Anya

December 1985 werd gedomineerd door Elton Johns 'Nikita'. De single was wereldwijd een ontzettende monsterhit, hoewel ik dit nooit zo goed heb begrepen. Sir Elton ook niet, want hij beschrijft het als 'een redelijk saai nummer en zeker geen hoogvlieger'. Dat 'Nikita' toch zo'n grote hit is geworden, heeft niet alleen te maken met de hoge meezingfactor, maar ook met de videoclip (hier de YouTube-link), die de thematiek van het nummer goed verbeeldt: de onbereikbare liefde van een westerling voor een beeldschone vrouwelijke Oost-Duitse grenswacht. Het is alleen wel jammer dat Elton er nogal... protserig uitziet, met zijn rare hoedjes, bontgekleurde pakken en felrode auto. Aan het eind van de clip laat Elton zijn fantasie de vrije loop en zien we hem samen met Nikita bowlen, terwijl hij een soort pyjama met een bijpassende fez draagt. Overigens is Nikitia eigenlijk een Russische mannennaam, en dat verklaart al een hoop...

Maar ik dwaal af. De clip was zelfs zo populair dat Anya Major, het model annex discuswerpster dat in de huid kroop van de Duitse grenswacht, aan het Nikita-succes nog een klein staartje kon toevoegen. Ze bracht begin 1986 de best wel succesvolle single 'Moscow Nights' uit, waarbij ze nog even voortborduurde op haar alter-ego in legeruniform. Het zou bij deze ene single blijven. Major was overigens twee jaar eerder te zien in de legendarische Apple-commercial '1984', geregisseerd door niemand minder dan Ridley Scott. Het model dat oorspronkelijk was ingehuurd, moest een gigantische hamer omhoog slingeren. Dat wilde niet echt lukken, en dat gold ook voor de inderhaast opgetrommelde reservemodellen. Iemand van het castingbureau ontdekte de toen 17-jarige Anya Major bij toeval in een Londense sportschool en van het een kwam het ander.

Hoewel het gerucht gaat dat ze in 2004 is overleden aan borstkanker, is Anya nog steeds springlevend en woont en werkt ze met haar man en drie kinderen in Engeland. En om je geheugen op te frissen: Anya's 'Moscow Nights' (128 kbps, 4 MB, vinyl-rip).

peter Woensdag 09 April 2008 at 12:05 am | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.