Earthstar

Ik zal een jaar of veertien zijn geweest toen ik eind jaren tachtig op een rommelmarkt op de lp 'Timewind' van Klaus Schulze stuitte. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, laat staan dat ik besefte een krautrockklassieker in handen te hebben – mijn aandacht werd vooral getrokken door de fascinerende uitklaphoes. Eenmaal thuisgekomen zette ik de plaat op en de rest is geschiedenis. Of zoiets in ieder geval. Dat ik niet de enige ben met een dergelijke ervaring, blijkt uit het verhaal van de Amerikaanse muzikant Craig Wuest.

Eind jaren zeventig ontdekte hij de muziek van Schulze en was zwaar onder de indruk van diens albums 'Blackdance' (1974), 'Timewind' (1975) en 'Moondawn' (1976). Hij stuurde een brief naar Klaus (inclusief een exemplaar van zijn debuut-lp 'Salterbarty Tales', uitgebracht onder de noemer Earthstar) en kreeg tot zijn verbazing vrij snel antwoord. Schulze op zijn beurt was zeer te spreken over de muziek van Wuest en nodigde de jonge Amerikaan uit om naar Duitsland te komen. Wuest krabde zich eens achter de oren, verkocht zijn piano om een vliegticket te kunnen betalen en klopte in het najaar van 1978 aan de voordeur van Schulze in Hambühren.

Het daaropvolgende jaar sleutelden de twee aan Wuests nieuwe album 'French Skyline' (1979), waarbij Schulze op de producersstoel plaatsnam, Wuest goede raad gaf en af en toe een riedeltje meespeelde. Craig Wuest verhuisde later naar een klein dorpje vlakbij Hannover, bracht nog twee lp's uit ('Atomkraft? Nein, Danke!' en 'Humans Only', uit respectievelijk 1981 en 1982) en keerde toen weer terug naar Amerika – en daar loopt het spoor enigszins dood.

'French Skyline' (niet meer verkrijgbaar) is een must voor liefhebbers voor analoge soundscapes, mellotronkoren, drums, sequencers, minimoogs en allerhande rare instrumenten. Het album bestaat voornamelijk uit twee lang uitgesponnen suites en vormt in feite de brug tussen Schulzes spacy sequencerwerk uit de jaren zeventig en de meer abstracte richting die hij later zou inslaan. En hoewel het misschien overkomt alsof Wuest niet meer is dan een Schulze-kloon, is 'French Skyline' eigenzinnig genoeg om zijn eigen plekje in de annalen van de elektronische muziek op te eisen. Luister zelf (320 kbps, 100 MB – met dank aan het uitstekende Fauni Gena).

peter Dinsdag 11 December 2007 at 11:44 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.