Virtueel blokje om

Dat de grote platenmaatschappijen in zwaar weer verkeren mag als bekend worden verondersteld: de cd-verkopen zijn al tijden behoorlijk aan het inzakken, EMI ontslaat wereldwijd een derde van zijn werknemers en de cd-single is door zowel Sony/BMG als EMI ten grave gedragen. Met de beschuldigende vinger wordt gewezen naar downloadende consument, maar ik blijf erbij dat onzin is om elk gedownload album gelijk te stellen aan gederfde inkomsten. En hoewel het downloaden natuurlijk een rol speelt, denk dat er veel meer factoren van invloed zijn. Een van de belangrijkste is misschien wel dat er zoveel andere manieren zijn om aan (gratis) muziek te komen.

Zo ben ik al sinds jaar en dag een fervent Last.fm-gebruiker (inclusief de vele streaming zenders), zet ik af en toe een Shoutcast-zender op, breng ik regelmatig een bezoekje aan een van de vele duizenden netlabels, MySpace- en artiestenpagina's (zoals bijvoorbeeld de site van Mike Carss, die sfeervolle ambient maakt onder de noemer Altus en zijn albums gratis aanbiedt), download ik podcasts (zoals het wekelijkse Dreamscape van en met Ron Boots) en houd ik de luisterpaal van VPRO's 3voor12 in de gaten. Eveneens een aanrader is Jamendo, waar je gratis duizenden albums kunt streamen en downloaden (via een directe download of bittorrent). Dankzij een overzichtelijke tagcloud kom je in een handomdraai nieuwe albums en (totaal onbekende) artiesten op het spoor (vooral de ambient/space-sectie is lekker gevuld), hoewel ik eerlijk moet toegeven dat ik nog geen een album ben tegengekomen waar ik diep van onder de indruk was. Jamendo werkt volgens het creative commons-principe: je mag de muziek gratis downloaden voor niet-commercieel gebruik.

En tot slot, als je echt niet meer weet wat je moet draaien (die kans lijkt me extreem klein, maar toch), stem dan af op Radio Astronomy, waar je 24 uur per dag live geluiden uit de kosmos krijgt voorgeschoteld. Wat je precies hoort, hangt af van de objecten die door de diverse radiotelescopen wereldwijd worden bestudeerd, zoals bijvoorbeeld de planeet Jupiter, zonnestraling of het gekraak en geknars van pulsars. Interessant! Geloof ik.

peter Zaterdag 26 Januari 2008 at 11:53 pm | | sponstijd

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.