Nova

Het is verleidelijk om het Nederlandse Nova te bestempelen als eendagsvlieg. In het voorjaar van 1982 scoorden Rob Papen, Ruud van Es en Peter Kommers een verrassende nummer 1-hit met het toch wel enigszins kazige instrumentale nummer 'Aurora'. Ik kan me zelfs nog een optreden in TopPop herinneren: drie jongens van rond de achttien die hevig met allerlei synthesizers in de weer waren, omringd door mistflarden uit de rookmachine. Het leek alsof het drietal uit Dordrecht vanuit het niets in de hitlijsten was beland, maar in feite timmerden het trio al wat langer aan de weg.

Onder de noemer Peru verscheen in 1981 het album 'Macchu Picchu', gevuld met elektronische muziek en een hele hoop sequencers. De lp was niet echt succesvol en klonk bovendien nogal... tja, lichtelijk zoekende. Een exemplaar belandde op het bureau van Willem van Kooten, oprichter van platenlabel Red Bullet. Hij vond de muziek best geinig en dan vooral één specifiek nummer: het ruim acht minuten durende 'Sons of Dawn'. Hij zocht contact met de groep en stelde voor om deze track als single uit te brengen. Maar dan wel in een behoorlijk ingekorte versie. Onder leiding van producer Chris Pilgram (die in de jaren zeventig hits had geschreven voor onder andere Herman van Veen en Liesbeth List) werd aan een aangepaste variant gesleuteld en het resultaat is bekend: een onverwachte Europese hit. In juli 1982 bereikte opvolger 'Sol' de twintigste plaats in de Top 40, verschenen er twee Nova-albums ('Terranova' en 'Quo Vadis' uit respectievelijk 1982 en 1983) en daarna bleef het ogenschijnlijk stil rond de groep.

De commerciële tak mocht dan wel zijn uitgedoofd, als Peru werd om de paar jaar een (steeds beter) album uitgebracht. En hoewel de single 'Africa' in 1988 een bescheiden hitje werd, is Peru nooit echt doorgebroken bij het grote publiek. Daar konden zelfs Bassie & Adriaan niets aan veranderen (de muziek van het album 'Continents' (1983) werd gebruikt in 'Bassie & Adriaan en Het geheim van de schatkaart'). Na 'The Prophecies' (1993), met de nodige dance-invloeden, viel het doek voor Peru. Rob Papen en Ruud van Es bleven actief in de muziekwereld, brachten in bescheiden tempo solo-cd's uit en hielden zich bezig met uiteenlopende projecten (zoals onder meer het Enigma-achtige Erotic Dreams - ik schreef er al eerder over). Papen heeft naam gemaakt als 'sound designer' en als ontwikkelaar van uitstekende vst-plug-ins en allerhande 'virtuele synthesizers'.

De muziek van Nova klinkt anno 2008 behoorlijk gedateerd (af en toe zelfs lichtelijk neigend naar muzak) en heeft de tand des tijds minder goed doorstaan dan bijvoorbeeld genre-genoten als Future World Orchestra: veelal korte, erg blije nummers, die zich moeiteloos mee laten fluiten (met name 'Ariane' en 'Sol' zijn aanstekelijk). Nova zorgde er echter wel voor dat een groot publiek op een laagdrempelige manier kennismaakte met elektronische muziek en dat is ook wat waard. Op een vreemde manier krijg ik tijdens het luisteren voortdurend associaties met Chriet Titulaers 'Wondere Wereld', maar dat zal wel aan mij liggen of aan de prachtige sciencefiction-hoezen...

Luister naar 'The Best of Nova' (160 kbps, 85 MB - inclusief covers en als bonus 'Sons of Dawn' van Peru).

peter Donderdag 03 April 2008 at 12:39 am | | 80s

veertien reacties

Ja, Aurora was een verdeeld genoegen. Aan de ene kant was het een doorbraak, aan de andere kant was het zo ontzettend veel kaziger dan het eerdere werk.

yak, (E-mail ) (URL) - 03-04-’08 08:49

Hallo Araglin, dank voor je aanbod, maar vooralsnog vind ik de 3box van Rogier maar een rammelende vergaarbak van alles door elkaar. De zonen van Van Otterloo hadden gewoon in ??n klap het hele oeuvre in een schitterende box, compleet met bonus cuts, het originele artwork en h??l v??l te gekke foto’s uit moeten brengen. Maar nee: ze brengen zo’n lullige 3box uit met verschrikkelijk lelijk artwork. Zo doen ze paps geen eer aan.

