Anton LaVey (reprise)

Anton Szandor LaVey (oftewel Howard Stanton Levy, 1930-1997) is de geschiedenisboeken ingegaan als de omstreden oprichter van de Church of Satan, de Satanskerk. Hoewel het satanisme niets nieuws was, werd het door LaVey eind jaren zestig onder de aandacht gebracht van een nieuw en voornamelijk jong publiek. LaVey presenteerde zich als een welbespraakte hedonist met een kleurrijk verleden en een mysterieus imago. Het voert te ver om de wazige denkbeelden van LaVey of diens warrige Satanic Bible uit de doeken te doen, want veel interessanter is het om stil te staan bij zijn carrière als musicus.

LaVey gaf op jonge leeftijd al blijk van groot muzikaal talent en kon als vijfjarige leeftijd al uitstekend uit de voeten op viool, drums, hobo, trombone, piano en orgel. Op 16-jarige leeftijd speelde hij professioneel hobo in het San Francisco Ballet Orchestra en later werd LaVey zelfs benoemd tot de officiële organist van de San Francisco Symphony. Hij werkte daarnaast als leeuwentemmer, goochelaar en organist in het circus en wist dus perfect hoe hij het publiek moest inpalmen. Een carrière als componist lag echter niet in het verschiet; LaVey kon dan weliswaar een heleboel instrumenten bespelen, maar geen leuke deuntjes schrijven. In plaats daarvan koos hij voor een carrière als ehh.. hogepriester.

In 1995 (twee jaar voor zijn dood) verscheen zijn album 'Satan Takes A Holiday', dat is gevuld met achttien orgeldeuntjes. Het gaat voornamelijk om bewerkingen van variété-nummers die in het begin van de 20ste eeuw redelijk populair waren (LaVey had een hekel aan 'moderne muziek') en voornamelijk handelen over zelfmoord, eenzaamheid en andere vrolijke onderwerpen. LaVey heeft niet alleen alles zelf ingespeeld, hij zingt ook af en toe. Hogepriesteres Blanche Barton en Nick Bougas (regisseur van de film 'Speak of the Devil' over het leven van LaVey) dragen eveneens een steentje bij.

Het geheel klinkt hoogst eigenaardig (de cover van 'The More I See You' is bijvoorbeeld opmerkelijk) en bijzonder gedateerd; alsof Anton in een doos op zolder nog een aantal oude tapes met liedjes aantrof en besloot dat de tijd rijp was om ze op cd uit te brengen. En zo ging het ongeveer ook. ''He didn't want to go into a studio", vertelde zijn dochter Karla later in een interview. "He wanted to record it in his kitchen using a Portastudio and a keyboard. Once he got his first keyboard, you might as well have thrown the piano and the organ away. He spent hours programming various sounds onto his keyboard: saxophones, banjos, lions roaring, fireworks exploding etc.'' In het begeleidende boekje valt te lezen dat LaVey zijn ''kaleidoscopic vision applies to conjure forth occult musical treasures, sending them out into the ethers, to haunt and delight us." Op deze Wikipedia-pagina wordt de herkomst van elk nummer uitgelegd en vind je aanvullende informatie. Luister doe je middels deze twee zipjes (224 kbps, 60 MB per stuk): deel 1 en deel 2.

Overigens heeft Anton LaVey nog een album op zijn naam staan: het niet al te boeiende 'The Satanic Mass' (oorspronkelijk uit 1968). Het gaat om een live opname van een zwarte mis, uitgevoerd door LaVey zelf. Nogal slaapverwekkend als je het mij vraagt – het meest grappige is nog wel de 'demonische doop' van LaVeys driejarige dochter Zeena. En om er gelijk nog een 'overigens' aan toe te voegen: er doen hardnekkige geruchten de ronde dat LaVey ook verantwoordelijk is voor de vrolijke orgel-lp's die ene Georges Montalba in de jaren vijftig uitbracht (vooral 'Pipe Organ Favorites and Fantasy in Pipe Organ and Percussion' wordt vaak genoemd). In dit lezenswaardige artikel van Will York wordt deze mythe ontkracht: achter Montalba school de Amerikaanse organist Robert Hunter.

peter Donderdag 07 Februari 2008 at 8:49 pm | | weird

Eén reactie

Wens U satan, een heel ongelukkig nieuw jaar, en een hele onzalige kerst! Veder U grote satan, ben ik zeer geintresseert in de prijs die op uw hoofd staat als Osama bin laden. Met vriendelijke groeten van de aartsengel lucifer !!!

r ten cate, (E-mail ) - 23-12-’09 19:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.