Adje

Enige tijd geleden was gitarist Adje van den Berg (1954) te gast in 'De wereld draait door'. Voornaamste gespreksonderwerp was de reunie van Led Zeppelin en natuurlijk de Whitesnake-jaren van Adje. Logisch, het spreekt immers behoorlijk tot de verbeelding: nuchtere Hagenees wordt internationale rockster. Jammer is alleen dat de Nederlandse carrière van de boomlange gitarist naar mijn idee enigszins naar de achtergrond verdwijnt.

In 1980 richtte hij samen met zanger Bert Heerink, drummer Jos Zoomer en bassist Dick Kemper de groep Vandenberg op. De groep kende een vliegende start. Een demo met vijf songs belandde op het bureau van Phil Carson, hoge pief bij Atlantic Records. Hij was razend enthousiast, regelde een internationale platendeal en in 1982 verscheen het titelloze debuut, waarmee Vandenburg in één klap toetrad tot de eredivisie van de hard rock. Retestrakke rocknummers, een Bert Heerink in absolute topvorm en bovenal de gitaaracrobatiek van Adje van de Berg. Onder de vleugels van de aanstekerballad 'Burning Heart' werd de wereld veroverd.

Ook het tweede (iets commerciëlere) album 'Heading for a Storm' (1984) was een voltreffer, maar ten tijde van 'Alibi' (1986) begon het te rommelen: Phil Carson werd ontslagen bij Atlantic, Bert Heerink werd uit de band gezet en aan het succes leek hortend en stotend een eind te komen. En toen kwam rocklegende David Coverdale om de hoek kijken. Al diverse keren had hij geprobeerd om Adje over te halen toe te treden tot Whitesnake en in 1986 stemde de Nederlandse gitarist eindelijk toe. En de rest is geschiedenis, zoals dat zo mooi heet.

Van den Berg houdt zich momenteel voornamelijk bezig met schilderen (hij studeerde eind jaren zeventig af aan de kunstacademie in Arnhem en is overigens verantwoordelijk voor alle Vanderburg-hoezen) en het componeren van muziek voor onder meer documentaires. Maar goed, het begon allemaal met het debuut uit 1982, dat anno 2008 helemaal niets aan kracht heeft ingeboet en naar mijn bescheiden mening te beschouwen is als misschien wel het beste melodieuze hard rock-album van Nederlandse bodem. Luister zelf (192 kbps, 55 MB).

peter Woensdag 23 April 2008 at 12:21 am | | 80s

vijf reacties

Nuchtere Hagenaar? Pardon? Volgens mij is Adje een rastukker en werd hij in Enschede geboren en woonde lange tijd in Overdinkel. Ik had zelfs pianoles van zijn zus :)

Storm, (E-mail ) (URL) - 23-04-’08 08:07

Hij is geboren in Den Haag (volgens Popinstituut en Wikipedia) en studeerde aan de kunstacademie in Arnhem. Over een eventuele Twentse migratie kon ik niets vinden… Heeft Adje een leuke zus trouwens? ;-)

Araglin, - 23-04-’08 10:12

Hi, I’m BlogMasterPg, an Italian Blogger writes on CANZONI ITALIANEITALIAN SONGS, a Blog about ALL KINDS of Italian music: Singers, Authors, Groups with reviews careers, famous songs, lifes, where I add the best music videos. I’d like make link exchange with Your Music Blog. I wrote mine in English langage, and it has a ‘dedicated page’ for Blogs of my Web Friends that I called ‘BlogRoll 1‘, You can find it in Home Page of my Blog. I wait an Your answer, please leave me a message in a blog as ‘comment’. Ps: the links will be forever, of course. Best regards from Perugia, ITALY.

BlogMasterPg, (E-mail ) (URL) - 23-04-’08 12:03

Check de veel uitgebreidere engelse versie maar eens ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Adrian_Vand..
Adje (Adrian) van den Berg (Born: January 31, 1954, Enschede in the Netherlands) is a rock guitarist, best known for his tenure as lead guitarist in Whitesnake during their successful late 1980s period.

Storm, (E-mail ) (URL) - 23-04-’08 22:19

Geboren in Den haag en in zijn puberjaren vertrokken naar Enschede.. AKI in Arnhem gedaan..Nog steeds woonachtig in Enschede

alex, - 17-11-’12 10:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.