Bedankt dus voor je aanbod, maar ik sla ‘em af. Ik ga liever The Best of Nova binnenslepen! ;-)

Overigens lijkt R@pidSh@re eruit te liggen… Kom zo nog wel ff terug.

BG

Baby Grandpa zelf, - 07-04-’08 17:30

@Grandpa: Ja, het is een rommelige box, die geen recht doet aan het oeuvre van Van Otterloo. Maar het is beter dan niets. En als wij nu gewoon stug doorgaan met het rippen van oude Otterloo-lp’s, komt misschien ooit de dag dat het kwartje valt…

Araglin, - 08-04-’08 10:10

Zucht….
Op een zondagavond ergens in 1981…
Ik als puber voor de TV, al kijkend naar Ad Misser’s TopPop (yeah).
Vanaf 7 uur wachtend tot het moment dat mijn favourite band zou verschijnen (H?.. ik was nog jong!!) Wat een teleurstelling dat daar opeens de toenmalige hit Aurora verstoten was door ??n of andere maagd uit Orleans.

Pas jaren later begon ik de muziek van het orkest van de donkere bewegingen in het donker beter te begrijpen, en ben zelfs fan geworden van deze band (tot aan de John Peel sessions toe).
Toch bleef Nova hangen… Bij het horen van deze muziek benaderd mij een zoet, begin jaren 80 gevoel. Als ik ergens een synthesizer of desnoods een piano zie staan, kan ik het niet laten om ??n van Nova’s nummers te spelen.

Ik hoop dat ik mijn muzikale gevoelens kan delen met de volgende links.. (linken??)

http://rapidshare.com/files/112360113/Qu..
http://rapidshare.com/files/112361614/Te..

sus, (URL) - 04-05-’08 02:46

Dank voor de links Sus! Vanzelfsprekend staan deze albums in mijn platenkast, hoewel ze de tand des tijds niet zo heel goed hebben doorstaan. Dan zijn de Peru-albums toch stukken beter…

Araglin, - 07-05-’08 11:04

Geen Gedaan, Graag Bedankt.
Kan ik overigens nog iemand plezieren met de albums van Peru? (Macchu Picchu, Constellations, Continents, Points Of The Compass, Forlian, Moon en The Prophecies)???

sus, - 22-05-’08 02:18

Ja misschien een wat late reactie, maar mij kun je er een groot plezier mee doen, die albums van Peru zijn nergens meer te vinden, alleen continents heb ik binnen. En iig bedankt voor het matriaal van Nova!!!

DJChris, (E-mail ) - 02-10-’08 04:15

ooow.. ik had hier ook nog een album van Peru: In Concert.
Helaas ontbreekt hier de info & cover

En als toetje ook nog een album "Temple of Love" van "Erotic Dreams" (niet verwarren met het album van Enigma)
Het gaat hier om Nova/Peru , maar dan weer onder een andere naam.

sus, - 04-10-’08 17:07

Nou, DJChris… wel laat, maar desalnietemin… toch nog een liefhebbert.
Dit zijn de links.

http://rapidshare.com/files/150833359/Co..
http://rapidshare.com/files/150833358/Co..
http://rapidshare.com/files/150833360/Fo..

sus, - 04-10-’08 17:17

hmm.. bij de ??n na laatste post hiervoor is er iets misgegaan…
Daarom nogmaals:

een album van Peru: In Concert
http://rapidshare.com/files/150881331/In..

En album Erotic Dreams : Temple of Love
http://rapidshare.com/files/150877980/Te..

sus, - 04-10-’08 18:01

Hey Sus, Dank je wel, ik was al heel lang op zoek naar dit matriaal, super!

DJChris, (E-mail ) - 04-10-’08 18:05

Heel erg bedankt voor het sentiment, ik voel me weer helemaal 5 jaar oud.

Zie hier http://www.discogs.com/artist/Nova+(2)

Ben erg benieuwd naar Peru nog even wachten op de rapidshare
Ook Rob’s vst-plug-ins moet ik maar eens horen.
groetjes bas.

bas, (URL) - 30-12-’08 06:35

helemaal te gek!!! Ik was al heel lang op zoek naar EEN nummer van Peru dat ik ooit eens op de cd-show gehoord had, maar ik wist natuurlijk alleen nog dat het van PERU was, ik heb continents eindelijk gevonden!!! Vele malen dank!!!

Peter, (E-mail ) - 15-08-’09 13:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.