Cijfers

Hoewel ik me afvraag wie dergelijke stukjes eigenlijk op prijs stelt (behalve ikzelf dan), is het interessant om af en toe eens in de cijfers te duiken. Onlangs presenteerde de NVPI (de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie) de halfjaarcijfers van 2007. De dalende trend van de afgelopen jaren zet zich onverminderd voort: de omzet van cd's, singletjes, muziek-dvd's en -downloads is in vergelijking met het eerste half jaar van 2006 met bijna 12 procent teruggelopen: van 137,2 miljoen euro vorig jaar tot 121,4 miljoen in 2007 (de eerste zes maanden). Apart is dat het aantal betaalde downloads (waar de grote labels toch wel enigszins hun hoop op hadden gevestigd) met 7,5 procent is gedaald. Het aantal verkochte cd'tjes nam bijna 11 procent af: in totaal gingen er het eerste half jaar van 2007 7,8 miljoen schijfjes in Nederland over de toonbank, tegen 8,8 miljoen vorig jaar. Grootste verliespost zijn de cd-singles: de single-verkoop duikelde dit jaar met bijna 38 procent naar beneden.

Goed, voor de muziekindustrie zijn cijfers zoals deze natuurlijk een vleesgeworden nachtmerrie. Ik denk alleen wel dat de platenmaatschappijen er tal van aanvullende verkoopkanalen hebben bijgekregen (ringtones, muziek in games en dergelijke) en oude albums opnieuw kunnen uitmelken door ze digitaal beschikbaar te stellen (van lp naar cd naar mp3). En dan heb je nog de (fiks gesponsorde) concerten en ongetwijfeld de nodige merchandise. Tja. (Bron: BS, december 2007, een uitgave van Buma/Stemra).

En in de categorie gerelateerd nieuws (soort van): de rechter doet op 8 januari uitspraak in het kort geding dat rechtenorganisatie NORMA aanspande tegen minister van Justitie Hirsch Ballin. Inzet van de rechtszaak: het uitstellen van de kopieerheffing op mp3-spelers, dvd-recorders en dergelijke tot januari 2009, waardoor artiesten (onder wie zangeres en actrice Ricky Koole) naar verluidt ruim 16,3 miljoen euro mislopen. Zie mijn eerdere entry. En tot slot: Stacey Rookhuizen, die op 16-jarige leeftijd haar eigen label oprichtte, stopt met het uitbrengen van cd's: ''Waarom zou ik zoveel tijd, geld en energie in een schijfje steken als het niet verkoopt? Terwijl er zoveel andere en veel interessantere manieren zijn om muziek aan de man te brengen die wél werken? Vandaar dat ik roep: Fuck de cd!''

peter Maandag 17 December 2007 at 11:50 pm | | nieuws

Eén reactie

ik weet zeker dat de download van mp3tjes fix omhoog is gegaan.. iedereen kan nu z’n eigen label opzetten en er mp3tjes verkopen.. waarom naar de grote labels gaan als de kleine labels zich nu veel beter kunnen richten tot het grotere publiek

laurens, - 19-12-’07 00:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.