Neehee

Sinds deze week is de nieuwe muziekdienst Jaha.nl in de lucht. Volgens initiatiefnemer Nico Kreuning, de voormalig commercieel directeur van Radio 538, zorgt Jaha ervoor dat we op een compleet nieuwe manier naar muziek gaan luisteren. Naja, bij nader inzien is het allemaal niet zo wereldschokkend. Het gaat namelijk puur om het streamen van muziek. Voor 9,95 euro per maand mag je tracks van 'al je favoriete artiesten' streamen. Jaha.nl beweert een aanbod te hebben van 1,5 miljoen nummers, maar een snelle blik op de website zorgt al voor een fikse desillusie. Het is niet mogelijk uitgebreid door het archief te snuffelen en alleen de titel wordt vermeld – vrijwel alle artiesten heten 'album'. De sectie 'New Age' telt het armoedige aantal van maar liefst zeven albums, met als populairste Jan Smits 'Boom boom bailando'.

Maar goed, dit zijn wellicht kinderziekten. Problematischer is het feit dat het met DRM beveiligde wma-formaat wordt gebruikt, Jaha.nl alleen raad weet met Windows Media Player, de site niet toegankelijk is voor Firefox-gebruikers en wie een Mac heeft of Linux gebruikt (of nog werkt met Windows 95), komt er ook niet in. De hamvraag is natuurlijk: wie betaalt er 10 euro per maand om liedjes te mogen streamen? Last.fm doet al jaren hetzelfde, is gratis, biedt eveneens de mogelijkheid om playlists te maken en schotelt je diverse op maat gesneden suggesties, muziekzenders en de nieuwste hits voor (en als je 2,50 euro per maand betaalt zijn er nog meer opties). DRM-beveiliging staat bovendien op het punt om afgeschaft te worden door de grote labels en online muziekwinkels.

Wie een beetje rondsurft komt tal van manieren op het spoor om legaal naar muziek te luisteren (shoutcast, Jamendo, Internet Audio Archive en noem het maar op). Keuning verwacht zo'n 200.000 abonnementen af te sluiten. In zijn dromen zeker. Maar goed, voor ik nu beticht word van muziekpessimisme: een proefabonnement op Jaha.nl is gratis en stelt je in staat om drie maanden lang elke maand 25 nummers te streamen.

peter Donderdag 28 Februari 2008 at 11:50 pm | | nieuws

drie reacties

Als ik een andere browert moet installeren, dan hoeft het voor mij al niet meer.

Storm, (E-mail ) (URL) - 01-03-’08 08:29

Heet hij nou Kreuning of Keuning? Als hij Kreuning heet vind ik dat wel toepasselijk voor een muzieksite. ;-)

Verbal Jam, (URL) - 02-03-’08 18:28

Je kunt wel zeiken, maar het is een goeie site. En ze zijn druk bezig om eht ook in Firefox te laten werken.

Hans, - 09-03-’08 21:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.