Matthew Wilder

Zoals dat wel vaker gaat als ik 's avonds naar huis fiets, zat er opeens iemand in mijn hoofd. Matthew Wilder (1953) deze keer. Gezellig! En terwijl ik gedachteloos meezong met 'Break My Stride' (zijn monsterhit uit begin 1984) probeerde ik de titel van zijn andere, veel minder grote hit uit mijn geheugen op te diepen. Maar daar moest ik (eenmaal thuisgekomen) toch echt even het Hitdossier voor raadplegen: 'The Kid's American'.

Beide hits zijn te vinden op Wilders debuutalbum 'I Don't Speak The Language' (1983), waarmee de als Matthew Weiner geboren Amerikaanse zanger op stormachtige wijze de wereld veroverde. Het succes was van korte duur. Opvolger 'Bouncin' Off The Walls' werd een gigantische flop - daar kon zelfs de bizarre videoclip voor het titelnummer niets aan veranderen. Het muzikale recept (luchtige, flinterdunne synthpop met een vleugje italo en reggae) was op beide albums weliswaar hetzelfde, maar terwijl 'I Don't Speak The Language' toch wel een paar geinige liedjes bevatte, waren de hoogtepunten op 'Bouncin' Off The Walls' ver te zoeken.

Goed, op zo'n moment kun je als artiest drie dingen doen: je trekt je terug uit de muziekindustie en pakt je oude leven weer op, je probeert krampachtig vast te houden aan die ene hit (om uiteindelijk in het Golden Oldies-circuit te belanden) of je zoekt je heil achter de schermen en de knoppen. Wilder koos voor het laatste. In de jaren die zouden volgen, ontpopte hij zich tot een succesvolle songwriter en producer van onder andere No Doubt (zo produceerde hij 'Tragic Kingdom' uit 1995), Christina Aguilera en Kelly Clarkson. Verder houdt hij zich bezig met het componeren voor tekenfilms (waaronder het Chinese Disney-sprookje 'Mulan') en musicals ('Princess', een muzikale komedie naar de roman van Frances Hodgson Burnett).

Momenteel legt hij samen met Heroes-actrice Hayden Panettiere de laatste hand aan haar debuutalbum, dat hoogstwaarschijnlijk begin volgend jaar verschijnt. En om heel eerlijk te zijn, is het misschien maar goed ook dat Matthew Strider zijn solocarrière niet heeft voortgezet: zijn twee albums klinken hopeloos gedateerd en zijn eigenlijk alleen leuk uit nostalgische overwegingen. Luister naar 'I Don't Speak The Language' (al is het maar vanwege het nog altijd vrolijke 'Break My Stride' – 192 kbps, 50 MB).

peter Woensdag 05 December 2007 at 11:51 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.