Miljaar!

In mijn jeugd verslond ik de albums van Suske en Wiske, en zodra ik de kans krijg, doe ik dat nog steeds. De albums van Marc Verhaegen, de opvolger van Paul Geerts, vind ik dan wat minder, maar dit terzijde. Zojuist heb ik 'De duistere diamant' gekeken, een heuse Suske en Wiske-film van de Vlaamse regisseur Rudi Van De Bossche. Het verhaal volgt grotendeel de plot van het album (voor de liefhebbers: deel 121). En hoewel het leuk is om Suske en Wiske in levenden lijve te zien, valt de film wel wat tegen. Céline Verbeek is een goede Wiske (hoewel vriendin Eva vond dat een Wiske geen borsten hoort te hebben) en ook Barabas en Jerom komen goed uit de verf. Lambiek is al iets minder geloofwaardig, Thekla Reuten loopt nogal verveeld door de film, Suske is een bordkartonnen karakter, en Peter Van Den Begin als Sidonia is om te huilen. Inderdaad, Sidonia wordt gespeeld door een man. Dit hoeft natuurlijk geen bezwaar te zijn (zoveel vrouwen zijn er niet met schoenmaat 48, een lengte van 1.90 en een grote neus - denk ik), maar Van Den Begin maakt van Sidonia een irritant kirrende travestiet.

Wat het stripalbum zo sterk maakt, is het feit dat je pas op het einde weet wie de Zwarte Ridder is. In de film is de verrassing er al snel af. Natuurlijk is de film gemaakt voor een jong publiek, maar ik denk dat de tenenkrommende grappen alleen grappig zijn als je zwaar onder de medicijnen zit. De gastrollen van Urbanus, Herr Seele en Willeke van Ammelrooy maakten gelukkig een hoop goed. Ik heb na het bekijken van de film de desbetreffende Suske en Wiske nog eens gelezen, en gelukkig: het album is nog steeds ijzersterk.

En o ja: op de dvd stond nog een 'behind the scenesf'. En die was slecht! Een half uur lukraak achter elkaar geplakte beelden, opgenomen op de set en in de nasynchronisatiestudio. Zonder commentaar en informatie. Op een gegeven moment raakt de cameraman de weg kwijt en krijg je drie minuten lang zenuwachtige heen en weer-shots in het duister voorgeschoteld. En als de sessies in de studio beginnen, krijg je een minuut lang een close-up te zien van het knipperende 'Record'-lampje - let wel: het lampje in de gang buiten de studio. Tjonge jonge.

peter Zondag 19 December 2004 at 11:21 pm | | film

vijf reacties

Je vriendin heeft gelijk. Wiske hoort zo plat te zijn als een strijkplank. Ze haar in een corset moeten snoeren. Nondeju. Wiske met borstjes…tsss.

kingjay, - 30-12-’04 00:01

Ik vond het wel leuk hoor; mij hoorde je niet klagen. Alleen Sidonia – tja. Dat sloeg echt nergens op.

Araglin, - 30-12-’04 00:03

Ik vind vooral dat Jerommeke goed is gespeeld. Die kleine brede robuuste man! Ik zou graag eens een robbertje met die jonge knaap willen fozen!

Hayo Gerbranda, (E-mail ) - 18-09-’08 14:23

Best leuke film hoor, alleen dat einde: aan touwen heen en weer zwaaien met een of andere sleutel, wie heeft dat verzonnen?

alanta, - 27-02-’09 12:26

dikke tiete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lekkere tietem heeft suske, - 07-05-’09 16:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.