Geklingel

Zondag, 4 mei. Toen om half acht de klokken van de Domkerk begonnen te beieren, strekten vriendin Eva en ondergetekende zich uit op een matje in de werfkelder van de Angelshop. Klankmasseur Jarek Zagrobski zette intussen zijn klankschalen netjes neer, rekte zich nog eens uit en ging aan de slag. Het daaropvolgende anderhalf uur stond in het teken van rustgevend getingel, afgewisseld met het voortrollende, onaardse geluid van een gigantische gong. Vriendin Eva werd hier niet zo heel ontspannen van, maar ik kon er geen genoeg van krijgen - het klonk alsof een zwart gat heel langzaam zijn weg door onze dimensie probeerde te wroeten. Of, iets prozaïscher, alsof je naar 'Atem' van Tangerine Dream lag te luisteren.

Klankschalen zijn afkomstig uit het Himalaya-gebied waar ze met name in Tibet en Nepal werden (en worden) gebruikt als muziekinstrument. De boventoonresonanties met trillingspatronen hebben een rustgevende invloed en zorgen er als vanzelf voor dat je al na enkele minuten ligt te knikkebollen. Boeddhistische monniken gebruiken klankschalen en tempelbellen als meditatie-instrument, waarbij de diepe sonore klanken de rol vervullen van 'dbyangs' (oftewel chants). De bellen resoneren en creëren lage rondzoemende tonen, die je helpen bij het mediteren. Wij lagen echter onder onze meegebrachte dekentjes te soezelen en kregen af en toe een klankschaal op onze buik gezet.

Luister, om in een lekker ontspannen stemming te komen, naar het album 'Japanese Temple Bells' (224 kbps, 94 MB): 17 tracks met tempelgebel, opgenomen in diverse eeuwenoude Japanse kloosters. Overigens: in juni vindt er weer een klankschaalconcert plaats in de Utrechtse Angelshop; we waren slechts met z'n drieën, dus kom tegen die tijd gerust naast me liggen..

peter Maandag 05 Mei 2008 at 01:03 am | | concerten

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.