweedse progressieve rockgroep Rohans Horn en samen met Göran (geen idee of de twee familie zijn – het lijkt wel of iedereen in Scandinavië -son in zijn achternaam heeft zitten) nam hij in 2006 diverse instrumentale tracks op, waarvan er zes zijn beland op de cd 'The father, the son and the holy plant'.

Het album mag dan wel dit jaar zijn uitgebracht, de muziek klinkt alsof de Svenssons ongeveer dertig jaar onder een steen hebben geleefd en zijn blijven hangen in de progressieve jaren zeventig. Bax speelt gitaar alsof hij Manuel Göttsching van Ash Ra Tempel naar de kroon probeert te steken, terwijl Göran aan het freaken is in de beste Guru Guru-traditie. Bax speelt tevens fluit, waardoor de nummers wel wat weg hebben van een psychedelische Jethro Tull-variant. 'The father, the son and the holy plant, part I' is folky, 'part II' neemt je mee de kosmos in, 'part III' en 'part IV' klinken wat experimenteler (met veel echo's, orgels en tape-loops), 'part 5' is nogal freaky en de zestien minuten durende afsluiter komt op me over als een met lsd doordrenkte jamsessie. Met recht geestverruimend!

Het album is niet meer verkrijgbaar en wordt ook niet meer uitgebracht. Gelukkig biedt het internet uitkomst (52 MB, 128 kbps).

peter Maandag 12 November 2007 at 11:52 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.