Toxic Avenger

Het grote probleem van een weblog is dat als je het even druk hebt, weg bent of (zoals in mijn geval) door je rug bent gegaan, alles stil ligt. Sterker nog: ik kreeg zelfs verontruste telefoontjes van mensen die me al een dag of wat niet online hadden gezien. Kan wel kloppen, want ik liep als een kromgebogen oud mannetje door de woonkamer en probeerde zo stil mogelijk op de bank te blijven zitten. Gelukkig had ik nog een aantal dvd's bij de hand om de tijd door te komen en de eerste film die ik in de dvd-speler schoof was 'Toxic Avenger', de culthit uit 1985 en de grote doorbraak van filmmaatschappij Troma Entertainment.

Opgericht in 1974 door Lloyd Kaufman en Michael Herz timmerde Troma aanvankelijk weinig succesvol aan de weg met goedkope seksfilms, om in de jaren tachtig het roer om te gooien en zich te specialiseren in lowbudget horrorfilms. En met succes. Inmiddels staat de teller al op meer dan 800 films en series, met hoogtepunten als 'Cannibal! The Musical' (geregisseerd door Trey Parker en Matt Stone), 'Poultrygeist', 'Class of Nuke 'Em High', 'A Nymphoid Barbarian in Dinosaur Hell' en 'Sgt. Kabukiman'. Tal van bekende acteurs begonnen ooit hun carrière in een Troma-film, iets waar bijvoorbeeld Marissa Tomi, Kevin Costner, Robert Deniro en Samuel L. Jackson waarschijnlijk niet al te graag meer aan herinnerd willen worden.

De films van Kaufman en Herz kenmerken zich door absurde humor, politiek incorrecte grappen, buitensporig geweld en vooral veel ranzigheid – maar zo overdreven en goedkoop dat het erg grappig wordt. In de klassieker 'Toxic Avenger' wordt schoonmaker Melvin in een sportschool (excuus om veel halfnaakt vrouwelijk schoon in beeld te brengen) voortdurend gekleineerd door een groepje moorddadige ehh.. tja, 'hardbodies' (om Brett Easton Ellis er maar eens bij te halen). Als een grap totaal uit de hand loopt, springt Melvin uit het raam, om in een ton met chemisch afval te belandden. De vrachtauto stond toevallig net onder het raam, dus vandaar. Hij verandert in een gemuteerde superheld en zint (vanzelfsprekend) op wraak. Ik had de film jaren geleden gezien en 'Toxic Avenger' is nog steeds net zo vermakelijk als toen. Hoog tijd om mijn Troma-collectie eens aan te vullen! Luister intussen naar 'Toxic Tunes from Tromaville' (1994), een compilatie met bizarre tunes en intro's, geluidsfragmenten, interviews, foute jaren tachtig rock en wat al niet meer: deel 1 (95 MB) en deel 2 (40 MB - 256 kbps).

peter Vrijdag 21 December 2007 at 11:45 pm | | film

Eén reactie

Da’s niet zo best, hopelijk wil je rug zich weer wat rechten.
Had je te fanatiek meegeschreven met het dictee?

HD, (URL) - 23-12-’07 11:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.