Alien vs. Predator: Requiem

Ik word vaak beticht van slechte smaak. Zit wel wat in, hoewel ik 'slecht' liever zou vervangen door... tja, 'anders'. Als het echter gaat over films, valt er niets te ontkennen: ik heb een groot zwak voor slechte horror- en SF-films. Met andere woorden: hoe meer zombies en ruimteschepen, hoe beter. Zo vond ik 'Alien vs. Predator' (2004) als een van de weinigen best een aardige film, zolang je maar niet al te diep nadacht en alles simpelweg over je heen liet komen.

Ik was dan ook benieuwd naar 'Alien vs. Predator: Requiem' (oftewel AvP:R, sinds vorige maand in de bioscoop) van de regisserende broers Colin en Greg Strause, waarin de snotterige aliens op aarde belanden. De eerste zes minuten waren in ieder geval veelbelovend en sloten naadloos aan op het vorige deel: uit het lichaam van een gestorven predator barst een alien. Het wezen zaait dood en verderf aan boord van het predator-ruimteschip, dat vervolgens neerstort op aarde. En natuurlijk hebben enkele aliens deze crash overleefd. Volgende scène: de predator-thuiswereld. Een predator komt tot de ontdekking dat er aliens ontsnapt zijn, stopt zijn rugzak vol met wapens en springt in zijn ruimteschip, op weg naar de aarde, waar de eerste menselijke slachtoffers al zijn gevallen.

Wie graag goede herinneringen wil blijven koesteren aan de vorige films, doet er goed aan na deze zes minuten te stoppen met kijken. AvP:R ontpopt zich namelijk tot een voorspelbare monsterfilm, met totaal overbodige plot-elementen, een hoop geschiet in het donker en suffe personages, om toe werken naar een anticlimax en een obligaat open einde-achtig iets. Bovendien is de predator nogal stom bezig; hij schiet extreem vaak mis en vergeet constant omhoog en omlaag te kijken (waar zich dan, verrassing!, een alien schuilhoudt). Ik vraag me af voor wie AvP:R bedoeld is: fans zullen niets nieuws aantreffen en verveeld en teleurgesteld afdruipen, terwijl wie nog nooit een Alien- of Predator-film heeft gezien, in opperste verbijstering achterblijft – er wordt namelijk totaal niets uitgelegd. Jammer. Overigens hebben de broers Strause al twee nominaties te pakken voor de Razzie Awards (de prijs voor de slechtste film van het jaar). Ik denk dat ze in de categorie 'Worst Excuse for a Horror Movie' nu al tot de grote kanshebbers behoren...

peter Donderdag 21 Februari 2008 at 01:07 am | | film

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.