Toyah

Ik kocht de lp 'Anthem' van Toyah eigenlijk voornamelijk vanwege de intrigerende hoes: een fantasy-achtige illustratie van een vrouw in een middeleeuws gewaad, een bizar masker in haar hand en doorschijnende libellevleugels op haar rug, die door een desolaat landschap loopt dat is bezaaid met vreemde Maya-tempels met een Egyptisch tintje. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, maar al gelijk na openingstrack 'I want to be free' was ik om. 'Anthem' (uit 1981) bleek het derde album van de Engelse zangeres Toyah Willcox (1958) te zijn, en gelijk haar doorbraak naar het grote publiek.

Toyah maakte begin jaren tachtig naam in de punkscene en stond bekend om haar extravagante uiterlijk en stevig geschop tegen heilige huisjes. 'Anthem' bevat stevige powerpop en lichtelijk experimentele ballads, met stevige wortels in de opkomende new wave-traditie. Toyah zingt over buitenaardse wezens, het bovennatuurlijke, robots, Orwelliaanse beschavingen en wat al niet meer. Prachtig! De lp deed het erg goed in de Engelse albumlijsten en ook in Noorwegen was 'Anthem' een dikke hit.

De daaropvolgende twee jaar bouwde Toyah haar succes uit, maar halverwege de jaren tachtig gooide ze het roer radicaal om. Ze pakte haar acteercarrière weer op, liet zich een normaal kapsel aanmeten, werd vaste klant bij de plastisch chirurg, trouwde met gitarist Robert Fripp en ontpopte zich tot een graag geziene BBC-presentatrice en gaste in uiteenlopende spel-, praat- en kinderprogramma's. Zo presenteerde ze onder andere 'Praise' (waarin bejaarden stichtelijke liederen zingen) en het reisprogramma 'Holiday', sprak ze stemmetjes in voor de Telletubbies en verleende ze haar medewerking aan enkele Expeditie Robinson-achtige programma's.

Momenteel wisselt ze theaterrollen op West End af met tournees door Engeland; in oktober verscheen haar nieuwe single 'Latex Messiah' en in de lente van volgend jaar moet 'In The Court Of The Crimson Queen' het licht zien. Het zal allemaal wel, want eerst moet ik 'Anthem' nog zeker tien keer achter elkaar draaien. New wave- en Tubeway Army-liefhebbers hebben het album ongetwijfeld al in de kast staan, maar zo niet: luister zelf (192 kbps, 61 MB). Overigens verscheen 'Anthem' in 2002 op cd, aangevuld met zes extra nummers en een videoclip.

peter Maandag 26 November 2007 at 11:49 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.