Offene Türen

Tom ter Bogt, hoogleraar Populaire Muziek en Jeugdcultuur, hield vrijdagmiddag (vrijdag 15 februari) een lezing in het Academiegebouw te Utrecht. Ik was er niet bij, maar heb wel een uitgebreid persbericht ontvangen (dank L-rs!), dat door diverse sites klakkeloos is overgenomen. De titel van het persbericht luidde 'Sexy muziekclips beïnvloeden opvattingen tienermeisjes' en dat somt het wel zo'n beetje op. Ter Bogt voerde een onderzoek uit onder 500 jongeren (13-16 jaar) en keek wat de invloed is van sexy videoclips op hun seksuele opvattingen. Hij concludeerde dat meisjes sterk beïnvloed worden door deze clips en sneller denken dat een sexy uiterlijk essentieel is voor vrouwen.

Waarschijnlijk is Tom ter Bogt even langs de Gamma geweest en waren de open deuren in aanbieding, want dit had ik ook nog wel kunnen bedenken. Ter Bogt concludeerde verder dat (en ik citeer) ''jongens niet bijster gevoelig zijn voor de muzieksmaak van hun vaders of moeders, behalve als het gaat om de afkeer of liefde voor klassieke muziek. Meisjes zijn daarentegen wel gevoelig voor de invloed van het klimaat waarin zij opgroeien en in hun smaak lijken zij in een aantal opzichten op hun ouders, vooral op hun moeders.''

Ter Bogt deed ook onderzoek naar de fascinatie voor muziek en komt tot de conclusie dat de liefde voor een bepaald type muziek stabiel is. De fascinatie voor artiesten kan komen en gaan, en het meelopen op een hype mag langere of kortere tijd duren.

Tja. Grappig is dat bij dit soort onderzoekjes altijd geprobeerd wordt om je persoonlijkheid met je muzieksmaak in verband te brengen. Hoewel mij dan steevast het gevoel bekruipt dat het allemaal wel enigszins natte vinger-werk is. Jongeren die van Top 40-muziek of hiphop en R&B houden, zijn extraverter en aardiger. Rockliefhebbers zijn minder extravert, slordiger, maar staan wel opener voor nieuwe ervaringen. Liefhebbers van klassiek zijn aardiger, nauwkeuriger, opener voor nieuwe ervaringen en wat minder emotioneel stabiel.

Zegt Tom ter Bogt dus, hè! Niet alleen zijn de genre-aanduidingen wel heel erg algemeen (bestaat er tegenwoordig nog wel zoiets als het overkoepelende genre 'rock'? En wat wordt er bedoeld met 'klassiek'? Barok? Opera? Oude muziek? Seriële muziek?), maar bovendien lijkt het me eigenlijk wel logisch dat als je bijvoorbeeld van nature een optimistisch persoon bent, je niet naar loodzware doommetal gaat zitten luisteren. En daarbij: ik ken maar weinig mensen die altijd naar dezelfde soort muziek luisteren. Maar goed, ik val dan ook niet in de doelgroep... Het volledige persbericht vind je overigens hier.

peter Zaterdag 16 Februari 2008 at 12:52 am | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.