Neeva

Op de met sterren bespikkelde hoes is een in zwart leer geklede new wave-achtige man te zien, geflankeerd door een in het wit gehulde vrouw met een onverzettelijke blik in haar ogen. Als je de hoes openklapt, blijkt het om James Nevius en Vanessa Wilkinson te gaan. James zingt en speelt gitaar, maar mijn aandacht werd pas echt getrokken toen ik zag wat Vanessa tot haar beschikking had: een draagbare, analoge Korg Ms-20, een Wasp (een funky geelzwart synthesizertje), een Micromoog (de goedkopere opvolger van de Minimoog) en een Pulse (geen idee om welke synth het gaat; de Waldorf Pulse zag pas in 1996 het licht).

Onder de noemer Neeva brachten Nevius en Wilkinson in 1982 de 12-inch 'Will You Be Mine' uit, een jaar later gevolgd door een titelloos album. Vreemd genoeg kon ik over het duo nagenoeg totaal geen informatie vinden. De sessiemuzikanten (onder wie Andy Newmark, C.P Roth en Cotton Kent) zijn redelijk bekend en hebben een funk/disco-achtergrond, maar de twee personen om wie het draait, lijken wel van de aardbodem te zijn verdwenen. De lp is in 1981 in New York opgenomen, maar opmerkelijk genoeg pas in 1983 verschenen.

Goed, een hoop geleuter om te verhullen dat ik niet zo heel veel over Neeva te melden heb... Het duo maakt opzwepende synthpop, dat wel wat weg heeft van de Amerikaanse groep Book of Love (die midden jaren tachtig enkele hits scoorden), Men Without Hats en A Flock of Seagulls. Met dien verstande dat Neeva al veel eerder bezig was. De niet al te diepgravende liedjes zijn lekker springerig, bijzonder vrolijk en zitten propvol met analoge synts en catchy refreintjes (met als uitschieters 'Blue Star' en 'In Tune'). Het speelplezier spat er vanaf en het is me een raadsel waarom Neeva niet staat bijgeschreven in de new wave/synthpop-annalen of nog een album heeft uitgebracht. Download een voortreffelijke vinyl-rip (192 kbps, 54 MB, inclusief hoes) en kijk intussen naar de clip 'Blue Star' (vreemd genoeg de B-kant van 'Will You Be Mine, hoewel dit nummer inderdaad leuker is).

peter Zondag 18 November 2007 at 11:56 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.