Light My Fire

In januari 1967 verscheen de debuut-lp van The Doors, een magistraal en ambitieus album waarmee de groep zichzelf in een klap op de kaart zette. Eerste single 'Break On Through' was al geweldig, maar het was vooral dankzij 'Light My Fire' dat de formatie rond de charismatische frontman Jim Morrison op ieders lippen lag. Het nummer, in 1966 geschreven door gitarist Robby Krieger, duurt zeven minuten en was zeker voor die tijd revolutionair: ellenlange solo's (een Ray Manzarek in topvorm), Oosterse invloeden, een flinke scheut jazz en pscychedelica en een aanzwellende, ontketende Morrison.

Een beroemde anekdote verhaalt (en ik citeer Wikipedia) ''hoe televisiepresantator Ed Sullivan voorafgaand aan een optreden in de Ed Sullivan Show aan zanger Jim Morrison verzocht om de regel "girl, we couldn't get much higher" in het refrein te vervangen door "girl, we couldn't get much better", hoewel dat het rijm geen goed zou doen. De associatie met de roes van drugs zou het coast-to-coast miljoenenpubliek teveel shockeren. De afloop laat zich raden, en ze hoefden nooit meer terug te komen.''

Hoe ijzersterk 'Light My Fire' is, blijkt wel uit de talloze covers die er van zijn gemaakt, hoewel er geen enkele bij zit die het origineel ook maar enigszins naar de kroon steekt. Zo scoorde zanger en gitarist José Feliciano al in 1968 een gigantische hit met zijn versie, die hij had volgestouwd met flamenco-gitaren, zoete violen en fluitjes. Later waagden ook Stevie Wonder, The Four Tops, Shirley Bassey, UB40 en Massive Attack (om er een paar te noemen) zich aan een cover van de klassieker. Losjes geïnspireerd op 'Light My Fire' is 'Relight My Fire', een wereldhit uit 1979 van Dan Hartman (in duet met Loleatta Holloway).

In ieder geval: Luister naar een dertiental versies in dit zipje (60 MB, wisselende bitrate). Vooral de reggae-uitvoering van Soul Sam en de swingende variant van rumbakoning Edmundo Ros (heerlijk schetterende trompetjes!) zijn erg fijn. Als je zelf een leuke cover hebt gevonden, laat gerust een reactie achter!

peter Dinsdag 20 November 2007 at 11:52 pm | | interessant

Eén reactie

Die van Massive Attack is errug slecht. Jammer, want verder een hele interessante groep.

Fantastisch blog heb je trouwens! Ik reageer veel te weinig…

Jasper, - 03-12-’07 20:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.