Peter Slaghuis

5 september 1991. Na een optreden in Amsterdam reed dj Peter Slaghuis terug naar zijn boerderij in Appeltern. Langs de A2 knalde hij tegen een vrachtauto, sloeg vier keer over de kop en was op slag dood. Slaghuis was net dertig geworden en stond bekend als een van de eerste en invloedrijkste Nederlandse house-dj's. Begin jaren tachtig ontpopte hij zich tot een veelgevraagd en succesvol remixer en producer. Hij maakte naam met de compilatieserie 'Disco Breaks', werkte mee aan de single 'Woodpeckers From Space' van het project Videokids en bracht in 1986 onder de noemer Wise Guys het eerste Nederlandse housenummer uit ('Samplification').

In 1988 sleutelde Slaghuis het nummer 'Jack To The Sound Of The Underground' in elkaar, dat hij uitbracht als 'Hithouse' (een letterlijke vertaling van zijn achternaam). De track was een groot succes en valt te beschouwen als het scharnierpunt tussen enerzijds de disco, italo en hi-nrg en anderzijds de opkomende rave-, acid- en housecultuur. Ook opvolger 'Move Your Feet To The Rhythm Of The Beat' scoorde meer dan prima. Slaghuis startte zijn eigen label ('Hithouse'), werkte samen met Paul Elstak aan het project Holy Noise (bekend van de single 'James Brown Is Still Alive', een reactie op 'James Brown Is Dead' van L.A. Style) en remixte ondertussen het ene nummer na het andere.

Het plotselinge overlijden van de Nederlandse house-pionier was een grote schok en het is nooit helemaal duidelijk geworden wat er zich die nacht precies heeft afgespeeld. Zelfs een uitzending van het KRO-programma 'Het zesde zintuig' kon daar geen verandering in brengen. In 1989 verscheen het eerste (en enige Hithouse-album), dat jammer genoeg nu toch wel enigszins is vergeten. Het album bevat de hits, aangevuld met acid-klassiekers als 'I Felt Acid House Love' (met samples van Donna Summers 'I Feel Love') en 'Blast Off' (vroege Chicago-house) en meeslepende embryonale dance ('The Deep Piano House' en 'I Like Hithouse'). Een briljant album waarmee Peter Slaghuis zijn tijd ver vooruit was en dat anno 2008 nog steeds bijzonder fris en aanstekelijk klinkt! Luister zelf: deel 1 (74 MB) en deel 2 (48 MB – beide delen 320 kbps vbr).

peter Maandag 31 Maart 2008 at 12:17 am | | 80s

drie reacties

Vandaag is het 25 jaar geleden dat Peter Slaghuis om het leven kwam. Ik wil hem vandaag eren en heb Disco Breaks 10, misschien wel zijn beste mix, voorzien van beeld. Deze is voor jou, Peter. Je was de beste en we zullen je nooit vergeten. https://www.youtube.com/watch?v=b9hncBYOqK0

Michael, (URL) - 05-09-’16 09:29

Bedankt voor de clip, Michael, 25 jaar is een lange tijd …. het klinkt behoorlijk gedateerd, maar ook bekend. Ik ben/was niet zo van de remix-en in die tijd, maar het is ook wel een herkenbare sound van die tijd. Wie weet wat Peter in die 25 jaar bereikt zou hebben als het net even anders was gegaan? Altijd een soort van terug-in-de-tijd katapult effect als je zoiets terug ziet/hoort. Ik had een zelfde gevoel toen ik zo’n 8 jaar geleden hoorde dat Nadieh al jaren daarvoor was overleden (in 1996 door ziekte). Een soort van weemoed dat de tijd is stil komen te staan voor de overledene en niet meer ouder wordt op foto’s ….

MSH, - 19-09-’16 20:32

heerlijk dat je verongelukt bent vuile vieze scheinhelige etter, zuid afrika boikotten maar Oost europa en kommunisme omarmen lafaard typisch Nl linkse rakker heerliojk dood etter dood!

rob, - 08-10-’18 21:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.