Omslachtig

Hier stond eerst een fragment uit het geweldige 'Zeepaardje met een hoed op' van Bas Albers en Gerard Janssen, oftewel de Easy Aloha's. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2006. Niet meer verkrijgbaar - dus raadpleeg bijvoorbeeld Boekwinkeltjes.nl of Bol.com.

Een mooi voorbeeld zijn de soundscapes die Brian Eno maakte met verschillende tapes die hij tegelijkertijd afdraaide. De lengte van de tapes was verschillend, waardoor ze steeds ten opzichte van elkaar verschoven. Zo maakte hij muziek zonder dat hij kon voorzien hoe het precies ging klinken. Steve Reich begon met dit soort ideeën. Hij liet twee violisten gelijktijdig een thema spelen, de ene violist moest het echter een fractie langzamer spelen, zodat de twee thema's langzaam ten opzichte van elkaar verschoven, net zolang totdat ze weer naadloos over elkaar lagen. Dan was het stuk afgelopen. Het zijn ideeën die doen denken aan recursieve wiskunde.

Een manier van werken is misschien wel belangrijker dan techniek. Een tekenaar die eerst een schets maakt, de schets scant en bewerkt op de computer en vervolgens de tekening print om hem weer verder met een potlood in te tekenen, is omslachtig bezig. Maar het is zijn omslachtige maniert van werken die tot andere resultaten zal leiden dan wanneer je economischer met je papier en je tijd omgaat. Ga er maar van uit dat de meeste kunstenaars op een domme, omslachtige manier te werk gaan. Maar het is wel hun manier.

(Uit: 'Zeepaardje met een hoed op' van Bas Albers en Gerard Janssen, oftewel de Easy Aloha's. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2006. ISBN 90 468 0036 9.)

Admin Maandag 28 April 2008 at 11:45 pm | | overpeinzing

Eén reactie

hm naja ik vind omslachtig wel een groot woord.. Ik denk meer dat al die kunstenaars/muziekanten in het schemergebied van toevalligheid terecht willen komen.. geen controle over hun eigen creatie.. en minder met wiskunde

laurens, (URL) - 01-05-’08 13:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.