Buma/Stemra (deel 4) - Leuker kunnen we het niet maken

Beter laat dan nooit, zullen ze waarschijnlijk bij Buma/Stemra hebben gedacht, om Arnoud van Verbal Jam vervolgens alsnog een mailtje te sturen met de melding dat hij 'mogelijk' in overtreding is door op zijn log muziek en video's aan te bieden. Verbal Jam stond al een tijdje in de startblokken, wachtend op dat ene mailtje van Google-beroemdheid Jeroen Jordans, en nu het eenmaal zover is maakt hij korte metten met de manier waarop Buma/Stemra te werk gaat.

Tot zover is er eigenlijk niets nieuws onder de zon, ware het niet dat woordvoerster Noortje de Bakker nu wél snel met een reactie komt. Je moet het zien als een soort service'', vertelt ze op Nu.nl. ''Eigenlijk moeten gebruikers van rechtendragende muziek zich bij ons melden, maar wij gaan nu ook naar de gebruiker toe. Je kunt niet ineens met een rekening aan komen zetten, dat zou niet goed zijn. Zie het als een herinnering van de Belastingdienst om aangifte te doen terwijl je weet dat je dat jaarlijks moet doen."

Tja. Noortje mag dan wel proberen een zweem van rechtsgeldigheid over de acties te draperen, Buma/Stemra is gewoon een stichting, zonder opsporingsbevoegdheid. Bovendien ligt de bewijslast bij Buma en niet bij de webloggers. Kortom, een ordinair potje bangmakerij. En het grappige is dat de stichting dat ook zelf toegeeft en in een moeite door ook gelijk meedeelt iets goeds voor de maatschappij te doen: "Er gaat een afschrikwekkende werking vanuit [...] Dat de consument muziek aanvaardt als iets dat gratis is, is een maatschappelijk probleem." Tot slot slaat Noortje de Bakker nog een bemoederend toontje aan: "Als een weblog-eigenaar denkt dat hij ten onrechte zo'n e-mail ontvangt moet hij contact met ons opnemen, dan nemen we samen door wat er aan de hand is." Met andere woorden: Buma/Stemra stuurt een onduidelijke mail uit, creëert een wazig probleem zonder in details te treden en dan moet ik contact opnemen om alles op te lossen? Nog maar een keer: het moet niet gekker worden.

Overigens bestudeert een parlementaire werkgroep momenteel of de huidige auteurswet anno 2008 nog wel relevant is. Over een maand of wat komt de groep met enkele 'verbetervoorstellen'. Over de acties van Buma/Stemra is de werkgroep in ieder geval niet bijster enthousiast. ''Buma/Stemra moet oppassen dat het niet al zijn goodwill verspeelt. Het is typerend hoe Buma hier nu op duikt. Het is lastig juridisch te beoordelen of ze het gelijk aan hun zijde hebben, maar je moet niet altijd het onderste uit de kan willen hebben. Youtube is een vrijplaats, en dat moeten we koesteren'', aldus Nicolien van Vroonhoven van het CDA.

peter Woensdag 13 Februari 2008 at 11:57 pm | | overig

twee reacties

Ik geloof dat de Buma maar eens vermakelijkheidsbelasting moet gaan betalen!

yak, (E-mail ) (URL) - 14-02-’08 10:28

Dat de consument muziek aanvaardt als iets dat gratis is, is een maatschappelijk probleem.

Rellende Marokkanen die in het criminele circuit dreigen te rollen is een maatschappelijk probleem.
Louter een stichting die het niet eens is met hoe leden van de maatschappij over muziek en de distributie ervan denkt niet.

Waarom ruik ik de lust voor geld bij elke zin wat ik van Buma/Stemra lees?

Ligthert, - 14-02-’08 14:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.