Heffing

Als ik zou willen, zou ik van mijn log een best wel behoorlijk saaie aanlegenheid kunnen maken door elke dag een stukje te tikken over de activiteiten van stichting Brein, websites die offline worden gehaald, rechtszaken die worden aangespannen en onderzoekers die over elkaar heen buitelen met elkaar tegensprekende onderzoeken. Tot voor kort hield ik dit allemaal enthousiast bij, maar hoewel ik dit nog steeds wel doe, bekruipt me steeds minder de lust om er een stukje aan te wijden – het is schrijven tegen de bierkaai.

Zo las ik vorige week over de plannen van de Franse regering om het illegaal downloaden aan te pakken: wie veel illegaal downloadt wordt door zijn provider aangegeven bij een nog op te richten overheidsinstantie, die vervolgens waarschuwingen verstuurt aan de gebruiker in kwestie. Worden deze waarschuwingen genegeerd, dan volgt afsluiting door de provider. Zucht. Tuurlijk, goed plan! En net lees ik dat de rechtenorganisatie NORMA (dat de belangen behartigt van musici, acteurs en andere kunstenaars) een kort geding aanspant tegen minister van Justitie Hirsch Ballin. Reden is het uitstellen van de kopieerheffing op mp3-spelers, dvd-recorders en dergelijke tot januari 2009. Met dit uitstellen is volgens NORMA een bedrag van ruim 16,3 miljoen euro gemoeid, een bedrag dat de artiesten nu mislopen.

Zangeres en actrice Ricky Koole (overigens de vriendin van Leo Blokhuis, maar dit terzijde) en acteur Peter Blok maken zich in Nova boos over deze kwestie. Ricky Koole: "Als er een film wordt gekopieerd of mijn cd wordt op een mp3-speler gezet, dan gaat het om werk dat ik heb gedaan. Daar wil ik voor betaald worden."

De desbetreffende Nova-uitzending staat nog niet online dus misschien wordt er een en ander genuanceerd, maar zo op het eerste gezicht lijkt me dit een nogal vreemde uitspraak. En dan bedoel ik niet dat Koole voor haar werk betaald wil worden, dat lijkt me logisch. Maar hoe moet dit in vredesnaam gecontroleerd worden? Waarom wordt er altijd klakkeloos vanuit gegaan dat ik mijn hd-recorder volstouw met illegale films? En zonder haar nu voor het hoofd te stoten, haar twee cd's worden nu niet echt massaal gekopieerd en verspreid via dat vermaledijde internet. En waar komt dat bedrag van 16 miljoen vandaan? Zit er in de pot van Stichting Thuiskopie niet nog 57 miljoen onverdeelde euro's? Ik ben benieuwd wat de rechter beslist: het kort geding dient op 11 december.

peter Zaterdag 01 December 2007 at 11:55 pm | | nieuws

Eén reactie

Ik heb voornamelijk spul van mezelf op cd’s, dvd’s en harddisks staan. Het wordt tijd dat ik mijn betaalde heffingen eens ga compenseren met wat downloads van anderen. ;-)

Verbal Jam, (URL) - 03-12-’07 14:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.