Northern Kind

Radio 2 staat momenteel helemaal in het teken van de jaren tachtig (hier de lijst met de Top 100) en afgelopen woensdag zond de NPS 'Made in the Eighties' uit. Nu ben ik verzot op 80's-muziek, maar met name de uitzending op Nederland 3 was totaal overbodig: een opgewarmd kliekje van nieuwsbeelden, oude videoclipjes, enkele gasten (onder wie Doris D. zonder de Pins), reportages over uitgekauwde onderwerpen (Rubiks Kubus, aerobics en dergelijke) en presentator Joost Karhof die zich van de domme hield en de ene stupide vraag na de andere op zijn gesprekspartners afvuurde. Ik bouw liever mijn eigen 80's-feestje, zonder al die suf gedraaide klassiekers.

Zo luister ik nu al de hele dag naar '53 Degrees North', het vorig jaar verschenen debuut van het Engelse duo Northern Kind. Dit is synthpop zoals synthpop hoort te klinken: analoog, vet en uptempo! Alsof Matt Culpin en Sarah Heeley op bezoek zijn gegaan bij Vince Clarke (Depeche Mode, Yazoo, Erasure), The Human League-frontman Philip Oakey en William Orbit om de fijne kneepjes van het vak te leren. De twaalf tracks op '53 Degrees North' klinken vertrouwd en tegelijk modern, en let op mijn woorden: als je eenmaal de onweerstaanbare opener 'On & On' achter je kiezen hebt, ga je voor de bijl. Het duo uit Sheffield knipoogt er lustig op los ('Seen The Light' ligt bijvoorbeeld in het verlengde van 'Just Can’t Get Enough', terwijl 'Thoughts of You' doet denken aan een mix tussen vroege Madonna en Sophie Ellis Bextor) en zangeres Sarah Heeley geeft de stuiterende blieps en sequencers van Matt Culpin moeiteloos weerwerk.

Okee, de nummers lijken soms wel erg veel op elkaar en wie niet van zomerse synthpop houdt, zal alleen maar chagrijnig worden. Op hun website vind je een klein mediaspelertje waarmee je alle nummers op '53 Degrees North' kunt beluisteren. Eind juni ziet het tweede Northern Kind-album het licht, en twee tracks ('Dity Youth' en 'Into the Blue') zijn alvast te downloaden. Ik zet 'On & On' nog maar eens een keertje op...

peter Vrijdag 06 Juni 2008 at 01:05 am | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.