Roger & Wendy

Kenners zullen ongetwijfeld meewarig met hun hoofd schudden, maar ik had nog nooit van het Amerikaanse duo Roger en Wendy Penney gehoord. Het tweetal stond eind jaren zestig aan de wieg van de zogenoemde 'psych folk'-beweging die was komen overwaaien uit Engeland. Aanvankelijk speelden ze (we hebben het nu over de zomer van 1967) onder de noemer Roger & Wendy voornamelijk in koffiehuizen in Greenwich Village, waar Roger opzien baarde met zijn zelf ontworpen elektrische autoharp en Wendy indruk maakte met haar etherische zang én baspel. Dankzij mond-tot-mond reclame en enthousiaste fans maakte het duo de stap naar de grotere clubs en speelden Roger en Wendy later in het voorprogramma van bekende namen als Billy Joel en Van Morrison. In 1969 richtten ze met enkele gelijkgestemden de folkgroep Euphoria op, om na een klein jaartje de handdoek in de ring te gooien en het weer samen te proberen.

In 1971 zag hun debuut-lp 'Roger and Wendy' het licht, zes jaar later gevolgd door 'Bermuda Triangle' (zoals het tweetal zich inmiddels noemde). Van een doorbraak op grote schaal is nooit sprake geweest. Misschien dat de re-issue van laatstgenoemd album (inclusief zes bonustracks) daar verandering in brengt, want de psychedelische folk van Roger en Wendy (op de albums aangevuld met diverse gasten) is werkelijk wonderschoon en bezwerend, zonder al te gedateerd of té freakerig over te komen. De betoverende zang van Wendy en de eigenzinnige autoharp van Roger (die af en toe gezellig meebromt) zorgen voor een unieke sound, waarbij opvalt dat ook de details smaakvol zijn ingekleurd (let bijvoorbeeld eens op de prachtige arrangementen in 'Tucson' of de stemmige cover van 'Nights in white satin'). Bijzonder fijn! En wie de smaak te pakken heeft gekregen, kan zijn hart ophalen met de cd 'The missing years', gevuld met nog niet eerder verschenen nummers uit de jaren zeventig.

Overigens maken Roger en Wendy nog steeds muziek en zijn ze regelmatig live te bewonderen; check hun site voor enkele fragmenten. 'Bermuda Triangle' is te vinden/bestellen in iedere goede platenzaak – voor de Nederlandse distributie tekende Clear Spot International.

peter Woensdag 06 Februari 2008 at 11:24 pm | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.