Stemmingen

Hier stond eerst een fragment uit het geweldige 'Zeepaardje met een hoed op' van Bas Albers en Gerard Janssen, oftewel de Easy Aloha's. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2006. Niet meer verkrijgbaar - dus raadpleeg bijvoorbeeld Boekwinkeltjes.nl of Bol.com.

De meeste mensen zullen zeggen dat de tweede reactie de beste is. Maar je kunt verdedigen dat de derde reactie de meest muzikale is. De derde reactie is in ieder geval het meest creatief en vruchtbaar. De derde reactie is de reactie van de bluesgitaristen die geen les kregen, maar elkaar leerden hoe je het instrument moet bespelen. Die stemden hun gitaren 'open', en gooiden af en toe een snaar weg. Als je je gitaar stemt in een open D-stemming en je gooit de lage E-snaar eraf, en je speelt wat voor je uit, door af en toe met één vinger de overgebleven vijf snaren tegen een fret te drukken, zal je ontdekken dat het klinkt als Keith Richards. En dat is niet zo gek, want dit is precies zoals Keith Richards speelt. En dit is dan ook wat Keith Richards tot een grote gitarist maakt. Hij houdt het simpel, en iedereen herkent het direct als zíjn stijl. Probeer dát maar eens na te doen.

(Uit: 'Zeepaardje met een hoed op' van Bas Albers en Gerard Janssen, oftewel de Easy Aloha's. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2006. ISBN 90 468 0036 9. Koop dat boek!)

Admin Dinsdag 01 April 2008 at 12:43 am | | overpeinzing

Eén reactie

Ik ben zelf altijd erg gecharmeerd van de stemmingen die Joni Mitchell toepast. Van die stemmingen waarbij je eigenlijk maar met ??n barr?vinger al een heel lekker klinkende tune kan maken.

ajmh, (URL) - 11-04-’08 21:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.