Supersempfft

Je zou verwachten dat alle obscure Duitse elektronica-pioniers nu wel zo'n beetje zijn opgegraven, maar nee, het lijkt wel alsof iedere Duitser in de jaren zeventig een Moog of een Mellotron op zolder had staan en en er wekelijks in eigen beheer uitgebrachte lp's verschenen, die via mond-op-mond reclame aan de man werden gebracht. Neem nu Supersempfft. Deze groep rond de excentrieke Dieter Kolb en Franz Aumüller experimenteerde begin jaren zeventig volop met elektronische muziek en zelf in elkaar geknutselde drumcomputers.

Eerst onder de naam Roboterwerke, later als Supersempfft en weer wat later liepen deze twee aliassen vrolijk door elkaar (inclusief de discografie). Terwijl genregenoten als Kraftwerk en Tangerine Dream hun heil vooral zochten in sciencefiction-thema's, haalden Supersempfft de inspiratie vooral uit de p-funk en groepen en artiesten als Parliament, George Clinton en Bootsy Collins. Zo'n beetje elk jaar reisden de Supersempfft-leden af naar de Caraïben, waar ze onder het genot van de nodige cocktails een grote liefde opvatten voor soca, calypso en de steel drums.

Hun eerste album 'Roboterwerke' (1979) bevatte een verbluffende mix van funky disco, electronische muziek en Caraïbische ritmes. Wie het album hoorde, was verkocht. Herbie Hancock bijvoorbeeld was diep onder de indruk en reisde af naar Europa om die rare Duitsers in actie te zien en Afrika Bambaataa gebruikte Supersempfft-samples in zijn muziek.

De tracks op 'Roboterwerke' schommelen tussen pure elektronica (opener 'Roboterwerke' en 'I'm Gonna Make You Big My Friend'), geinige, luchtige popdisco ('We Found It Out'), psychedelische, kolderieke folk-uitstapjes ('Fantasia / Pipedreams On A Lilypad' en 'The Best Thing Is To Get High'), funky elektro ('Let's Beam Him Up' en 'Supersemppft'– met een beetje fantasie hoor je hier waar de Beegees, Air en Jamiroquai de mosterd hebben gehaald) en soca-electro ('Be A Man You Frog'). De lp is uitstekend geproduceerd, en kent genoeg bliepjes, bloepjes en bizarre uitstapjes om ook bijna dertig jaar later nog te verrassen. Luister zelf (320 kbps, 83 MB - het gaat om een voortreffelijke vinyl-rip).

peter Donderdag 22 November 2007 at 11:53 pm | | krautrock

drie reacties

Hoi Araglin
Je hebt gelijk, het is een prima album en een prima rip.
Deze wordt per heden aan mijn favorieten toegevoegd.

Kruiffie, - 23-11-’07 14:53

wow, wederom een aanvulling op het muzikale gedachtegoed. Dank!

Tim, (E-mail ) (URL) - 26-11-’07 22:32

Supersemfft is inderdaad ‘geil’, zoals de Duitsers zo graag zeggen ! Vooral het gelijknamige nummer. Bedankt !

Erik, - 29-11-’07 15:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.