Baja Marimba Band

Dat het niet meevalt om een vrolijk liedje te schrijven zonder dat het geforceerd of gemaakt overkomt, bewijzen de vele orkestjes die in de jaren zestig een graantje probeerden mee te pikken van het succes van met name Bert Kaempfert en Herb Alpert. De muziek van Kaempfert stond (en staat) op eenzame hoogte en is niet te imiteren, laat staan te evenaren. De vrolijke sound van Herb Alpert lijkt dan toch een stuk gemakkelijker na te bootsen: een opzwepende ritmesectie en bovenal de lekker wegtetterende trompet van Herb zelf. De vele tientallen, zo niet honderden groepen die zichzelf opeens Tijuana gingen noemen, zijn tegenwoordig nagenoeg vergeten en alleen interessant vanwege de amusante hoezen (met vaak een ondeugend glimlachend en halfnaakt fotomodel).

Een uitzondering wordt gevormd door Julius Wechter (1935-1999) en zijn Baja Marimba Band. Niet helemaal eerlijk, want Wechter was goed bevriend met Alpert. In de jaren zestig werkte hij als sessiemuzikant samen met onder andere exotica-pionier Martin Denny, The Beach Boys, Phil Spector en Herb Aplpert, die hij nog kende van zijn middelbare schooltijd. Wechter speelde mee in de Tijuana Brass en schreef onder meer de hits 'The Lonely Bull' en 'The Spanish Flea'. Toen Herb Alpert in korte tijd enorm succesvol werd, moedigde hij Wechter aan om met zijn marimba ensemble hetzelfde pad te volgen.

Na enkele tientallen lp's en een handvol hits, was midden jaren zeventig de marimba-koek op en startte Wechter een nieuwe carrière. Hij schreef muziek voor diverse tv-series en Walt Disney-films, werd actief lid van de Amerikaanse Gilles de la Tourette-vereniging en volgde op latere leeftijd nog een studie psychologie. De reden waarom de Baja Marimba Band tegenwoordig vrijwel vergeten is, heeft waarschijnlijk te maken met het lollige imago van de groep: Wechter en zijn band droegen gigantische Mexicaanse nepsnorren, kleurrijke sombreros, rookten dikke sigaren en hadden de grootste lol op het podium. De muziek van de Baja Marimba Band klinkt dan ook bijzonder vrolijk. Niet hemelbestormend of van een uitzonderlijk hoog niveau en zeker geen liedjes die nog dagenlang in je hoofd blijven doorzoemen. Gewoon geinig. De grootste hits van de Baja Marimba Band: deel 1 (256 kbps, 66 MB) en deel 2 (45 MB).

peter Maandag 03 December 2007 at 11:53 pm | | easy-listening

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.