Tonny Eyk

Het leuke van Tonny Eyk (oftewel Teun Eikelboom) is dat iedereen boven de 25 hem kent. Voor de wat oudere lezer is hij de charmante, altijd keurig geklede pianist van romantische deuntjes. Dertigers kennen hem als jurylid van (onder meer) Klassewerk, terwijl andere generaties zijn opgegroeid met Tonny als teamcaptain en scheidsrechter van Avro's Sterrenslag of als juryvoorzitter van de Mini Playbackshow. En als je bij het zien bij de vrolijk lachende Tonny (zie foto links) nog steeds geen idee hebt: hij componeerde de tunes voor onder andere TopPop, Avro's Wie-kent-kwis, Studio Sport, Babbelonië en Wedden Dat, en schreef muziek voor uiteenlopende series en speelfilms als De Poppekraam, Stille kracht, Peter en de vliegende autobus, De Zevensprong, De Boezemvriend, Willem Van Oranje en Het Simplisties Verbond – om er maar een paar te noemen. Tonny Eyks indrukwekkende cv loopt nagenoeg synchroon met de groei en ontwikkeling van de Nederlandse televisie.

De afgelopen jaren doet de inmiddels 67-jarige Tonny het rustig aan. Hij loopt talloze restaurantjes af (getuige zijn reis- annex eetgidsen), neemt af en toe plaats in een jury en geniet van de zon in zijn huisje in Frankrijk. Vooral in de jaren zestig en zeventig bracht Eyk vele tientallen lp's uit, die voor het grootste gedeelte gevuld waren met bewerkingen van toenmalige hits en evergreens. Titels als 'International Piano Party', 'Piano Cocktail', '30 pianohits om op te dansen' en 'Een avondje thuis met Tonny Eyk' zeggen genoeg. Ik zal niet gaan beweren dat Tonny stiekem een funkkoning was of af en toe experimenteerde met een Russisch kozakkenkoor.

Eigenlijk vallen al zijn albums onder één noemer te scharen: beschaafd. Je weet wel, van die muziek waar alle scherpe randjes keurig zijn weggepoetst en niemand zich een buil aan kan vallen. Je gaat automatisch op zoek naar je pantoffels, een glaasje wijn en het laatste nummer van Elsevier. Eyks albums zijn, afgezien van het thema en instrument (piano of hammond) onderling inwisselbaar, en dat is best handig – hoef je ze niet allemaal in huis te halen. Luister naar een gezellig knisperende vinyl-rip van 'Instrumental party' uit 1978 (320 kbps, 77 MB) met covers van onder andere 'Copacabana', 'Moon river', 'Hopelessly devoted to you' en 'The girl from Ipanema'. Scans van de hoes heb ik niet, maar ter compensatie vind je in het zipje wél een heuse Tonny Eyk-wallpaper!

peter Zaterdag 24 November 2007 at 11:54 pm | | easy-listening

twee reacties

waarom hij geen cd s heef gemaakt ik heeft er maar 1 kunnen kopen

teunisse, - 19-03-’08 15:11

Een Tonny Eyk Wallpaper????
ehh.. . ik sla even over….
Maar wie kan mij vertellen welk deuntje hij bij Klassewerk, met de deelnemers speelde.
Steeds maar weer met het instrument van de week. Dan weer een blokfluit, dan weer een saxofoon, en ga zo maar door.
Welk deuntje is dit, en waar kan ik dit deuntje, of bij voorkeur de verschillende opnames vinden?

sus, (URL) - 04-05-’08 02:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.