Sint-Nicolaas Cantate (reprise)

In Amerika is het nagenoeg traditie dat iedere artiest ten minste één keer in zijn carrière een kerstalbum opneemt en ook in Nederland komt deze gewoonte de laatste jaren tot leven, hoewel ik niet zo heel enthousiast word van een Frans Bauer met een kerstmuts op. Het is jammer dat Nederlandse artiesten niet proberen om de oeroude traditie van het Sinterklaaslied nieuw leven in te blazen. Wij moeten het voornamelijk stellen met Sinterklaasliedjes op een sullige dancebeat.

Dat het ook anders kan, bewees de nagenoeg vergeten Nederlandse componist Bernard Zweers (1854-1925), die begin vorige eeuw hoogleraar compositie was aan het Amsterdams Conservatorium. Zijn ideaal was om te komen tot een eigen Nederlandse toonkunst, en dat betekende dus muziek met een sterk nationalistische inslag. Zijn bekendste werk is zijn Derde Symfonie 'Aan mijn vaderland' (1887-89). De vier delen van deze symfonie vormen een muzikale verbeelding van Nederland, in het bijzonder van het Hollandse landschap en de stad Amsterdam.

Een opmerkelijke compositie in Zweers oeuvre is zijn 'Sint-Nicolaas Cantate', met tekst van A.L. de Rop. De cantate verhaalt over de oorsprong van Sinterklaas en de goede werken die hij verrichtte. Het is een geweldig stuk, waarin op een gedragen, plechtige manier wordt gezongen over de Goedheiligman. Zweers heeft zich helemaal uitgeleefd en hoewel de associaties met Beethoven en Tsjaikovski nooit ver weg zijn, klinkt de cantate behoorlijk eigenzinnig. Vooral de manier waarop de diverse bekende Sinterklaasliedjes zijn gearrangeerd is werkelijk prachtig.

In december 1955 zond de NCRV Radio een registratie uit van deze cantate, met Frits Baun (bariton), Wim van Sante (bas), een kinderkoor en het Promenadeorkest onder leiding van Benedict Silbermann. Gus Smits, secretaris van het Sint Nicolaas Genootschap Nederland, ijverde ervoor om dit meesterwerkje op cd uit te brengen en op deze manier aan de vergetelheid te ontrukken. In 1999 zag de 'Sint-Nicolaas Cantate' in een (zeer beperkte oplage) het licht. Deze charmante cantate verdient het echter om door een groot publiek gehoord te worden, al is het maar om te laten horen dat er ook léuke Sinterklaas-muziek bestaat. Luister zelf: de 'Sint-Nicolaas Cantate' (320 kbps, 41 MB). (Met grote dank aan Peter!)

peter Dinsdag 04 December 2007 at 4:59 pm | | klassiek

zes reacties

Het lukt mij niet deze mp3 te beluisteren. Hoe kan ik aan een opnamen komen?

K&Z, (E-mail ) (URL) - 18-12-’07 18:45

@K&Z: wat lukt er niet? De twee mp3’tjes zitten in een zipbestand dat je uit moet pakken met bijvoorbeeld WinZip of 7Zip. Extract dus het zipje, mp3’tjes aanklikken en klaar!

Araglin, - 18-12-’07 22:54

Tsja, Ik moet eerst ergens “lid van worden”, mailadres en wachtwoord invoeren enz. Omdat ik FF gebruik? Ik zal het eens in IE provberen….

K&Z, (E-mail ) (URL) - 19-12-’07 00:30

Aha, het is gelukt. Dat was inderdaad niet moeilijk maar ik kende het systeem niet. Nu de volgende vraag. Hoe kom ik aan de cd met het complete werk?

K&Z, (E-mail ) (URL) - 19-12-’07 10:30

Zoals in mijn stukje staat, is de cd bijna 10 jaar geleden in een zeer beperkte oplage verschenen en niet meer leverbaar. Voor zover ik weet, bestaat de cantate uit deze twee delen. Wellicht is het aan te raden contact op te nemen met het Sint Nicolaas Genootschap Nederland?

Araglin, - 19-12-’07 11:00

Klopt wat Araglin zegt, deze cantate bestaat uit de delen die je kunt beluisteren via de links.
Het is de complete cd dus.

Peter Dekker, (E-mail ) - 23-12-’07 00:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.