To Get Her Together

Tjonge, het is dat er '2007' op het cd-doosje staat, want anders zou ik toch echt hebben geloofd dat platenmaatschappij World in Sound (distributie voor de Benelux: Clear Spot) met 'John sees Lilly' van To Get Her Together een vergeten psychedelica-klassieker uit de jaren zestig had opgedoken. Al direct na eerste tonen van opener ''Up to trouble too'' klotste er een zoete marihuanadamp uit mijn speakers, verschenen er hallucinerende vloeistofprojecties op de muur en stond er verbazingwekkend genoeg opeens een sfeerverhogende waterpijp op tafel. Tevreden lurkend zakte ik achterover in de bank terwijl ik werd meegevoerd op een buitenaardse getijdenstroom – om na een klein uurtje wakker te schrikken.

En terwijl mijn hoofd nog natolde van woeste opiumdromen, probeerde ik me te herinneren wat ik nu precies gehoord had: echo (heel veel echo!), orgels, iemand die klinkt alsof hij het album heeft opgenomen terwijl hij lekker in bed lag, rare geluidseffecten en jengelende gitaren. 'John sees Lilly' is één grote lsd-trip, en daar moet je van houden. Volstrekt wazige (maar tegelijkertijd extreem bezwerende) nummers worden afgewisseld met tracks die je met een beetje goede wil zou kunnen omschrijven als 'liedjes' (zoals bijvoorbeeld 'The Suns'). Jeff Sanger en (naar ik aanneem zijn vriendin) Alexa Marmon hebben zo te horen een direct lijntje met de geesten van Syd Barrett en Joe Meek of in ieder geval met de dealer om de hoek. Het stel uit Portland, Oregon levert met 'John sees Lilly' een muzikaal anachronisme af, dat rammelt, jengelt en voortdurend tegen de randen van de nuchtere smaak aanschuurt, maar vreemd genoeg werkt het. Voor mij dan. Op hun MySpace-account kun je diverse tracks beluisteren en om helemaal goed beslagen ten ijs te komen: op hun hopeloos gedateerde Tripod-site is hun zeven tracks tellende debuut-ep binnen te halen.

peter Maandag 25 Februari 2008 at 4:14 pm | | review

drie reacties

Check blogspot. Van Otterloo, Visions… ;-)

Baby Grandpa, (E-mail ) - 26-02-’08 00:44

Ah! Cool, bedankt! En voor wie meeleest en denkt ‘waar gaat dit in vredesnaam over’: op http://babygrandpa.blogspot.com/ vind je een meer dan uitstekende lp-rip van Rogier van Otterloo’s ‘Vision’ uit 1974!

Araglin, - 26-02-’08 10:29

Ik dacht: ik zeg ‘t effe… ‘Moving On’ was tenslotte ook al een groot succes! ;-)

Baby Grandpa, (URL) - 28-02-’08 00:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.