Ron Boots

Als er iemand is te beschouwen als de ambassadeur en vaandeldrager van de elektronische muziek in Nederland, dan is het wel Ron Boots. De 45-jarige Brabander bracht in 1987 zijn eerste album uit (toen nog op cassette), was actief betrokken bij de legendarische stichting KLEM, richtte in 1990 met Kees Aerts een eigen label op (nu bekend als het internationaal aan de weg timmerende Groove.nl), organiseert regelmatig concerten (zo haalde hij onlangs nog Tangerine Dream-opperhoofd Edgar Froese naar Nederland) en is wekelijks te beluisteren met zijn Dreamscape-podcasts.

'See Beyond Times and Look Beyond Words' is alweer zijn 22ste solo-album (als ik me niet vertel) en als er ooit een goed moment is geweest om kennis te maken met de muziek van Ron, dan is het wel nu – mits je natuurlijk niet wordt afgeschrikt door nummers die met gemak tien minuten duren en bevolkt worden door pulserende sequencers en een af en toe opduikende elektrische gitaar.

Het album gaat voortvarend van start met het een kwartier durende 'Hour of the Wolf' (met een solo van Gert Emmens), gevolgd door de al net zo weelderig uitgesponnen 'A Walk in the Rain' (samen met Harold van der Heijden en Henri Peeters), 'Boellistian' (met hulp van Paul Ellis) en 'Storms over IO' (met wederom Harold van der Heijden). Aanzwellende synthpads, prima solo's, tempoversnellingen - precies zoals het moet en helemaal Ron Boots. En dan ben je al 53 minuten onderweg. Het korte 'Harbours' is de opmaat voor 'Radar' (met onder andere ook Vlaming Frank Van Bogaert), waarin Rons voorkeur voor progressieve en symfonische rock naar voren komt. Het nummer is topzwaar en dreigt bijna aan zijn eigen bombast ten onder te gaan, maar het gaat precies goed. Afsluiter 'Take Off' schurkt tegen trance aan en laat zien dat Ron niet alleen maar in het analoge verleden leeft...

Goed, vernieuwend of origineel is 'See Beyond Times and Look Beyond Words' bezwaarlijk te noemen, maar het is wel een solide en uitstekend album van de beste elektronische muzikant van Nederland. Geef die man een lintje! (Op de Groove-site vind je overigens enkele fragmenten.)

peter Donderdag 08 Mei 2008 at 12:38 am | | review

Eén reactie

Ik schaam me diep dat ik dit niet ken.

möök, (E-mail ) (URL) - 11-05-’08 14:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.