Neuronium & Vangelis

In 1981 was Vangelis in een Londense studio aan het knutselen (aan misschien wel de soundtrack van 'Chariots of Fire', de overlevering is wat dat betreft nogal schimmig), toen hij Michel Huygen van Neuronium tegen het lijf liep. De twee raakten aan de praat en Huygen vertelde dat de muziek van Vangelis een grote inspiratiebron voor hem was geweest en dé reden om zelf elektronische muziek te gaan maken. Sterker nog: Neuroniums 'Quasar 2C361' (1977) is de geschiedenisboeken ingegaan als het eerste 'kosmische' album uit Spanje. Michel Huygen omschrijft zijn muziek als 'psychotronic' – muziek met als doel je lichaam en ziel in harmonie te brengen. Met andere woorden: Huygen maakt zweverige synthesizermuziek.

Huygen, zijn Neuronium-maatje Carlos Girao en Vangelis hadden het reuzegezellig en zoals dat wel vaker gaat met muzikanten, belandden ze lichtelijk aangeschoten in Vangelis' eigen Nemo Studios, zetten de apparaten aan en sloegen aan het jammen (en het zal er ongeveer zo hebben uitgezien: een prachtige opname van een andere jamsessie, een jaar later). Het resultaat was 'In London', een sfeervol ambient-deuntje. De volgende ochtend namen de muzikanten afscheid en vertrok Huygen weer naar Spanje, de jamsessie in zijn binnenzak. Vijftien jaar later bracht Huygen in een beperkte oplage de cd 'A Seperate Affair' uit, waarop hij de originele sessie had uitgerekt tot maar liefst 20 minuten ('The Psychotronic Mix'), aangevuld met een andere versie van 13 minuten ('The After Hours Mix') en een drie minuten durende radiomix.

Wie enige moeite doet, herkent de typische Vangelis-sound, maar het is allemaal wat minder bombastisch dan je misschien zou verwachten: dromerige, aanzwellende ambient, waarin op zich niet zo heel veel gebeurt – en dat hoeft ook helemaal niet. Luister zelf (320 kbps, 84 MB) en probeer niet in slaap te vallen... (Met dank aan Fauni Gena)

peter Maandag 07 Januari 2008 at 11:52 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.