Mark & The Spies

Het kan soms allemaal zo makkelijk gaan. Ik bladerde op mijn werk gedachteloos door het gratis muziekblaadje Fret, toen mijn aandacht werd getrokken door een bespreking van het titelloze debuut van Mark & The Spies. Nieuwsgierig bracht ik een bezoekje aan hun website, sponste twee mp3'tjes ('Wait Forever' en 'Everything I Need'), bekeek de YouTube-filmpjes en schoof door naar hun MySpace-pagina. En ergens halverwege ging ik voor de bijl. Ik mailde vriendin Eva (die in hartje Utrecht werkt) en vroeg haar of ze tijd had om een bezoekje te brengen aan Plato om het vorig jaar verschenen album op de kop te tikken. En toen ik thuiskwam, lagen Mark en diens Spionnen op me te wachten.

Net zoals The Madd brengen Jelle Verhoeks, Gerrit Scholten, Mark Wesseloo en Arjan Spies de beatmuziek uit de jaren zestig tot leven, waarbij vergelijkingen met The Shoes, The Kinks, The Byrds en The Beatles nooit ver weg zijn. Met andere woorden: elf energieke, licht gruizige popliedjes met rammelende gitaren, een pompend orgeltje, handgeklap, vrolijke koortjes en songteksten over meisjes en de liefde. In tegenstelling tot The Madd (die in de weer gingen met totaal obscure jaren zestig-nummers), schreef de jonge groep uit Veenendaal alles zelf, met uitzondering van de José Feliciano-cover ' If I Really Bug You'. De tracks duren allemaal zo rond de drie minuten en langer hoeft een goed nummer ook niet te duren (tenzij je met vintage synths in de weer gaat natuurlijk). Afsluiter 'See Her Tonight (Money)' valt niet alleen op vanwege zijn lengte (bijna zeven minuten), maar ook vanwege de vette gitaar- en saxofoonsolo.

Kortom, het Mark & The Spies-debuut klinkt bijzonder lekker en als ik niet beter zou weten en mijn ogen iets dichtknijp, waan ik me in 'Kosmies Ontspanningssentrum Paradiso', omringd door vrolijke meisjes in minirokjes... (En ja, ik was toen nog lang niet geboren, laat staan in de maak.) Minpunt is dat het album slechts 36 minuten duurt (maar goed, zo deden ze dat vroeger immers ook). Jammer is verder dat het boekje wel erg sober is - daar had wel wat meer aandacht aan mogen worden besteed. Zo, en laat de beatrevival nu maar in alle hevigheid losbarsten!

peter Woensdag 30 Januari 2008 at 11:54 pm | | review

Eén reactie

Inderdaad geweldige muziek, Araglin! Echt een verademing in het hedendaagse muziekgeweld. Prima tip.

JaapP, (URL) - 01-02-’08 09:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.