Lodewijck van Avezaath

Sommige liedjes gaan in de loop der jaren een eigen leven leiden. Neem nu 'Verrek, zeg kerel ben jij 't', een grote hit in de zomer van 1984. Ik ken tal van mensen die het refrein, inclusief het kakkineuze accent, moeiteloos mee kunnen zingen of in ieder geval de titel af en toe lukraak in een gesprek gooien. Ik dacht lange tijd dat Lodewijck van Avezaath (die het nummer de Top 40 inzong) een pseudoniem was van de acteur wiens naam ik helaas ben vergeten (hij was regelmatig te zien in de revue van André van Duin, waar hij dan steevast een dronkelap speelde – niet Frans van Dusschoten of Hans Leendertse, iemand een idee?), maar het bleek te gaan om het alter ego van Aad Klaris (1939).

Deze Rotterdammer (die nu in Fijnaart woont) vormde in de jaren zeventig samen met Kees Korbijn het duo De Krakers en bracht tal van singles uit, onder net zoveel pseudoniemen (waaronder Brave Hendrik, Lodewijck van Avezaath en A. Cuut). Klaris was echter vooral succesvol als liedjesschrijver. Hij schreef onder meer de persiflage 'Een beetje geld voor een beetje liefde' (een grote hit in 1982 voor Angelique), ''t Is moeilijk bescheiden te blijven' (Peter Blanker, 1981) en 'Vuile huichelaar' (Renée de Haan, 1988) en componeerde het levenslied 'Keetje Tippel' voor de gelijknamige film. Verder is hij de 'ontdekker' van Teach-In en werkte hij samen met Johnny Hoes en Het Paporkest. Opmerkelijk is dat hij de muziek verzorgde voor de Bassie & Adriaan-serie, maar dat zijn deuntjes later werden vervangen door muziek van Bert Smorenburg.

Hoe het ook zij, in 1984 en 1985 trok hij met het bekakte typetje Lodewijck van Avezaath met veel succes door Nederland, waar hij het (ongetwijfeld behoorlijk aangeschoten) publiek liet meehossen met zijn melige hoempapa-muziek. Titels als 'Hockey doen we met 'n stokkie', 'Ja we doen de polonaise', 'In de kantine (kassa ping!)', 'Allemaal zingen we Nederlands' en de disco-kraker 'Geef mij maar een tango' spreken voor zich. Het is allemaal reuzelollig, met een hoog Nico Haak-gehalte. Verplichter kost voor wie komend weekend carnaval gaat vieren! Download de grootste hits van Lodewijck van Avezaath in dit zipje (192 kbps, 79 MB).

peter Dinsdag 29 Januari 2008 at 11:55 pm | | 80s

drie reacties

Bedoel je misschien Hans Otjes? (Waarom wéét ik dit soort namen?)

Martijn, (URL) - 30-01-’08 10:51

Ja!!!!! Verrek, Hans Otjes! Ik zat gister de hele avond te denken en te denken, zoekopdrachten uit te voeren en op YouTube naar sketches te loeren in de hoop dat hij misschien op zou duiken. Otjes dus. Merci!

Araglin, (URL) - 30-01-’08 11:04

Beste lezer, ik kom graag in contact met Aad Klaris.

Graag terugkoppeling. email of op telefoonnummer op 06-27229300

Hartelijke groet Andrew van Hooijdonk

v Hooijdonk, - 21-05-’15 21:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.