Tangerine Dream

Oké, oké ik had het kunnen weten, maar omdat het concert van Edgar Froese op 13 april in Eindhoven al is uitverkocht, besloot ik de dvd '35th Phaedra Anniversary Concert' in huis te halen. Froese gaf op 11 juni 2005 een concert in het Londense Shepherd Bush Empire om te vieren dat het toen precies 35 jaar geleden het eerste Tangerine Dream-album '‘Electronic Meditation' het licht zag én omdat hij in 2005 een (ronduit wanstaltige) nieuwe versie van het legendarische 'Phaedra' had uitgebracht.

Het Tangerine-oppperhoofd, diens zoon Jerome en Thorsten Quaeschning (aangevuld met de gastmusici Iris Camaa, Linda Spa en Zlatko Perica) speelden bijna drie uur onafgebroken oude en nieuwe nummers (waaronder 'Rubicon part 1', 'Logos' en 'Poland') en dat was een hele zit, vooral ook omdat het oudere werk in een zogenaamd hip en tenenkrommend jasje was gestoken. Het is dat Edgar Froese altijd chagrijnig kijkt, anders zou je bijna het idee krijgen dat hij veel liever was thuisgebleven om nog meer klassiekers uit zijn eigen oeuvre om zeep te helpen. Opvallend vond ik dat de drie hoofdpersonen geen authentieke apparatuur hadden meegenomen, maar met hun laptopjes verbonden synths. Achter hen was een groot scherm te zien, met projecties van de diverse Moog en Mini Moog vst-plug-ins die kennelijk werden gebruik. Kortom, ik kon niet echt zeggen dat ik onder de indruk was. Dan kijk ik nog liever naar 'Tangerine Dream Live at Coventry Cathedral'.

Met deze video is alleen iets vreemds aan de hand. Het gaat om een registratie van een concert uit 1975 in de prachtige Coventry-kathedraal (met de uitstekende line-up van Edgar Froese, Chris Franke en Peter Baumann), dat voor de gelegenheid is volgestouwd met dikke vette Moogs en sequencers. Jammer genoeg laat het beeld te wensen over (het lijkt wel een belabberde kopie van een oude betamax-tape), hoewel daar uit nostalgische oogpunt nog wel mee te leven valt. Vervelender is dat het geluid niet bewaard is gebleven en men simpelweg de muziek van het live-album ‘Ricochet’ (1976) over de beelden heeft geplakt. Ook leuk, daar niet van, maar toch. Download deze half uur durende video in drie delen: deel 1 (98 MB), deel 2 (98 MB) en deel 3 (76 MB – wachtwoord is FLowPoW).

En voor wie zich afvraagt, wie of wat Tangerine Dream nu eigenlijk is, het VPRO-radioprogramma De Wissel staat de gehele maand februari in teken van ‘space-muziek’, en heeft onder meer een heuse Tangerine Dream-special online gezet.

peter Dinsdag 26 Februari 2008 at 4:29 pm | | krautrock

drie reacties

Tsja, het is natuurlijk al vroeg mis gegaan met Tangerine Dream, maar mag je dat mensen kwalijk nemen, als ze ook Coldwater Canyon gemaakt hebben? Logos was al tenenkrommend, daarna dus maar snel afgehaakt.

yak, (E-mail ) (URL) - 26-02-’08 18:24

Ja, ik hoop dat dat volgende maand in Eindhoven niet gaat tegenvallen. In ieder geval is zoon Jerome niet van de partij (heb ik begrepen)dus dat scheelt al. Ik heb kaartjes, uit pure nieuwsgierigheid, want als (oud)inwoner kon ik die kans even niet voorbij laten gaan. Ik volg TD sind is ik 1982 voor het eerst Force Majeure hoorde, maar geef toe dat het mooie er daarna toch wel vanaf was….

Marcel, - 16-03-’08 13:51

Ik ben de band altijd blijven volgen. De muziek van TD zit sinds midden jaren ’90 weer in de lift. Diverse releases uit 2007 en 2008 zijn zelfs ernstig fijn.

fretus, (E-mail ) - 05-05-’08 17:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.